سلولهای بنیادی راه درمان سرطان را هموار میکنند/ هشدار درباره رابطه افزایش سن و سرطان
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، کارگروه سرطان یکی از زیرمجموعههای پژوهشکده سلولهای بنیادی پژوهشگاه رویان است که از سال 1389 شروع به کار کرده و بخش عمدهای از فعالیتهای آن بر حوزه سلولهای بنیادی سرطان، شناسایی و جداسازی این سلولها از سرطانهای مختلف متمرکز است. هدف از این کار دستیابی به روشهایی برای هدفگیری سلولهای سرطانی به صورت مستقیم است تا از بازگشت یا عود تومورها جلوگیری شود. کمک به تشخیص و دستیابی به درمانهای نوین سرطان وظیفه اصلی کارگروه سرطان به شمار میرود.
سلول بنیادی سرطانی چیست؟
به گفته مرضیه ابراهیمی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان و مسئول کارگروه سرطان پژوهشکده رویان؛ سلولهای بنیادی سرطان عامل اصلی مقاومت فرد سرطانی به دارو، متاستاز تومورها و بازگشت آنهاست. بنابراین هرچه روند تشخیص آسانتر و سریعتر باشد، از بین بردن تومورها و سلولهای سرطانی نیز راحتتر و بهتر انجام میشود. در کارگروه سرطان پژوهشگاه رویان فعالیتهایی در خصوص هدفگیری سلولهای بنیادی با استفاده از سیستم ایمنی بدن بیمار یا سلولهای بنیادی اهدایی نیز انجام میشود.
متاستاز، دگرنشینی یا فراگُستری به گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر، گفته میشود. کارگروه سرطان پژوهشگاه رویان در حال انجام کارآزمایی بالینی در خصوص هدفگیری سلولهای تومور گلیوبلاستوما (شایعترین تومور بدخیم اولیه سیستم عصبی مرکزی) از طریق سلولهای سیستم ایمنی است که نتایج اولیه آن در اسفندماه منتشر شده و به اطلاع عموم میرسد.
در کارگروه سرطان پژوهشگاه رویان چه میگذرد؟
کارگروه سرطان پژوهشگاه رویان از اساتید متخصص حوزههای مختلف از جمله تشخیص مولکولی سرطان، ویزوکولهای (ریزکیسه) خارج سلولی، دارو و شیمیدرمانی، ژنتیک، خون، دستورزیهای سلولی و آنکولوژیست تشکیل شده است. تشخیص مولکولی سرطان ژنهای کاندید ابتلا به سرطان را در فرد شناسایی میکند و در صورتی که فرد مبتلا به سرطان باشد، به شناسایی ژنهای مستعد به درمان میپردازد تا مقاومت بیمار به درمان مشخص شود.
ویزوکولهای خارجی سلولی ابزاری آیندهنگر در تشخیص و هدفگیری سرطان به شمار میروند. ویزوکول یا ریزکیسه یک حباب درون یا بیرون سلول است که حاوی مایع یا سیتوپلاسم بوده و پوسته آن یک غشای دولایه لیپیدی است. در دستورزیهای سلولی نیز با استفاده از فناوریهای جدید به هدفگیری سلولهای سرطانی کمک میکند. پژوهشگران و متخصصان رویان در کارگروه سرطان دور هم جمع شدهاند تا با استفاده از فناوریهای پیشرفته و روشهای تشخیصی مدرن به درمان بیماران سرطانی کمک کنند.
افزایش میزان ابتلا به سرطان با پیر شدن جمعیت
ابراهیمی میگوید؛ در حوزه سرطان داعیهای در کشور وجود ندارد. پژوهشگران علوم پایه وظیفه خود میدانند که تحقیقات علوم پایه را انجام دهند تا ایران نیز در حوزه تشخیص و درمان سرطان پابهپای سایر کشورها پیشرفت کند. پیشروی در این حوزه به چند روش ممکن است: روشهای درمانی نوین به کشور وارد شود، مهندسی معکوس شود یا از ابتدا ساخته شود تا درنهایت بتوان این روشها را در اختیار تیمهای بالینی قرار داد.
بخش عمدهای از فعالیتهای پژوهشی کارگروه سرطان بر متاستاز و مقاومت دارویی متمرکز است چراکه شایعترین مشکل میان مبتلایان به سرطان به شمار میرود. دانشمندان و پژوهشگران این کارگروه تحقیقات بسیاری در خصوص سرطان خون و سرطانهای تومور جامد یا سرطانهای توپر انجام دادهاند. فعالیتهای این گروه بر وضعیت آینده جامعه نیز اثر میگذارد. با پیر شدن جمعیت، میزان شیوع سرطانها به خصوص سرطانهای جامد افزایش پیدا میکند.
پاسخ بدن هر فرد به سرطان متفاوت است، گاهی اوقات بدن به دارو و روش درمانی پاسخ میدهد و بعضی اوقات روش درمانی و دارو بر بدن اثری نمیگذارد. هر چه سن بالاتر برود، پاسخدهی بدن به دارو و روش درمانی کاهش مییابد و از سوی دیگر احتمال عود مجدد بیماری و متاستاز نیز افزایش مییابد. به همین دلیل عمده فعالیت کارگروه سرطان بر سرطان خون و سرطانهای تومور جامد متمرکز شده است، درواقع هدف توسعه و کشف روشهای درمان نوین برای درمان این نوع سرطانهاست.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/