دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 دی 1399 - 12:00
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ 18؛

تشخیص علت اصلی نابینایی با هوش مصنوعی/ دولت در ۱۴۰۰ چه خوابی برای صنعت فضایی دیده‌ است؟

هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 552641
خبر 10.jpg

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



مصرف داروی فشار خون، عمر را افزایش می‌دهد


نوعی داروی رایج ضد فشار خون است که نزدیک به ۵۰ سال از عرضه آن به بازار می‌گذرد، حال محققان دانشگاه اوزاکاسیتی به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف این دارو می‌تواند روند ترمیمی سلول‌ها در کرم‌های حلقوی را بهبود ببخشد و باعث افزایش طول عمر آنها شود.


به گفته دانشمندان، این مکانیسم قابل‌تعمیم به انسان‌هاست و می‌تواند منجر به کشف داروی ضدپیری شود. میتوکندری‌ها ساختارهای ریزی هستند و مانند نیروگاه‌های سلولی عمل می‌کنند. با افزایش سن، عملکرد میتوکندری کاهش می‌یابد و ناکارامد می‌شود. برخی از دانشمندان بر این باورند که ترمیم ساختارهای اساسی سلول می‌تواند به کشف داروی افزایش طول عمر کمک کند.





آرتیمیس مأموریت‌ جدید ناسا در فضا


ناسا قرار است در اکتبر سال ۲۰۲۴، برای اولین بار پس از عصر آپولو فضانورد به ماه بفرستد. تیمی متشکل از دو فضانورد پس از قرارگیری در مدار ماه به وسیله فضاپیمای اوریون در منطقه قطبی جنوب ماه فرود می‌آیند. در رسانه‌ها از این مسافران به عنوان «اولین زن و مرد بعدی» یاد می‌شود که پس از ۵ دهه به ماه خواهند رفت. آنها طی یک هفته، در مورد یکی از دهانه‌های آن منطقه که در تاریکی دائمی قرار دارد تحقیق خواهند کرد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


 آمریکایی‌ها از جان ماه چه می‌خواهند؟




این مأموریت و سایر مأموریت‌های ادامه‌دار آرتیمیس به عنوان اولین برنامه اعزام انسان به ماه پس از چند دهه صورت می‌گیرد. این پروژه دارای یک سری اهداف علمی است. ناسا این اهداف را در گزارش «تیم روشن‌سازی علمی مأموریت آرتیمیس ۳» که به تازگی منتشر شده، بیان کرده است. این گزارش به دستور اداره مأموریت‌های علمی ناسا(SMD)  تهیه شده و خلاصه‌ای از برنامه علمی مأموریت‌های آرتیمیس را شرح می‌دهد.





اختراع دستگاه شناسایی مویرگ‌ها


محققان با کمک فناوری‌های پیشرفته دستگاه بسیار کوچکی اختراع کردند که می‌توان به استفاده از آن‌ها به مویرگ‌ها دسترسی پیدا کرد و قسمت‌هایی از بدن را که تاکنون اطلاعاتی در مورد آن‌ها وجود نداشت کشف و مورد تحقیق قرار داد.


دانشمندان برای ساخت این دستگاه از فناوری هیدروکنتیک(Hydrokinetic) استفاده کردند. این فناوری ابزارهای کوچک را قادر می‌سازد به نازک‌ترین رگ‌های بدن دسترسی پیدا کنند. با وجود پیشرفت‌های علم پزشکی ولی هنوز پزشکان به قسمت‌های زیادی از بدن دسترسی ندارند. به عنوان مثال مویرگ‌های موجود در مغز از جمله قسمت‌هایی از بدن هستند که متخصصان به دلیل عدم امکان بررسی مستقیم اطلاعات زیادی از آن‌ها ندارند.





ماموگرافی بدون درد می‌شود


سرطان سینه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های بدخیم زنان به شمار می‌رود که همواره نگرانی و ترس از ابتلا به این سرطان در میان بانوان وجود دارد. بسیاری از پزشکان بر این باورند که در صورت تشخیص به موقع سرطان، به خصوص در مراحل اولیه بیماری، روند درمانی تأثیر بهتر و بیشتری بر بیمار خواهد داشت. بدین‌ترتیب میزان مرگ‌ومیر نیز کاهش می‌یابد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


شکست غول سرطان با روش تشخیصی محققان ایرانی




در حال حاضر از روش‌های ماموگرافی اشعه ایکس و پی‌ای‌ام برای تشخیص و شناسایی بافت مشکوک به سرطان استفاده می‌شود. از سونوگرافی و  ام‌آر‌آی نیز پیش از ماموگرافی و برای بررسی اولیه بافت مشکوک استفاده می‌شود. ماموگرافی اشعه ایکس روشی استاندارد برای تشخیص تومور و ناهنجاری بافت سینه به شمار می‌رود اما به دلیل استفاده از اشعه یونیزان خطرناک بوده و عوارض جانبی برای فرد به همراه دارد. از سوی دیگر روند تصویربرداری از بافت سینه بسیار برای بیمار دردناک و ناخوشایند است.





ساخت بانداژ درخشان با قابلیت سنجش سطح اکسیژن بافت


بافت پیوندی همیشه مانند بافت اصلی رفتار نمی‌کند و بنابراین پزشکان باید شرایط بافت پیوندی را به صورت دقیق و مداوم زیرنظر داشته باشند. اندازه‌گیری میزان اکسیژن جذب‌شده توسط بافت پیوندی یکی از مواردی است که برای سنجش وضعیت آن انجام می‌شود. در حال حاضر برای اندازه‌گیری میزان اکسیژن جذب‌شده توسط بافت پیوندی از دستگاه‌های سیم‌داری به نام «اکسی‌متر» استفاده می‌شود که فعالیت حرکتی بیمار را محدود می‌کند.


حال دانشمندان بیمارستان ماساچوست موفق به توسعه بانداژ رنگی شده‌اند که در پاسخ به  سطح اکسیژن بافت می‌درخشد. این بانداژ مایع با مواد شب‌تاب ساخته شده که در پاسخ به محرک‌های خاص در رنگ‌های مختلف از قرمز تا سبز می‌درخشد. نمونه اولیه این دستگاه روی پنج بیمار و هفت نوع بافت امتحان شده است.





دولت در ۱۴۰۰ برای صنعت فضایی چه خوابی دیده‌ است؟


امروز صنعت فضایی بیش از هر صنعت دیگری در جهان اهمیت پیدا کرده و با توجه به گسترش فعالیت‌های تحقیقاتی در خارج از مدار کره زمین ساخت و توسعه تجهیزات پیشرفته در این حوزه اهمیت خاصی پیدا کرده است به طوری که در حال حاضر دستیابی و استفاده از تجهیزات پیشرفته فضایی یکی از معیارهای اصلی قدرت در جهان است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


ماهواره‌ها، قاصدان عزت ایرانی در فضا




ظهور شرکت‌هایی نظیر اسپیس‌ایکس و بلواورجین در آمریکا به‌روشنی نشان‌دهنده تلاش این کشور برای تسلط بر فناوری‌های فضایی و ایجاد سلطه بر سراسر کره زمین است. پروژه‌هایی نظیر منظومه ماهواره‌ای که با میلیاردها دلار سرمایه از سوی مجموعه تحت مدیریت ایلان ماسک در حال اجراست، می‌تواند در آینده سرنوشت صنایع مختلف و حتی زندگی انسان‌ها را دستخوش تغییرات بزرگی کند.





تشخیص علت اصلی نابینایی با کمک هوش مصنوعی


محققان کالج دانشگاهی لندن و بیمارستان «وسترن آی» آزمایش جدیدی روی چشم انجام داده‌اند، که با بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی ۳ سال قبل از بروز علائم، تباهی لکه زرد نوع تَر (دژنراسیون ماکولا) را پیش‌بینی می‌کند.


تباهی لکه زرد وابسته به سن (AMD) دلیل اصلی کاهش شدید بینایی است. می‌توان آن را به‌خوبی تشخیص داد، اما تشخیص به فرد مبتلا و آن علائم بستگی دارد، که سپس فرد باید به دنبال مشاوره از یک پزشک بالینی برود. به‌عبارت‌دیگر تباهی لکه زرد وابسته به سن تنها زمانی تشخیص داده می‌شود که کاهش بینایی شروع شده باشد. نوع مرطوب این بیماری شامل رشد غیرطبیعی رگ‌های خونی است که مایعات به شبکیه نشت می‌کند. این بیماری قابل‌درمان است اما به شرطی که به‌موقع تشخیص داده شود. این همان‌جایی است که آزمایش جدید، به نام «تشخیص سلول‌های شبکیه آپوپتوزیس» Detection of Apoptosing Retinal Cells (DARC) شروع می‌شود.





آب رفتن بزرگ‌ترین دریاچه جهان با تغییرات اقلیمی


اکثر مردم می‌دانند که سطح آب اقیانوس‌های جهان در حال افزایش است، اما در داخل کشورها، مقیاس‌های تغییرات اقلیمی دقیقاً در جهت مخالف قرار دارند. درحالی‌که آب ناشی از ذوب‌ شدن یخچال‌ها به اقیانوس‌ها می‌ریزد، اما از طرف دیگر گرما و خشک‌سالی دریاچه‌ها و دریاهای داخلی را با کاهش آب مواجه می‌کند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


خزر در معرض خطر




بر اساس مطالعه جدیدی که در ژورنال «ارتباطات زمین و محیط‌زیست» (Communications Earth & Environment) منتشر شده، مقدار آب دریای خزر، به‌شدت در حال کاهش است.





رمزگشایی از یک راز باستانی


قریباً  هزار سال پیش ابرهای غول‌‌پیکری از گرد و غبار مناطق زیادی از جو کره زمین را پوشاند و تاریکی عجیبی برای چند ماه در سیاره خاکی حاکم بود. در این شرایط ماه از نظر همه مردم پنهان شد و عده‌ای گفتند ماه برای همیشه گم شده است.


اکنون محققان با انجام آزمایش‌های گسترده در پی رمزگشایی از غیبت چند ماهه قمر زمین هستند. یکی از آزمایش‌های محققان حفاری لایه‌های عظیم یخ در مناطق مختلف کره زمین است. کارشناسان معتقدند لایه‌های عمیق یخ که در طول هزاران سال تشکیل شده‌اند، اطلاعات ارزشمندی از پدیده‌های باستانی در خود دارند. به عنوان مثال، می‌توان با بررسی یخ‌ها دریافت صدها سال پیش آتش‌فشانی مشخص چه مدتی فوران کرده و ذرات و گردو‌غبار آن تا چه مساحتی پخش شدند؟





 ثمره یک عمر تلاش شوالیه علم چه بود؟


‌آیزاک نیوتن(۱۶۴۲ - ۱۷۲۷) فیزیکدان و ریاضیدان انگلیسی است که بیش از هر کس دیگری، جهان را به سمت انقلاب علمی سوق داد و تلاش‌هایش نگرش دانشمندان پس از خود را نسبت به پدیده‌ها متحول کرد. بسیاری او را به دلیل تأثیرگذاری‌اش در پیشرفت بشریت، به عنوان بزرگترین دانشمند در تمام اعصار می‌شناسند. در ‌این گزارش لیستی از ۱۰ دستاورد مهم وی از جمله اختراعات، اکتشافات، نظریه‌ها و سایر مشارکت‌های وی در علم معرفی شده‌اند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


داستان سیب، جاذبه و مغز متفکری به نام نیوتن




نیوتن اولین کسی بود که سه قانون حرکت(اینرسی یا تمایل ماده به حفظ حرکت، F = ma  و کنش-واکنش) را در کتاب خود تدوین کرد. ‌این قوانین رابطه بین جسم و نیروهای وارد بر آن و حرکت جسم در پاسخ به آن نیروها را توصیف می‌کند. قوانین نیوتن بیش از دویست سال با آزمایش و مشاهده تأیید شد و هنوز هم تقریباً سر جای خود باقی مانده است. مکانیک کلاسیک به دلیل تلاش‌های نیوتن به عنوان مکانیک نیوتنی نیز شناخته می‌شود. در مکانیک کلاسیک، حرکت اجسام متأثر از یک سیستم نیرویی توصیف می‌شود و از زمان نیوتن تاکنون به عنوان یک زمینه کلیدی در ریاضیات و فیزیک باقی مانده است.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب