آیتالله خامنهای از دوران جوانی با نحلههای مختلف فکری و اندیشهای آشنا بودند
به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، مراسم معرفی و نشست خبری کتاب «شریعتی، آنتیتز روشنفکری ضد اسلامی» که بررسی دیدگاههای آیتالله خامنهای درباره مرحوم دکتر علی شریعتی است، روز پنج شنبه سوم مهر ماه 1399 برگزار شد. در این مراسم که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققین جوان انجام شد، گردآورندگان این کتاب به شرح و توضیح پیرامون این کتاب پرداختند.
مجید محمدزمانی در معرفی این کتاب بیان داشت که آیتالله خامنهای از دوران جوانی با نحلههای مختلف فکری و اندیشهای آشنا بودند و به رصد و تعامل با جریانهای فکری در ایران میپرداختند و در اینباره سخنرانیهای مختلفی از دهه چهل و پنجاه تا امروز انجام دادهاند. جریان روشنفکری از حدود مشروطه آغاز شده و تا به امروز ادامه یافته است. غالب اشخاص جریان روشنفکری با دین، فرهنگ ایرانی و مردم این سرزمین قهر کردهاند. اما برخی روشنفکرانی نظیر مرحوم شریعتی بودهاند که بخاطر تعهد به دین، فرهنگ ایرانی و مردم ایران، به فکر ساخت و رشد جامعه بودهاند. مرحوم شریعتی هر چند به اعتراف خود در برخی اندیشههای دینی نیاز به تامل و تحقیق بیشتر داشته، اما وی شخصیت در حال تکامل و رو به رشدی داشته و میتوان از اندیشه وی با اصلاحاتی بهره برداری کرد. مسیر و هدف روشنفکران متعهدی چون شریعتی و جلال متفاوت از روشنفکران وابسته به غرب و دستگاه پهلوی است. با اینکه شریعتی منتقد چپ و راست بود، اما امروز منافقین و لیبرالها از سخنرانیهای وی سو استفاده میکنند. امیدوارم این کتاب بتواند الگوی تعامل با جریان روشنفکری را به ما نشان دهد. جامعه امروز نیازمند روشنفکران متعهد و استفاده حداکثری از ظرفیت افراد برای حرکت جمعی است. هر چند دقت و موشکافی علمی موجب رشد علم میگردد، اما رشد و حرکت جامعه نیازمند وحدت حداکثری است.
در ادامه سید مهدی دزفولی یکی دیگر از گردآورندگان این اثر گفت: از چند ماه قبل به فکر افتادیم که به ابعاد کمتر پرداخته شده پیرامون آیتالله خامنهای توجه کنیم و به همین دلیل موضوع روشنفکری اسلامی و غیراسلامی را از دیدگاه آیتالله خامنهای انتخاب کردیم و تلاش کردیم نگاه ایشان به این جریان را با محوریت چهرههایی همانند جلال آل احمد و دکتر شریعتی مورد بررسی قرار بگیرد. به هر حال بحثهای اندیشهای با چاشنی جامعه شناسی و تاریخ معاصر، بحثهای جدی و پایهای است که باید به آن توجه ویژه کرد به خصوص که این مسائل را بخواهیم از دیدگاه رهبری انقلاب اسلامی به عنوان فردی فکور و دغدغه مند بررسی کنیم. آیتالله خامنهای در اردیبهشت و تیر 1359 و همچنین خرداد 1360 سخنرانیها و مصاحبههایی را در تهران و قم درباره جریان روشنفکری اسلامی با محوریت شریعتی داشتهاند که تعابیر و توضیحات قابل تاملی را درباره این جریان بیان کردهاند. اینها را ما استخراج و گردآوری کردیم و سپس دیدگاههای چهرههای مختلف انقلاب همانند شهید مطهری، شهید بهشتی، شهید باهنر و ... را در این باره دستهبندی کردیم و سعی کردیم به نسل جوان دغدغهمند امروز نگاه متفاوتی را معرفی کنیم که امیدوارم در این کار موفق هم بوده باشیم.
در انتهای این کتاب همچنین با چهرههایی همانند آقایان پرویز خرسند (از نویسندگان سرشناس قبل و بعد از انقلاب و ویراستار کتابهای شریعتی در قبل از انقلاب)، حجت الاسلام طارمی ( از اعضای دانشنامه جهان اسلام) و دکتر صادق کوشکی (استاد دانشگاه) مصاحبههایی انجام شده است که دیدگاههای موافق و مخالف درباره شریعتی مورد بحث و بررسی قرار بگیرد و کتاب یک سویه نباشد و چاشنی تحلیل و بررسیهای مختلف دیگری هم داشته باشد اما متن اصلی آن نگاه و اندیشه آیت الله خامنه ای درباره روشنفکری اسلامی است.
این کتاب با کتابهای دیگر همانند کتابچه انتشارات صهبا که سال 1393 منتشر شد، تفاوتهای جدی دارد. همانند اینکه متن سخنرانیها و مصاحبههای آیتالله خامنهای کامل آمده است و تلفیق نشده است و سخنرانیهای دیگر معظم له پیرامون دکتر شریعتی هم در این کتاب آمده است، به همراه دستهبندی نگاههای روحانیون انقلابی نسبت به شریعتی و جمعبندی مباحث در مصاحبه با سه چهره شناخته شده پیرامون دکتر علی شریعتی که تلاش شده است نگاه به نسبت جدید و پختهای باشد.
در این مراسم همچنین آقایان دکتر شهاب الدین عالمی و دکتر هبت الله شیری از دیگر گردآورندگان و تنظیم کنندگان این کتاب هم به توضیحاتی پیرامون آن پرداختند.
کتاب «شریعتی، آنتیتز روشنفکری ضد اسلامی» که مجموعه دیدگاههای آیت الله خامنه ای درباره روشنفکری اسلامی و دکتر علی شریعتی است، در یکصد صفحه به زودی و در هفتههای پیش رو در مراسمی رسمی با حضور چهرههای مختلف فرهنگی در تهران رونمایی خواهد شد.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/