عقبماندگی تولیدات صنعتی، معدنی و شیمیایی از شعار سال/ علت اصلی کاهش برخی واحدهای تولیدی چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، آمارهای تولید برخی کالاهای منتخب معدنی و صنایع منتشر شده توسط وزارت صمت نشان میدهد که کاهش مصرف و وضعیت رکودی در بازار موجب کاهش قابل توجه تولید این کالاها شده است.
براساس آمارهای وزارت صمت در 5 ماهه سال 99 تولید شیشه جام 13/8 درصد کاهش یافته، همچنین تولید ظروف شیشهای و ظروف چینی نیز به ترتیب 4/3 درصد و 24/7 درصد کاهش یافته است. برخلاف آن افزایش تولیدات کارخانههای فولادی و مس و افزایش صادرات آنها به دلیل افزایش قیمت ارز و همچنین رشد مصرف داخلی موجب افزایش تولید تولید انواع فولاد و مس شد. شمش آلومینیوم با 49/7 درصد تولید، فولاد خام با 8درصد، محصولات فولادی با 6/8 درصد و کاتد مس با 6/ 1 درصد افزایش بیشترین میزان رشد تولید را در 5 ماه ابتدایی سال 99 ثبت کردهاند.
رشد تولیدات فولادی و آلومینیومی درحالی رخ داده که مصرف این فلزات همزمان با افزایش تولیدات در کارخانههای خودروسازی و همچنین افزایش سودآوری صادرات این محصولات رخ داده که میتواند به رشد بیشتر بخش صنایع کمک کند.
با این حال افزایش قیمت رخ داده در بازار محصولات فولادی در بازار آزاد و عدم مدیریت بازار میتواند اثر منفی بر میزان مصرف داخلی آن بگذارد و بسیاری از فعالیتهای ساختمانی را تحت شعاع قرار میدهد که در صورت عدم کنترل نوسانات قیمتی احتمال رکود در این بازار و در نتیجه کاهش تولید نیز به دنبال خواهد داشت.
بهبود وضعیت تولید محصولات پتروشیمیایی
واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی با توجه به افزایش تحریمها و ممنوعیت واردات کالاهای تولید داخل و همچنین افزایش قیمت ارز، توانستهاند تولید خود را افزایش دهند که موجب تامین مصرف داخل و همچنین افزایش صادرات شدهاند. همچنین شیوع کرونا موجب افزایش استفاده از محصولات شوینده و بهداشتی شد که به افزایش تولید مواد پتروشیمیایی و شیمیایی کمک مهمی کرد.
آمارهای اعلام شده از سوی وزارت صمت نشان میدهد که پلی بوتادین رابر در 5 ماهه سال 99 نسبت به زمان مشابه سال قبل 64 درصد افزایش یافته، اپوکسی رزین 75 در درصد افزایش یافته است. این درحالی است که تولید پلی کربنات 41 درصد کاهش داشته است. در مجموع تولید محصولات پلیمری 6/2 درصد افزایش یافته است. همچنین تولیدات شیمیایی در 5 ماهه سال 99 نسبت به زمان مشابه 6/3 درصد افزایش داشته است.
رشد تولیدات صنعتی در 5 ماهه نخست سال
آمارهای منتشر شده از سوی وزارت صمت نشان میدهد که تولیدات صنعتی عموما افزایش قابل توجهی داشته است. به عنوان نمونه با ممنوعیت واردات کالاهای لوازم خانگی و همچنین افزایش قیمت ارز، مصرف و در نتیجه تولید آن افزایش چشمگیری داشته است. انواع تلویزیون در 5 ماهه ابتدایی سال 78/7 درصد، یخچال فریزر 18/8 درصد و ماشین لباسشویی 58 درصد رشد داشته است.
اجرای قرعهکشی و طرحهای پیش خرید انواع خودرو سواری موجب شده تا تولید این محصول صنعتی نیز 18/4 افزایش یابد. همچنین تولید انواع وانت نیز 38/4 درصد افزایش داشته است. این درحالی است که افزایش شدید قیمت اتوبوس، مینیبوس و ون موجب کاهش تولید آنها شد که طبق آمار کاهش 5/9 درصدی داشته است.
انواع لاستیک خودرو 28/6 درصد، روغن صنعتی و موتور تصفیه اول 10/9 درصد افزایش داشته است. این درحالی است که کمبود ایجاد شده در بازار روغن نباتی ناشی از کمبود مواد اولیه آن و افزایش قیمت ارز بوده که قیمت تمام شده آن را افزایش داده است. این اتفاق موجب کاهش 18/4 درصدی روغن نباتی شده است.
شیوع کرونا و کاهش خرید انواع لباس و کفش بر تولید کفش و چرم نیز اثر جدی داشته است. از اینرو تولید چرم 20/5 درصد و انواع پاپوش و کفش نیز 5/1 درصد کاهش یافته است.
آمارهای فوق نشان میدهد که در معدود تولیدات صنعتی، معدنی و شیمیایی جهش تولید به معنای واقعی کلمه رخ داده اما هنوز تولید در برخی کالاها فاصله معناداری تا تحقق شعار سال دارند. با این حال در بسیاری از کالا روند مثبت تولید رخ داده و با توجه به شیوع کرونا در ماههای ابتدایی سال و تعطیلی برخی واحدهای تولیدی، میتوان امیدوار بود تا در ماههای آینده روند تولیدات جهش بیشتری داشته باشد. بیثباتی در مدیریت وزارت صمت نیز بر عقب ماندگی بخش صنعت و معدن از شعار سال نیز بسیار موثر بوده است.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/