دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

کرونا و تأثیرات طولانی‌مدت ویروس بر بدن/ بررسی شرایط بیماران پس از بهبودی

نزدیک به 10 ماه از پیدایش ویروس کووید-19 روی زمین می‌گذرد، با این حال بشر اطلاعات اندکی درباره بیماری ناشی از این ویروس در اختیار دارد.
کد خبر : 522950
AG8I0422-2.jpg

گروه فناوری خبرگزاری آنا، بیش از 35 میلیون نفر در جهان مبتلا به ویروس کووید-19 شده‌اند. بسیاری از افراد طی چند هفته بعد از بهبودی از کرونا به حالت عادی بازمی‌گردند اما در برخی موارد مشکلات برای ماه‌ها ادامه دارد که باعث آسیب‌های جدی در آینده می‌شود.


بسیاری از افراد مبتلا به ویروس کرونا، علائم آن را نشان می‌دهند اما 40 درصد از افرادی که به این ویروس مبتلا می‌شوند، هیچ علایمی از خود نشان نمی‌دهند. این افراد بدون آن که بدانند ویروس را به دیگران منتقل می‌کنند. شدت و مدت بیماری ناشی از ویروس کووید-19 در مبتلایانی که علائم در آنها ظاهر می‌شود، متفاوت است. سن بیمار نقش مهمی در شدت و مدت بیماری ایفا می‌کند.  حدود 65 درصد از مردم بعد از گذشت پنج تا 12 روز پس از مثبت شدن تست کرونا به حالت سلامت معمول خود بازمی‌گردند.


کرونا و بیماری‌های زمینه‌ای


ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند چاقی تأثیر بسزایی در بازگشت به سلامتی فرد دارد. هرچه فرد به بیماری‌های زمینه‌ای بیشتری مبتلا باشد، طول مدت بیماری کرونا در آنها بیشتر است. افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای دو تا سه هفته بعد از تست مثبت کرونا همچنان علائم بیماری را دارند.  57 درصد از افراد مبتلا به سه یا چند بیماری مزمن، 14 تا 21 روز بعد از تست مثبت کرونا همچنان احساس ناخوشی می‌کنند.


برخی از علائم بیشتر می‌مانند


به افرادی که به نوع خفیف یا متوسط کووید-19 مبتلا می‌شوند، توصیه می‌شود که خود را قرنطینه کنند. این افراد 10 روز پس از بروز نخستین علائم بیماری، در صورتی که 24 ساعت از زمان آخرین تب آن‌ها گذاشته باشد، می‌توانند از قرنطینه خارج شوند. البته برخی از علائم بیش از 10 روز در بدن فرد باقی می‌مانند.


از دست دادن حس چشایی و بویایی می‌تواند تا هفته‌ها یا ماه‌ها بعد از بهبودی در بدن فرد باقی می‌ماند، بنابراین نباید پایان قرنطینه را به تعویق بیندازد. خستگی، سرفه و سردرد از دیگر علائم کرونا هستند که به سختی از بین می‌روند.


کرونا؛ ویروسی که منجر به آسیب‌ در آینده می‌شود


ویروس کووید-19 باعث بیماری تنفسی می‌شود اما می‌تواند به اندام‌های دیگر نیز آسیب برساند. این صدمات می‌تواند تنفس فرد را در آینده دچار مشکل کند. بیماری ناشی از ویروس کرونا می‌تواند احتمال ابتلا به نارسایی قلبی و بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد. بنابراین این ویروس صدمات طولانی مدتی به قلب وارد می‌کند. کووید-19 همچنین می‌تواند باعث سکته مغزی یا تشنج نیز شود.


یکی دیگر از نگرانی‌های متخصصان سندروم گیلین باره است. این سندورم نوعی اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله می‌کند. بیماران مبتلا به کرونا بعد از گذشت چند هفته احساس گزگز در پاها، سپس ضعف در پاها و دست‌ها را تجربه می‌کنند. برخی بیماران نیز توانایی استفاده از ماهیچه‌های دست و پا را از دست می‌دهند.


به طور کلی هفته‌ها و ماه‌ها طول می‌کشد تا فرد به حالت عادی بازگردد. به گفته دانشمندان مایو کلینیک؛ کووید-19 می‌تواند باعث جمع شدن گلبول‌های قرمز و لخته شدن خون شود. لخته‌های خونی بزرگ می‌تواند منجر به حمله قلبی و سکته مغزی شود، با این حال بخش عظیمی از آسیب وارد آمده به قلب در این بیماری به دلیل لخته‌های خونی کوچک است که رگ‌های کوچک خونی ماهیچه قلب را مسدود می‌کنند. این لخته‌های خونی بر ریه، پاها، کبد و کلیه‌ها نیز اثر می‌گذارد.


اثرات طولانی مدت کرونا


برخی از افراد مبتلا به کووید-19 ماه‌ها بعد از بهبودی با عواقب آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. 35 درصد از بیماران حتی دو تا سه هفته بعد از تست مثبت کرونا به حالت عادی خود برنمی‌گردند. این تعویق در بهبودی می‌تواند به رگ‌های خونی فرد نیز آسیب وارد کند. درواقع آسیب وارده به رگ‌های خونی نوعی ردپای ویروس کرونا در بدن به شمار می‌رود.


برخی از بیماران حتی ماه‌ها پس از بهبودی از کرونا با مشکلات عصبی، اختلال در عملکرد شناختی، تنگی نفس، درد سینه، از دست دادن حس بویایی و درد بدن مواجه هستند. برخی از دانشمندان بر این باورند که اثرات طولانی مدت کووید-19 در بدن به دلیل آسیب‌هایی است که به سیستم رگ‌های خونی وارد می‌کند. رگ‌‌های خونی تمام اجزای بدن را به یکدیگر متصل می‌کند.


حدود سه چهارم از مبتلایان بستری‌شده از اثرات طولانی مدت کرونا رنج می‌برند. بررسی 110 بیمار مبتلا به کووید-19 که برای پنج روز در بیمارستان بستری شده بودند، نشان می‌‌دهد که 74 درصد از آنها 12 هفته بعد از ترخیص از بیمارستان همچنان علائمی مانند تنگی نفس و خستگی شدید را دارند. نتایج آزمایش خون 104 نفر از این 110 بیمار  کاملاً عادی بوده، در حالی که رادیوگرافی قفسه سینه 12 درصد از آنها غیرطبیعی و عملکرد ریه 10 درصد دیگر نیز محدود بود.


آثار بیماری کرونا در جوانان


البته این امر بدین معنا نیست که مبتلایانی که بستری نشده‌اند از اثرات طولانی مدت کرونا رنج نمی‌برند. افرادی سالم و جوانی که به کرونا مبتلا می‌شوند و یک تا سه هفته را در بستر بیماری می‌‌گذرانند، عوارض بیماری و آثار طولانی مدت آن ماه‌ها بعد از بهبودی در بدنشان باقی می‌ماند. علائم بیماری‌های چون ناهنجاری‌های قلبی عروقی، میوکاردیت (التهاب عضلات قلب) و بیماری ماهیچه قلب در این افراد بروز می‌کند.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب