زبالههای فضایی؛ مشکلی که هنوز راهحل ندارد
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا از بی.جی.آر، دانشمندان چندین دهه است در مورد مشکلاتی که زبالههای فضایی ایجاد میکنند به ما هشدار میدهند، اما ارسال فضاپیماها، ماهوارهها، کاوشگرها و سختافزارها به مدار زمین همچنان ادامه دارد که منجر به بروز یک مشکل جدی شده است. درنتیجه زبالههای فضایی باعث شدهاند نحوه برنامهریزی و طراحی آژانسهای فضایی برای ارسال سایر فضاپیماها و مدارگردها به فضا دچار تغییر شود.
زبالههایی که در مدار زمین میگردند ازنظر اندازه متفاوتاند؛ از ماهوارههای ازکارافتاده و سوخته گرفته تا اجزای موشکهایی که طی مأموریتهای مختلف از بین رفتهاند.
سایر زبالههای موجود در فضا درنهایت به سمت زمین برمیگردند و در اصطکاک جو میسوزند، اما این امر بهاندازه کافی سریع اتفاق نمیافتد. سرعت ایجاد زبالههای جدید نسبت بهسرعت تخریب زبالههای قدیمی بسیار بیشتر است. بسیاری از آژانسهای فضایی ایدهها و برنامههایی را برای چگونگی مقابله با این زبالهها ارائه کردهاند، اما کافی و مؤثر نبوده است.
مسئله دیگر این است که ماهوارههای فعال و عملیاتی بیشتر از هر زمان دیگری در مدار زمین وجود دارند. بهعنوانمثال شرکت «اسپیس ایکس» (SpaceX) طی چند سال گذشته صدها ماهواره کوچک خود را به فضا پرتاب کرده و در حال حاضر پروژه «استارلینک» این شرکت مشکلاتی را برای منجمان مشاهده کیهان ایجاد کرده است. همین مشکل برای گروههای فضایی که سعی در پرتاب موشک دارند نیز وجود دارد، چراکه عبور از این مجموعه ماهوارهها بهطور فزایندهای دشوار شده است.
ایستگاه فضایی بینالمللی، که تنها مکان دائمی بشر در فضا است، مجبور شده برای جلوگیری از برخورد با زبالههای فضایی و سایر اجسامی که در فضا معلق هستند بهسختی گریزان شود.
درهرصورت، زبالههای فضایی که به دور زمین میچرخند واقعاً یک مشکل جدی است و در حال حاضر راهحل مشخصی برای آنها وجود ندارد. باید دید کدام کشورها و شرکتها در ایجاد سیستمهای جدید برای پاکسازی مناطق اطراف زمین قدم برمیدارند.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/