دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آذر 1399 - 00:03
باقری اصل در گفتگوی تفصیلی با آنامطرح کرد؛

گسترش استفاده از کارت ملی هوشمند/ عدم همکاری مناسب برخی از دستگاه‌های دولتی در اشتراک‌گذاری اطلاعات

دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات گفت: برخی از دستگاه‌های دولتی همکاری لازم برای به اشتراک‌گذاری بانک‌های اطلاعاتی خود را ندارند و همین موضوع موجب ایجاد اختلال در فرایند توسعه سامانه جامع تجارت می‌شود.
کد خبر : 545445
سامانه 1.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-علیرضا باجلان،  یکی از پروژه‌های مهم در زمینه ایجاد ارتباط بین سازمان‌های مختلف دولتی و خصوصی پروژه «سامانه جامع تجارت» است. وجود هماهنگی‌ لازم بین دستگاه‌های متولی امر در مسائل اقتصادی می‌تواند بسیاری از مشکلات این حوزه را حل  کند و درآمد ناخالص ملی افزایش دهد.




بیشتر بخوانید:


رفع مشکل ناهماهنگی بین سازمان‌های مختلف اقتصادی کشور در سامانه جامع تجارت




سازمان فناوری اطلاعات و مرکز ملی فضای مجازی به‌تازگی راه‌اندازی فاز اول سامانه جامع تجارت را کلید زدند. این سامانه خدمات متنوعی را به بازرگانان و فعالان اقتصادی کشور ارائه می‌دهد. در همین رابطه و برای اطلاعات از جزئیات پروژه ملی سامانه جامع تجارت با رضا باقری اصل دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات گفتگو کرده‌ایم. در ادامه مشروح این گفتگو را مشاهده می‌کنید:



آنا: اکنون سامانه جامع تجارت به طور کامل به بانک‌های داده در سازمان‌های مختلف دسترسی دارد؟ و آیا از لحاظ دسترسی به داده‌های ذخیره‌ شده در سرورهای دستگاه‌های مختلف دولتی مشکلی ندارید؟


باقری اصل: نمی‌توانیم بگوییم بانک اطلاعاتی این سامانه تکمیل شده است. برای مثال برخی از اجزای زنجیره اطلاعاتی سامانه جامع تجارت که مربوط به ناجا است، هنوز کامل نشده و در حال پیگیری است. در این حوزه باید سرعت عمل تعدادی از دستگاه‌ها افزایش یابد تا زنجیره اطلاعاتی این سامانه به‌زودی تکمیل شود.


عدم تبادل داده در برخی از قسمت‌های این سامانه علل مختلفی دارد که  یکی از آن‌ها همکاری نکردن دستگاه‌های مختلف با طراحان این سامانه است. به عنوان مثال اکنون در مورد اطلاعات هویتی افراد در این سامانه کمبود داده وجود دارد. توسعه‌دهندگان سامانه جامع تجارت درخواست رسمی خود را به سازمان ثبت احوال کشور صادر کرده‌اند. در صورتی که این اطلاعات به شورای اجرایی فناوری اطلاعات برسد در مدت کوتاهی به بانک داده سامانه اضافه شده و به بهبود خدمات منجر می‌گردد.


توجه به امنیت سامانه و تعیین میزان دسترسی کاربران به بانک اطلاعاتی


البته باید به این نکته نیز توجه کنیم که بعضی مواقع درخواست‌های تبادل داده معتبر نیست. مثلاً مسئولان دستگاهی انتظار دارند عکس تمامی ایرانیانی که اطلاعات آن‌ها در پایگاه ثبت احوال وجود دارد را داشته باشند. قرار نیست در این سامانه هر فردی به اطلاعات دلخواه خود دسترسی داشته باشد و قطعاً میزان دسترسی به بانک اطلاعاتی با توجه به جایگاه و نقش کاربر و همچنین خدماتی که از سامانه دریافت می‌کند تعیین می‌گردد. اگر هر کاربری به اطلاعات گسترده دسترسی داشته باشد بدون شک کشور دچار مشکلات امنیتی می‌گردد.


این موضوع را در کارگروه تعامل‌پذیری با کمک مرکز ملی فضای مجازی مدیریت می‌کنیم. در ارتباط با سامانه جامع تجارت و امنیت آن تاکنون 18 جلسه برگزار شده است. امیدواریم با کمک دستگاه‌هایی که پایگاه اطلاعات پایه را در اختیار دارند سطح حکمرانی داده در کشور را ارتقا دهیم.


مشکلات دسترسی به داده‌های لازم برای توسعه سامانه جامع تجارت


پایگاه‌های اطلاعاتی‌ برخی از سازمان‌ها ناقص است یا مشکلات مدیریتی دارند و  احساس می‌کنند مالک داده هستند و از همین رو اطلاعات درستی را با شورای اجرایی فناوری اطلاعات تبادل نمی‌کنند. در مواردی نیز اطلاعات سازمانی در اختیار شرکت‌های جنبی  قرار دارد و این‌ها به دلیل نگرانی از کاهش درآمدشان همکاری نمی‌کنند.


یکی از مشکلات تبادل داده و عدم دسترسی به پایگاه‌های اطلاعاتی استاندارد نبودن داده‌هاست. در این زمینه با چالش‌های زیادی روبه‌رو هستیم. کارشناسان شورای اجرایی فناوری اطلاعات 25 پایگاه داده بزرگ کشور را مورد ارزیابی کیفی قرار دادند و به‌زودی گزارش این ارزیابی به رئیس جمهور و اعضای شورای عالی فضای مجازی ارائه می‌گردد.



آنا: در خصوص ایجاد زیرساخت‌های فناوری اطلاعات  و استفاده از امکانات موجود چه فعالیت‌های را انجام داده‌اید؟


باقری اصل: همه ایرانیان کارت هوشمند ملی دارند و باید بتوانند از این کارت در موارد زیادی استفاده کنند. در حقیقت دارندگان این کارت باید به‌ازای هزینه‌ای که برای دریافت کارت ملی هوشمند کرده‌اند و مدت زمانی را که در انتظار بودند، خدمات مناسب را دریافت کنند.


برای دستیابی به چنین طرحی چند برنامه جامع در نظر گرفتیم که اولین اقدام آن اخیراً با همکاری یکی از بانک‌های عامل کشور انجام شد. دومین اماکنی که قرار است به‌زودی زیرساخت‌های لازم برای استفاده از کارت ملی هوشمند در آنجا فراهم شود دفاتر پیشخوان دولت هستند.



توسعه زیرساخت‌های لازم در مسیر راه‌اندازی سامانه جامع تجارت


به‌زودی دفاتر پیشخوان برای ثبت‌نام سیم‌کارت از اطلاعات موجود در کارت ملی هوشمند استفاده می‌کنند. احراز هویت با این کارت کاملاً دقیق است. با دستور وزیر ارتباطات همکاری‌های لازم با دفاتر پیشخوان آغاز شده است. در آینده ثبت‌نام و تحویل گرفتن سیم کارت و احراز هویت در دفاتر پیشخوان با کارت ملی هوشمند انجام می‌شود. 


احتمالاً این سؤال برای خوانندگان مطرح می‌شود که چرا ثبت‌نام سیم کارت اینقدر برای این سامانه اهمیت دارد؟ در پاسخ باید بگوییم چون مبنای احراز هویت در بسیاری از سیستم‌ها شماره همراه ثبت شده به نام هر فرد است.


آنا: مهم‌ترین چالش‌هایی که اکنون برای ایجاد زیرساخت‌ها و به خصوص استفاده از کارت ملی هوشمند مواجه هستید را بیان کنید.


باقری اصل:  اول اینکه از ابتدا طرح گسترش خدمات کارت ملی هوشمند شورای اجرایی فناوری اطلاعات با برخی از دستگاه‌ها اختلاف نظر داشت. به اعتقاد اعضای شورا کارت ملی هوشمند تنها کانال احراز هویت در کشور نیست و همانطور که مشاهده می‌کنیم اکنون خدمات الکترونیکی در تلفن همراه به گونه‌ای توسعه یافته‌اند که حتی احراز هویت نیز از طریق آن‌ها امکان‌پذیر است.


عدم وجود زیرساخت هماهنگ با کارت ملی هوشمند در سراسر کشور


دومین مسئله وجود زیرساخت‌های مناسب است. برای استفاده از کارت ملی هوشمند باید ابزارهایی را که با آن هماهنگ باشد، نیز داشته باشیم. با توجه به قیمت ابزارهای هماهنگ با این کارت در بازار کنونی  همه پیشخوان‌ها از عهده خرید آن برنمی‌آیند و نمی‌توانند دستگاه‌هایی را تهیه کنند که مثلاً از طریق اثر انگشت احراز هویت کند.


یعنی با چالشی برای تأمین اعتبار مواجه هستیم. در راهکار فنی هیچگونه ضعفی نداریم. پس از کارت ملی هوشمند و دفاتر پیشخوان دولت می‌خواهیم به سراغ کتابخانه ملی برویم و شرایطی را در این نهاد فرهنگی فراهم سازیم که افراد عضو بتوانند با کارت هوشمند خود داخل کتابخانه شده و خدمات مجاز را دریافت کنند.



آنا: آیا در بخش تأمین اعتبار با بخش خصوصی همکاری می‌کنید؟


باقری اصل:  تأمین اعتبار از سوی بخش خصوصی صورت می‌گیرد. نکته این است که اکثر دفاتر پیشخوان‌ در اختیار دولت است و محلی مثل کتابخانه ملی نیز نهادی دولتی است. بخش خصوصی در شرایط کنونی ترجیح می‌دهد از سرویس‌های برخط به جای ابزارهایی مانند کارت که احتمالاً نیاز به حضور فیزیکی دارد استفاده کند. یعنی در شرایط کرونا مدیریت برنامه‌های تا حدی چالش‌برانگیز شده است. 


امیدواریم با حمایت تمامی دستگاه‌های دولتی و غیردولتی و به خصوص شورای عالی فضای مجازی تا 11 بهمن ماه تمامی زیرساخت‌ها را مهیا کرده و سامانه جامع تجارت را به طور کامل راه‌اندازی کنیم.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب