کرونا و خداحافظی اجباری با اسکناس/ آینده تجارت در دستان فناوری
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بسیاری از کشورها قصد داشتند تا در دهه جدید میلادی به جامعهای بدون پول نقد تبدیل شوند. بااینوجود، یک اتفاق غیرقابلانکار در سال 2020 رخ داده است که این روند را تسریع خواهد کرد.
همهگیری ویروس کرونا باعث شده است که استفاده از پول نقد در بسیاری از کشورها تنها در عرض چند روز 50 درصد کاهش یابد. این اتفاق پس از آن آغاز شد كه سازمان بهداشت جهانی طی هشداری اعلام کرد مردم از دست زدن به اسكناس اجتناب کرده و از روشهای پرداخت بدون تماس استفاده کنند.
البته سازمان بهداشت جهانی بعداً اظهار داشت که این توصیه یک هشدار رسمی نبوده و بیشتر یک توصیه است. ولی این اظهارات تفاوتی در عملکرد مردم ایجاد نکرد، چراکه برخی از کشورها، ازجمله انگلیس، همچنان محدودیتهای پرداخت بدون تماس وجود دارد. بهطورکلی نگرش مردم نسبت به پول تغییر کرده است، و پرداختها در آینده تغییر خواهد کرد.
رونق پرداخت از طریق تلفنهمراه
سوئد یکی از کشورهای نمونه در عدم استفاده از پول نقد و اتخاذ روش پرداخت بدون تماس بوده، بهطوریکه تنها 13درصد از جمعیت این کشور به پول نقد متکی است.
«سوئیش» (Swish، یک سیستم پرداخت مبتنی بر تلفن همراه) بهآسانی کشور سوئد را به سمت جامعهای بدون پول نقد سوق میدهد. بیش از 6 میلیون و 900هزار نفر برای ارسال و دریافت پول از این اپلیکیشن تلفن همراه استفاده میکنند. این اپلیکیشن تراکنشهای بین افراد و مشاغل را تسهیل میکند.
این برنامه به حساب بانکی کاربر متصل است و باعث میشود پرداختهای فوری بین دو طرف بهراحتی انجام شود. این حساب بانکی به یک سیستم شناسایی الکترونیکی بهنام «BankID Säkerhetsapp» مرتبط است که توسط وامدهندگان در سراسر کشور استفاده میشود. بااینحال، پلیس سوئد میگوید که «سوئیش» (Swish) خطر بزرگی برای پولشویی است.
عدم نظارت به معنای آن است که این برنامه وسیله مطلوبی برای چنین فعالیتهایی است. برخلاف بانکها، برنامههایی مانند «سوئیش» لازم نیست تراکنشهای مشکوک را به مقامات گزارش دهند. تقریباً مانند رمزارز (cryptocurrency)، برخی ممکن است ترجیح دهند از یک روش پرداختی استفاده کنند که مقامات بر آن نظارت ندارند. بنابراین خطرات جدیدی را که این روشها میتوانند بهدنبال داشته باشند نمیتوان انکار کرد.
این بدان معناست که بانکهای سوئدی دادههای بیشتری در مورد عادات هزینه کاربران خود دارند. بنابراین این حجم از دادهها و اطلاعات شخصی در چنین برنامههایی، برای کشورهای بزرگتر میتواند خطرات بیشتری را برای آنها ایجاد کند.
تماس کمتر در هنگام پرداخت وجه
با توجه به اینکه همه ما از خطرات لمس سطوح آگاه هستیم، به احتمال زیاد در دوران پساکرونا صفحههای لمسی کمتری خواهیم داشت. این امر ممکن است استفاده از «رابطهای صوتی»، «رابطهای بینایی ماشین» و «تشخیص چهره» را سرعت بخشد.
اگرچه اکنون ما روشهای پرداخت بدون تماس زیادی داریم، اما در برخی از موارد هنوز نیاز به پرداخت با تماس دست احساس میشود. برای انجام تراکنش شما مجبور هستید رمز حساب خود را روی دستگاه کارتخوان وارد کنید. با افزایش تعداد افرادی که مایلند از پرداخت بدون تماس استفاده کنند، روشهای پرداخت کالاها و خدمات هم، با تقاضای بیشتری همراه خواهد بود.
این موضوع میتواند به معنای اتخاذ بیشتر فناوریهایی مانند رابطهای بینایی ماشین باشد. رابطهای بینایی ماشین هماکنون در جامعه مورد استفاده قرار میگیرد و بیشتر در رسانههای اجتماعی کاربرد دارد و میتواند فرصتی برای ارائه یک فرایند خودکار پرداخت در برخی فروشگاهها باشد. فروشگاههایی که به باجه پرداخت خودکار مجهز هستند، فرآیند خرید کالا و پرداخت را برای مردم بسیار راحت میکنند. برای مثال فروشگاه «آمازون گو» (Amazon Go) در ایالاتمتحده 26شعبه دارد. در این فروشگاه هیچ صندوقدار، باجه پرداخت وجه و صفی وجود نداشته و فرایند خرید بهطور هوشمند انجام میشود.
برای دستیابی به تکنولوژی فرآیند پرداخت آسان و خودکار، فروشگاهها نیاز به سرمایهگذاری گسترده در زیرساختها و سیستمهای آی.تی (IT) خود دارند.
همچنین در حال حاضر برای توسعه فناوری فعلی که چهرهها و حرکات را تشخیص میدهد، ظرفیت خوبی وجود دارد. این روش تقریباً نیاز به هرگونه تماس جسمی را برطرف میکند اما فناوری تشخیص چهره بهتنهایی کافی نخواهد بود. این فناوری برای شناسایی افراد از سیستم بیومتریک استفاده میکند که متکی بر بستر پایگاه داده عکس است. البته نگرانیهای امنیتی درباره استفاده از این روش وجود دارد. برای مثال پایانههای پرداخت بیومتریک در چین شرکتها را مستلزم میکند تا دادههای چهره، اطلاعات بانکی و سایر اطلاعات شخصی را بهطور جداگانه ذخیره و رمزنگاری کنند. بنابراین تأمین امنیت این اطلاعات بسیار اهمیت دارد.
یک مشکل اساسی برای استفاده از فناوری تشخیص چهره این است که این فناوری هنوز یک تجربه همهجانبه را ارائه نمیدهد. تأیید اطلاعات نمیتواند تنها بر اساس تشخیص صورت انجام شود، بهخصوص برای پرداخت وجه که یک امر پرخطر تلقی میشود.
به نظر میرسد، تقاضایی برای پیشرفتهای اساسی در فناوری وجود دارد تا حوزه پرداختهای بدون تماس توسعه یابد. با توجه به شیوع ویروس کرونا و رویکردی که مردم نسبت به پول نقد نشان میدهند، راه برای آینده پرداختهای هوشمند هموار شده است.
انتهای پیام/4112/پ
انتهای پیام/