آلبوم، هویت خواننده است/ تولید تکآهنگ، کار بسیار سختی است
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا پیش از تسخیر جهان به دست شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، مخاطبان موسیقی گاهی ماهها انتظار میکشیدند تا آلبومی منتشر شود، اما اکنون روزانه صدها آهنگ جدید در کانالها و صفحات مختلف قرار میگیرد. از طرفی پیشرفت تکنولوژی و امکان ضبط قطعات موسیقایی در منزل، سبب افزایش رغبت به تولید تکآهنگ شده و از سوی دیگر نگرانی بابت دانلودهای غیر قانونی، خوانندگان را نسبت به انتشار آلبوم دلسرد کرده است. ناصر پورکرم، خواننده جوان پاپ که در ماههای اخیر قطعاتی مثل «ساحل» و «آدم عاشق» را منتشر کرده، از دلایل بیمیلی خوانندگان به تولید آلبوم و تمایل به انتشار تکآهنگ از سوی خوانندگان میگوید. ماحصل گفتوگو با ستاره نوظهور پاپ را در ادامه میخوانید:
* در میان خوانندگان نسل جدید، کمتر اقبالی به تولید آلبوم شاهد هستیم و بیشتر آنها مایل به انتشار تکآهنگ هستند. به نظر شما چرا چنین رویکردی شکل گرفته است؟
مدتهاست بیشتر خوانندگان، دیگر رغبتی به تولید آلبوم ندارند. عوامل مختلفی سبب شده موزیسینها انتشار تکآهنگ را به تهیه و تولید آلبوم ترجیح دهند، بهطور مثال در حال حاضر برای تولید تکآهنگ، شاید نیاز به صرف چند روز زمان نیز نباشد. خواننده، ملودی را انتخاب میکند و ترانهای روی آن میگذارد و تنظیمکننده نیز با استفاده از پروژههای از پیش آماده، قطعه را مهیای انتشار میکند. خواننده هم قطعه را در فضای مجازی یا در بستر اینترنت منتشر کرده و با صرف کمترین هزینه و انرژی، صدای خود را به گوش مخاطب میرساند.
* اما در سالهای اخیر نیز آلبومهایی بودهاند که فروش قابل توجهی داشتهاند و نظر مثبت مخاطبان و منتقدان را نیز جلب کردهاند.
آلبوم، هویت خواننده است. وقتی به گذشته طلایی موسیقی ایران نگاه میکنید، میبینید تمام بزرگان موسیقی ایران از آلبومهای خود، هویت گرفتهاند. بهطور ویژه در مورد ژانر پاپ صحبت میکنم. تمام چهرههای شاخص اینگونه از موسیقی که هزاران مخاطب و حتی طرفدار در میان نسلهای مختلف دارند، استایل و شخصیت هنری خود را در قالب آلبومها به نمایش گذاشتند. آلبوم، بیانگر تفکر و نگاه هنرمند به دنیاست. فارغ از رفتارهای هنرمند در طول زندگی حرفهای، انتخابهایش ذره ذره و در طول سالها، شخصیت هنریاش را شکل میدهد.
البته در تهیه و تولید یک آلبوم، عوامل دیگری نیز بسیار تأثیرگذار هستند که نباید نقش آنها را نادیده گرفت. هر چند صدای خواننده بهنوعی ویترین است و بسیاری از مخاطبان، اثر را با نام خواننده میشناسند، اما ترانهسرا و آهنگساز نیز باید نقش خود را بهدرستی ایفا کنند تا در نهایت اثری قابل اعتنا تولید شود. روی ایفای درست نقش تأکید دارم، چرا که معتقدم درک مشترک این سه عنصر به تولید قطعه و آلبومی استاندارد ختم میشود.
ممکن است آهنگساز بزرگی با خوانندهای، آثاری موفق تولید کند، اما با خوانندهای دیگر، تجربیات خوشایندی نداشته باشد، به همین دلیل میگویم خواننده، آهنگساز و ترانهسرا باید به فهم مشترک از یکدیگر برسند و در واقع جهان یکدیگر را درک کرده و با همدیگر ارتباطی قوی برقرار کنند تا مخاطب نیز اثر برخاسته از جهان ذهنی و حسی آنها را درک کند. وقتی به آلبومهای ماندگار موسیقی پاپ ایران نگاه میکنیم، میبینیم نخی نامرئی، پیوندی بین قطعات ایجاد کرده و بهنوعی فراز و نشیبهای زندگی هنرمند را در قالب یک آلبوم نشان میدهد.
* پارامترهای آلبومی شاخص و استاندارد از نظر شما چیست؟
همانطور که گفتم پارامترهای زیادی باید دست به دست یکدیگر بدهند تا آلبومی مورد استقبال واقع شود. البته لزوماً تصمیم به تهیه و تولید آلبوم، ضامن موفقیت اثر نیست. گاهی خواننده صرفاً میخواهد قطعات آلبوم را به تعداد مشخصی برساند، ولی هیچ تفکر و برنامهای برای این کار ندارد. بسیار شنیدهایم که وقتی موزیسینی تصمیم به تولید آلبوم گرفته، خودش یا دیگران پیشنهاد دادهاند قطعهای «شش و هشت» نیز در آلبوم بگذارد تا موفقیت آلبوم تضمین شود یا خواننده فارغ از در نظر گرفتن شرایط و توانایی خود، اصرار دارد قطعهای «آرام» یا «ترنس» در آلبوم قرار دهد، در حالی که پیشتر نیز گفتم آلبوم حاصل تفکر ترانهسرا، آهنگساز و خواننده است و آرام آرام به خلق مجموعه ختم میشود.
* بسیاری از موزیسینها، بیمیلی نسبت به تهیه آلبوم و انتشار تکآهنگ را به دلایلی مانند نبود صرفه اقتصادی و رعایت نشدن کپی رایت در ایران مرتبط میدانند. شما با این گزاره موافقید؟
صحبت دوستان و همکاران، گزاره نادرستی نیست. به هر حال تهیه و تولید یک آلبوم شاید چند سال زمان ببرد و صرف هزینههای زیادی لازم باشد تا اثری قابل اعتنا تولید شود. طبیعتاً انتظار بازگشت سرمایه وجود دارد، به همین دلیل وقتی آلبومی تنها چند ساعت بعد از انتشار بهصورت غیر قانونی در دسترس عموم قرار میگیرد، هنرمند و سرمایهگذار را نسبت به انتشار آلبومی دیگر دلسرد میکند. با این وجود همچنان معتقدم هویت یک خواننده با آلبومهایی شکل میگیرد. شما وقتی میخواهید از خوانندهای نام ببرید و کارنامه او را مورد بررسی و قضاوت قرار دهید، ابتدا آلبومهای او را مرور میکنید. البته همانطور که اشاره کردیم در حال حاضر بسیاری از خوانندگان انتشار تکآهنگ را ترجیح میدهند. در عین حال معتقدم تمایل به تهیه و تولید تکآهنگ، اتفاق بدی نیست، ولی شما با آلبوم میتوانید شخصیت هنری خود را شکل دهید. از طرفی آلبومها تفکر و رشد شما در هر بازه زمانی را نشان میدهند.
* با این تفاسیر، شما برنامهای برای انتشار آلبوم دارید؟
بله، تصمیم دارم آلبومی را منتشر کنم و سعی دارم با دقت و وسواس زیاد در انتخاب ترانهها و همکاری با دوستان آهنگساز، اثری تولید کنم که وقتی چند سال بعد به عقب نگاه میکنم از نتیجه حاصل شده، رضایت داشته باشم. البته باز هم تأکید میکنم نباید خوانندگان را برای انتشار تکآهنگ، سرزنش کرد. خودم هم در این مدت تکآهنگهایی را منتشر کردهام و سعی داشتهام در هر قطعه، حرف جدیدی برای گفتن داشته باشم.
اتفاقاً در زمینه تولید تکآهنگ، کار بسیار سختتری پیش رو دارید، چون باید قطعه شما به قدری خاص و منحصر به فرد باشد که بتواند نظر مثبت و بخش قابل توجهی از جامعه را جلب کند، اما اگر قطعهای در آلبوم، کیفیت پایینتری نسبت به سایر قطعات داشته باشد، باز هم در آن پکیج دیده میشود، به همین دلیل تکآهنگ را پروژهای بسیار سختتر میدانم. تلاش کردهام در انتخاب اشعار و ترانهها، دقت و وسواس زیادی به خرج دهم و روی ملودیها نیز انرژی و زمان زیادی بگذارم تا بتوانم قطعههایی منتشر کنم که در میان صدها و هزاران قطعه دیگر قابل توجه باشد.
* نگران نیستید آلبوم شما نیز دچار مشکلات ذکر شده شود؟
باید دید هر خواننده و موزیسین، چه اهدافی را در مسیر هنری خود دنبال میکند. در تمام زندگی خود سعی کردهام پله پله پیش بروم و با آرامش و پرهیز از عجله، برنامههایم را دنبال کنم. هیچ وقت در پی موفقیت یکشبه و ناگهانی نبودم، بلکه به دنبال تأثیرگذاری و ماندگاری در موسیقی هستم. اگر اثری در ظاهر با موفقیت روبرو نشود، مرا ناامید نمیکند، چراکه پیش وجدان خودم راحت هستم و میدانم هر چه در توان داشتهام را گذاشتهام تا اثر قابل اعتنایی تولید کنم.
انتهای پیام/4127
انتهای پیام/