دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 مهر 1399 - 12:28
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ 4؛

جزئیات مریخ‌نورد جدید ناسا/ از مرموزترین ماده در جهان هستی تا اشغال فضای مجازی کشور با نرم‌افزارهای خارجی

هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 517615
خبر 1.jpg

 به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



 ردپای ۱۲۰ هزار ساله انسان کشف شد


 نزدیک به ۱۲۰ هزار سال پیش در شمال عربستان سعودی فعلی گروه کوچکی از انسان‌های خردمند یا «هومو ساپینس» برای نوشیدن آب و استراحت در اطراف دریاچه کم‌عمقی توقف کردند. شترها، بوفالوها و فیل‌هایی بزرگ‌تر از هر جاندار امروزی نیز برای نوشیدن آب از این دریاچه استفاده می‌کردند. این گروه شاید پستاندار بزرگی را برای غذا شکار کرده باشند، با این حال مدت زمان زیادی را در اطراف دریاچه نگذراندند. درواقع این دریاچه تنها توقفگاهی در مسیر سفر طولانی آنها بوده است.


این صحنه پرجزئیاتی است که توسط دانشمندان پس از کشف ردپای انسان‌ها و حیوانات باستانی در صحرای نفود بازسازی شده است. نتایج این مطالعه جدید که در مجله «علوم پیشرفته» منتشر شده، مسیر اجداد انسان امروزی را حین مهاجرت از آفریقا نشان می‌دهد. این ردپاها در سال ۲۰۱۷ در رسوبات دریاچه باستانی به نام «الاثر» کشف شده است.





عواملی که بر واکنش ایمنی بدن در برابر واکسیناسیون اثر می‌گذارند


نتایج آزمایش بالینی واکسن کووید-۱۹ آکسفورد نشان داد که افراد واکنش‌های مختلفی در برابر واکسن داشته‌اند، این امر نگرانی‌های بسیاری را در خصوص امنیت واکسن‌های کرونا به وجود آورده است. این واکسن در مرحله سوم آزمایش بالینی قرار داشت که به دلیل واکنش شدید یکی از داوطلبان به داروی تزریق شده، متوقف شد. هنوز مشخص نیست که این واکنش‌های شدید به دلیل تزریق واکسن کرونا یا دارونما بروز کرده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


اهمیت مراحل بالینی واکسن کرونا




چنین اتفاقی اهمیت والای انجام مرحله‌ سوم آزمایش بالینی واکسن‌ها را نشان می‌دهد. دانشمندان با انجام این آزمایش‌ها نه‌تنها اطمینان حاصل می‌کنند کنند که واکسن ایمن است بلکه درک بهتری از واکنش افراد در سنین مختلف و شرایط سلامتی متفاوت پیدا می‌کنند. در حال حاضر ۱۸۰ واکسن برای پیشگیری از ابتلا به ویروس سارس-کوو-۲ در جهان در حال توسعه است.





لنز دوربین چشم ماهی اختراع شد


چشم ماهی‌ها ذاتاً برای تماشای تصاویر به شکل ۱۸۰درجه(پانوراما) از توانایی بسیار خوبی برخوردار است. از همین رو مهندسان با الگوبرداری از چشم این آبزیان نوع جدیدی از دوربین‌های پانوراما را تولید کرده‌اند که در مقایسه با نسل‌های گذشته مقرون به صرفه‌تر است.


محققان دانشگاه ام‌آی‌تی و ماساچوست با همکاری یکدیگر اولین لنز مخصوص دید عریض جهان را اختراع کردند. این دوربین به راحتی قادر است عکس‌هایی با زاویه ۱۸۰ درجه را ثبت و تصاویر دیدنی را ارائه دهد. جیون هو یکی از اعضای گروه سازنده این لنز گفت: «لنزهای چشم ماهی نتایج شگفت‌انگیزی در ثبت تصاویر پانوراما از خود نشان می‌دهند.»





جاسوسی فیسبوک از کاربران اینستاگرام


در مهر ماه سال ۱۳۹۶ فیسبوک متهم شد که مکالمات روزمره کاربران این شبکه اجتماعی را ضبط کرده و از اطلاعات خصوصی مردم برای اهداف سودجویانه استفاده می‌کند. بسیاری از کاربران در آن زمان اعلام کردند تبلیغاتی که برای آن‌‌ها نمایش داده می‌شود دقیقا منطبق با آخرین صحبت‌های آن‌ها با دوستانشان در فضای مجازی است. اکنون فیسبوک به این متهم شده است که حریم خصوصی کاربران اینستاگرام را مورد سرقت قرار داده و در هر شرایطی مردم را از طریق دوربین گوشی را نگاه می‌کند.


اکنون دادگاهی ویژه در آمریکا مسئول رسیدگی به شکایت از فیسبوک شده و با توجه به اهمیت موضوع رسیدگی به این پرونده باسرعت در جریان است. کارشناسان فناوری معتقدند شرکت‌های فیسبوک و اپل برای کسب اطلاعات از نیازهای کاربران باهم همکاری کرده و با ابزارهای مختلف از مردم جاسوسی می‌کنند. تعدادی از این ابزارها فناوری تشخیص چهره و  دوربین سلفی است. 





روده انسان روی یک تراشه ساخته شد!


پژوهشگران "مؤسسه پلی‌تکنیک فدرال لوزان"(EPFL) سوئیس، نمونه کوچکی از روده انسان را روی یک تراشه ابداع کرده‌اند که شباهت نزدیکی به نحوه شکل‌گیری و ترکیب سلولی روده کوچک دارد. شاید این تراشه بتواند به پیشرفت پزشکی شخصی‌سازی شده و بررسی دارو کمک کند و حتی راه را برای پرورش بافت‌ها و اندام‌های جدید در آزمایشگاه‌ها هموار سازد.


برای به وجود آوردن اندام‌واره‌ها معمولاً از سلول‌هایی استفاده می‌شود تا بافت‌ها و اندام‌های جدید را شکل دهند اما روش‌های کنونی در تقلید از بافت‌های طبیعی انسان با محدودیت‌هایی رو به رو هستند و پژوهشگران هنوز نمی‌دانند که چگونه به کنترل و هدایت حرکت و رشد سلول‌ها بپردازند.





اطلاعاتی در مورد مرموزترین ماده در جهان هستی


تقریباً ۸۰ درصد جهان از موادی تشکیل شده است که هنوز دانشمندان اطلاعاتی در مورد آن‌ها ندارند. این ماده عجیب به عنوان ماده سیاه یا ماده تاریک(Dark Matter) شناخته می‌شود. ماده تاریک هیچ نور و انرژی از خود ساطع نمی‌کند و هر لحظه در حال گسترش است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


ماده سیاه چیست؟




اخترشناسان از دهه ۱۹۲۰ میلادی وجود ماده‌ای ناشناخته در کیهان را که با چشم غیرقابل مسلح رؤیت‌پذیر است، اعلام کردند. از آن سال‌ها تاکنون تلاش برای شناخت این ماده آغاز شده ولی پس از گذشت یک قرن هنوز دانشمندان موفق نشدند هیچ مدرکی مبنی بر وجود این ماده در جهان ارائه کنند. اگر پیش از قرن جدید میلادی دانشمندان در مورد وجود ماده‌ای ناشناخته در جهان شک داشتند اکنون به لطف فناوری‌های پیشرفته این شک تقریباً از بین رفته و همه مردم می‌دانند قسمت اعظمی از جهان از ماده تاریک تشکیل شده است.



 


عرضه ارزان‌ترین تلفن‌همراه چینی با دوربین ۱۰۸مگاپیکسلی


در ماه ژوئیه شایعه‌ای در مورد دو گوشی هوشمند ارزان‌قیمت شیائومی، مجهز به دوربین‌های ۶۴ و ۱۰۸ مگاپیکسلی منتشر شده بود. اما از آن زمان به‌بعد اطلاعات دیگری به بیرون درز نکرد. اکنون یک منبع فاش‌کننده مشهور، اسم‌‌رمز این دو گوشی را به همراه یکی از مدل دوربین‌ها فاش کرده است.


به‌گفته این منبع، اسم‌رمز این دو گوشی Gauguin و Gauguin Pro است، که نسخه Pro، از سنسور ۱۰۸مگاپیکسلی بهره می‌برد و نسخه دیگر به سنسور ۶۴مگاپیکسلی مجهز خواهد بود. همچنین تصور می‌شود که این دو گوشی تحت برند Redmi قرار بگیرند. به‌دلیل نزدیک‌شدن زمان رونمایی، بقیه مشخصات هنوز مشخص نشده است.





 اشغال فضای مجازی کشور با نرم‌افزارهای خارجی


اینترنت یا فضای مجازی بخش بزرگ و مهمی از زندگی روزمره مردم در تمام نقاط دنیا را تشکیل می‌دهد. امروزه مردم بسیاری از نیازهای خود را با بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و امکانات فضای مجازی برطرف می‌سازند. هرچه ارتباطات اینترنتی در کشور از کیفیت مطلوب‌تری برخوردار باشد توسعه فناوری‌های مختلف نیز سرعت بیشتری می‌گیرد.




بیشتر بخوانید:


وزارت ارتباطات شرایط لازم توسعه شبکه ملی اطلاعات را فراهم کند




در موضوع توسعه شبکه‌های ارتباطات اینترنتی امنیت از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. بنابراین همواره در کشور بر راه‌اندازی و توسعه شبکه ملی اطلاعات تأکید می‌شود.





بررسی دقیق پست‌های کاربران در توئیتر


توئیتر در مسیر مبارزه با نژادپرستی برای اجرای قوانین سخت‌گیرانه در این شبکه اجتماعی به زودی توئیت‌های کاربران را با دقت بیشتری تجزیه و تحلیل می‌کند.


به تازگی تعدادی از کاربران توئیتر اعلام کردند این شبکه اجتماعی در مورد پست‌هایی که به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مرتبط می‌شود عدالت را رعایت نکرده و به نفع یکی از کاندیدها از ابزارهای برجسته‌سازی استفاده می‌کند. به عنوان مثال در تصویری که یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جهوری آمریکا در کنار باراک اومابا رئیس جمهور سابق این کشور منتشر کرده چهره اوباما تیره و چهره آن کاربر برجسته‌تر شده بود. اسنادی وجود دارد که نشان می‌دهد توئیتر در جریان انتخابات آمریکا تاثیرات زیادی روی انتخاب مردم می‌گذارد.





موتورهای آلودگی صفر در نسل جدید هواپیماهای سوخت هیدروژنی


صنایع هواپیماسازی ایرباس با رونمایی از سه مدل از هواپیماهای «آلودگی صفر» خود به طور رسمی اعلام کرد این شرکت تا سال ۲۰۳۵ ناوگان حمل‌ونقل هوایی خود را با هواپیماهای دارای سیستم سوخت‌رسانی هیدروژنی مجهز می‌کند.


هواپیماهای معرفی شده از سوی ایرباس اولین هواپیماهایی در جهان هستند که هیچ آلودگی تولید نمی‌کنند و می‌توان آن‌ها را متحول کننده صنعت حمل‌ونقل هوایی دانست. این نسل هواپیماهای شرکت ایرباس نه تنها از لحاظ سیستم تامین سوخت بلکه از نظر شکل ظاهری هم با مدل‌های کنونی تفاوت‌های زیادی دارد.





توربین گازی بومی‌سازی شد


توربین گازی یک موتور درون‌سوز و نوعی ماشین دوّار است که عملکردی مبتنی بر انرژی گازهای ناشی از احتراق دارد.  توربین گازی در نیروگاه‌ها، موتور هواپیمای مسافربری، جنگی، هلی‌کوپتر و کشتی استفاده می‌شود. هر توربین یک کمپرسور برای فشردن هوا و یک محفظه احتراق برای مخلوط کردن سوخت و هوا  دارد که احتراق در آن صورت می‌گیرد.




بیشتر بخوانید:


دستیابی به فناوری‌های پیشرفته صنعتی به همت دانش‌بنیان‌ها 




طی سال‌های اخیر کاربرد توربین‌های گازی بیشتر و بیشتر شده و پیشرفت‌های بیشماری در این حوزه صورت گرفته است. به لطف محققان و پژوهشگران کشور، سال‌هاست که ایران دانش ساخت توربین گازی را در اختیار دارد. یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه ساخت تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته که از سال ۱۳۸۳ محصولات نیروگاهی می‌سازد، موفق به تولید توربین‌های گازی برای مصارف صنعت برق و نفت‌وگاز تولید شده است.





استفاده مریخ‌نورد جدید ناسا از اشعه ایکس برای شناسایی فسیل‌ها


مریخ‌نورد جدید سازمان تحقیقات فضایی ناسا که ۳۰ بهمن ماه سال جاری روی سطح این سیاره فرود خواهد آمد به فناوری اشعه ایکس برای ردیابی و شناسایی فسیل‌ مجهز شده است.


این کاوشگر با بهره‌گیری از ظرفیت‌های اشعه ایکس به طور دقیق نقاط مختلف در سطح سیاره سرخ را بررسی کرده و هرگونه‌ جزئیاتی از احتمال وجود حیات در سال‌های بسیار دور را به سرعت به زمین ارسال می‌کند. در واقع هدف از طراحی سامانه اشعه ایکس روی مریخ نورد جدید ناسا بررسی سابقه حیات در این سیاره است. بر اساس برخی نظریات میلیون‌ها سال پیش در سیاره مریخ حیات وجود داشته است.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب