دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 مهر 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

هفته جهانی فضا در ایران/ ایران برای مقابله با مخاطرات طبیعی به کشتی‌های شناور در خلیج فارس کمک می‌کند

سازمان‌ها و نهادهای فضایی در ایران در طول هفته جهانی فضا برنامه‌های متعددی را برگزار کردند و تلاش شد تا عموم مردم بیش از گذشته با مفاهیم علمی این رشته آشنا شوند.
کد خبر : 522171
فضا 1.jpg

 به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، در طول هفته جهانی فضا(wsw۲۰۲۰) برنامه‌های متعددی در سراسر کشور برگزار شد. هدف از برگزاری این برنامه‌ها آشنایی بیشتر عموم مردم با علوم فضایی و درک اهمیت فناوری‌های فضایی را در زندگی روزمره است.




بیشتر بخوانید:


تصاویری شگفت‌انگیز از فضا/ آخرین عکس‌های گرفته شده با تلسکوپ هابل




در wsw۲۰۲۰ برای هرکدام از روزهای هفته از سوی کمیته برگزاری هفته جهانی فضا در ایران عنوان خاصی درنظر گرفته شد. باتوجه به اینکه شعار هفته جهانی فضا 2020 «بهبود زندگی با ماهواره‌ها» بود مسئولان برگزاری رویدادهای فضایی تلاش کردند تا برنامه‌ها را بر محوریت این شعار تنظیم کنند.


اولین روز هفته جهانی فضا با شعار «ماهواره‌ها زمینه‌ساز تحول در ارتباطات» نام‌گذاری شده است. در این روز(13 مهر) آزمایشگاه ابوریحان بیرونی در پژوهشکده سامانه‌های حمل‌و‌نقل فضایی افتتاح و به بهره‌برداری رسید.



افتتاح آزمایشگاه ابوریحان بیرونی و مرکز یکپارچه‌سازی سامانه‌های پیشرانش فضایی


حسین صمیمی، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در مراسم افتتاحیه آزمایشگاه ابوریحان بیرونی گفت: آزمایشگاه تراسترهای فضایی ابوریحان بیرونی در پژوهشکده سامانه‌های حمل‌و‌نقل فضایی، به عنوان نخستین آزمایشگاه حوزه پیشرانش فضایی کشور شناخته می‌شود که موفق به اخذ گواهینامه ۱۷۰۲۵ ISO/IEC شده است.  با توجه به اهمیت اندازه‌گیری نیروی پیشران، فشار و همچنین دما در عملکرد تراسترهای شیمیایی، دقت بالا در نحوه داده‌برداری و ثبت داده‌ها، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین سکوی اندازه‌گیری نیروی پیشران در این آزمایشگاه، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.



همچنین در ادامه برنامه‌های هفته جهانی فضا در نخستین روز این هفته اولین مرکز یکپارچه‌سازی سامانه‌های پیشرانش فضایی کشور نیز افتتاح شد. رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در مراسم افتتاح این مرکز بیان کرد: برای توسعه فناوری‌ها فضایی در جهان امروز باید زیرساخت‌های مناسب را فراهم نمود. مرکز یکپارچه‌سازی سامانه‌های پیشرانش فضایی به عنوان یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های فضایی شناخته می‌شود.


آشنا کردن علاقه‌مندان به فضا با منظومه‌های مکعبی


شعار دومین روز هفته جهانی فضا «ماهواره‌ها زیربنای توسعه آموزش و سلامت» انتخاب گردید. در این روز رئیس پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی پژوهشگاه فضایی و دو نفر از اعضای هیئت علمی این پژوهشکده در جلسه‌ای که بر صورت برخط برگزار شد سخنرانی کرده و توضیحاتی را در خصوص  آشنایی دانش‌پژوهان با منظومه‌های مکعبی بیان کردند.



برنامه‌های دومین روز هفته جهانی فضا به مورد بالا محدود نشده و در خصوص معرفی اقتصاد نوین فناوری فضایی نشستی مجازی برگزار شد. در این جلسه برخط پروین سجودی پژوهشگر گروه ارتباطات ماهوار‌ه‌ای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات محمود محمودزاده، عضو هئیت علمی دانشگاه فیروزکوه و حسین افتخاری دانشجوی دکتری مهندسی صنایع دانشگاه علم‌و‌صنعت توضیحاتی را درباره مفاهیم اولیه اقتصاد فضایی و عوامل توسعه چنین اقتصادی بیان کردند.


استفاده از فناوری‌های فضایی برای پیش‌بینی مخاطرات طبیعی


شعار سومین روز هفته جهانی فضا «ماهواره‌ها و بهبود مدیریت مخاطرات طبیعی و محیط زیست» بود. در این روز نیز رویدادهای مختلفی به صورت برخط در سراسر کشور انجام شد که به عنوان مثال می‌توان به حضور غلامعلی جعفرزاده رئیس سازمان نقشه‌برداری کشور در ویژه برنامه تلویزیون اینترنتی هفته جهانی فضا اشاره کرد.


جعفرزاده در این برنامه اینترنتی گفت: در موضوع مخاطرات طبیعی، سازمان نقشه‌برداری کشور در حال انجام سه فعالیت همزمان است. اولین کار این سازمان ایجاد شبکه گیرنده‌های تخصصی GPS بوده که 135 ایستگاه دائم به صورت مستمر میزان جابجایی پوسته زمین در ایران و حرکت گسل‌ها را پایش و رصد می‌نماید. دومین کار این سازمان بررسی مستمر فرونشست به وسیله تصاویر ماهواره‌ای راداری در کل کشور بوده و نتایج آن برای سازمان مدیریت بحران ارسال می‌شود. سومین فعالیت سازمان نقشه‌برداری کشور در خصوص مخاطرات طبیعی ایجاد ایستگاه‌های جذر و مدی در جنوب کشور و حاشیه خلیج فارس است تا ضمن امکان هشدار سونامی، این موضوع مورد استفاده کشتی و شناورهای مختلف نیز قرار گرفته شده و این وسایل نقلیه در زمان مناسب امکان ورود به اسکله را داشته باشند.



توسعه کشاورزی علمی با کمک تجهیزات فضایی


چهارمین روز wsw۲۰۲۰ «توسعه کشاورزی نوین با ماهواره‌ها» نام داشت. صنایع کشاورزی ایران به عنوان کشوری در حال توسعه در سال‌های اخیر دچار تحولی زیادی شده و کشاورزان هم اکنون با استفاده از روش‌های نوین با مصرف آب و انرژی کمتر محصولات باکیفیت‌تری را برداشت می‌کنند. سازمان‌های فضایی کشور نیز در تلاش هستند تا با ساخت تجهیزات پیشرفته شرایط اقلیمی ایران را به دقت پایش کرده و اطلاعات لازم را به کشاورزان ارائه دهند.


کمیته برگزارکننده هفته جهانی فضا در ایران برای سه روز پایانی این هفته نیز به ترتیب عناوین «ماهواره‌ها و مدیریت هوشمند شهری»، «فناوری فضایی، ماهواره‌ها و شناخت جهان هستی» و «خدمات نوین ناوبری و موقعیت‌یابی با ماهواره‌ها» را در نظر گرفت. در این روزها نیز رویدادهای مختلفی با موضوع شعار همان روز برگزار شد.


تلاش برای طراحی اپراتور فضایی


سعید قربانی دبیر هفته جهانی فضا در مصاحبه با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، عنوان کرد: سازمان فضایی با دانشگاه‌ها و ادارات کل فناوری اطلاعات استان‌ها همکاری دارد و برنامه‌های هفته جهانی فضا را با هماهنگی این نهادها اجرا می‌کند. همچنین در زمینهٔ ارتقای سطح علمی عموم مردم با آموزش‌وپرورش، استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان همکاری صورت می‌گیرد.




بیشتر بخوانید:


همکاری مناسب سازمان فضایی ایران استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان




قربانی افزود: مجموعه فضایی ایران به سمت طراحی و بهره‌برداری از اپراتور خدمات فضایی می‌رود. این اپراتور خدمات مختلفی را در ارتباط با ماهواره‌ها ارائه می‌دهد. اپراتور فضایی با استفاده از سرمایه‌ بخش خصوصی در آینده‌ای نزدیک به‌طور کامل طراحی شده و به مردم عزیز ایران معرفی می‌شود. خدماتی مثل سرویس‌های ناوبری زمینی و هوایی که امروز مشاهده می‌کنیم به مسیریابی کمک زیادی می‌کنند. اپراتور فضایی نه‌تنها در حوزه ناوبری زمینی بلکه برای موقعیت‌یابی در دریا، آسمان و ارتقای کیفیت ارتباطات مخابراتی قابل‌استفاده است.



دبیر هفته جهانی فضا به نقش پراهمیت بانوان در صنعت فضایی ایران نیز اشاره کرد و گفت: هیچ محدودیت جنسیتی در عرصه‌های مختلف حوزه فضایی در کشور برای بانوان وجود ندارد. بانوان دانشمند اکنون حوزه‌های پژوهش، آموزش، دانشگاهی، صنعت، خدمات، عملیات و ... فعال هستند. واقعاً از این نظر محدودیتی برای بانوان وجود ندارد.


در حال حاضر اهمیت و نقش تعیین کننده فناوری‌های فضایی در جهان بر هیچ کس پوشیده نیست. اکنون کشورهایی که شاید تا چند سال پیش حتی تصور ساخت دستگاهی ساده در حوزه تحقیقات فضایی را نمی‌کردند به این صنعت ارزشمند وارد شده و کاوشگرهایی پیشرفته را به فضا پرتاب می‌کنند. قطعاً می‌توان گفت پایه‌های قدرت علمی، سیاسی و حتی نظامی در جهان آینده بر صنایع فضایی استوار است و هر کشوری که بیشتر در این زمینه سرمایه‌گذاری کند زودتر به اهداف خود خواهد رسید.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب