جزئیات بسته حمایتی شرکتهای متضرر از کرونا/ ارائه تسهیلات 10 میلیارد تومانی به شرکتهای دانشبنیان
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ در ابتدای شیوع کرونا محدودیتهایی در کشور وضع شد، برخی مشاغل فعالیت خود را به شکل دورکاری ادامه دادند اما امکان دورکاری برای برخی از مشاغل وجود نداشت و به ناچار روند کار آنها متوقف شد. این توقف باعث ضرر اقتصادی به شرکتها و حتی در برخی از موارد باعث تعطیلی آنها شده است. در این میان شرکتهای دانشبنیان و کسبوکارهای نوپای بسیاری نیز مجبور به تعدیل نیرو و تعطیلی شدند.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان نهاد بالادستی در حوزه توسعه دانشبنیان و استارتآپ تصمیم به اعطای تسهیلاتی به شرکتهای دانشبنیان و کسبوکارهای نوپایی که از شیوع کرونا متضرر شده بودند، کرد. مأموریت اعطای تسهیلات به شرکتهای متضرر از کرونا به صندوق نوآوری و شکوفایی سپرده شد که دو مرحله از آن انجام شده و مرحله سوم نیز در مرحله اجرایی قرار دارد.
تسهیلات 500 میلیون تومانی برای شرکتهای دانشبنیان کوچک
به گفته محسن نوتاش، مدیر ارتباط با مشتریان صندوق نوآوری و شکوفایی، در مرحله اول اعطای تسهیلات به کسبوکارهای متضرر از کرونا جامعه هدف شرکتهای دانشبنیان کوچک، شتابدهندهها و تأمینکنندگان فضای کار اشتراکی آسیبدیده از شیوع کرونا بود. منظور از شرکتهای دانشبنیان کوچک به معنای شرکتهایی با نیروی انسانی زیر 50 نفر یا فروش زیر 2 میلیارد تومان در بازار است. البته برای تأمینکنندگان فضای کار اشتراکی و شتابدهندهها محدودیتی در نظر گرفته نشده بود.
سقف تسهیلات برای این شرکتها 500 میلیون تومان با نرخ 9 درصد در نظر گرفته شده بود که طی 6 ماه پرداخت میشود و بعد از تنفس 6 ماههای بازپرداخت آن آغاز میشود. زمان بازپرداخت این تسهیلات نیز یک سال است. 260 شرکت دانشبنیان تأیید شده و 90 میلیارد تومان تسهیلاتی برای آنها در نظر گرفته شد. همچنین 61 شتابدهندهها و تأمینکننده فضای اشتراکی کار نیز مورد حمایت قرار گرفته و نزدیک به 30 میلیارد تومان نیز تسهیلات برای آنها مصوب شد.
تسهیلات زیر 200 میلیون تومان با تضمین چک و سفته و بالای 200 میلیون تومان با چک، سفته و ضامن به شرکتهای دانشبنیان، شتابدهندهها و تأمینکنندگان فضای کار اشتراکی ارائه میشود.
مرحله دوم؛ حمایت 400 میلیونی تومانی از شرکتهای خلاق کوچک
مرحله دوم اعطای تسهیلات به کسبوکارهای متضرر از کرونا مختص شرکتهای خلاق کوچک بوده است. تعریف شرکت خلاق کوچک نیز مانند شرکت دانشبنیان کوچک است: شرکتی که کمتر از 50 نیروی انسانی یا میزان فروش کمتر از 2 میلیارد تومان دارد. سقف تسهیلات برای شرکتهای خلاق 400 میلیون تومان با نرخ 9 درصد و در نظر گرفته شده که با شرط حفظ اشتغال 90 درصدی طی 6 ماه پرداخت میشود. پس از 6 ماه تنفس، بازپرداخت یک ساله این تسهیلات آغاز خواهد شد.
از میان درخواستکنندگان مرحله دوم، 85 شرکت خلاق برای دریافت تسهیلات تأیید و نزدیک به 17 میلیارد تومان تسهیلات برای آنها مصوب شد. تضمین اخد تسهیلات شرکتهای خلاق کوچک مشابه مرحله اول اعطای تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان متضرر از کرونا بود، ارائه تسهیلات زیر 200 میلیون تومان با تضمین چک و سفته و بالای 200 میلیون تومان با چک، سفته و ضامن به شرکتهای خلاق اعطا میشود.
به گفته نوتاش؛ مبلغ تسهیلات ارائهشده به شرکتهای متضرر باتوجه به هزینههای شرکت، میزان فروش آن و میزان حقوق و دستمزد پرداختی به کارکنان تا سقف 500 تا 400 میلیون تومان تعیین شده است.
مرحله سوم؛ 10 میلیارد تومان تسهیلات برای شرکتهای دانشبنیان بزرگ
مرحله سوم اعطای تسهیلات به شرکتهای متضرر از کرونا از هفته گذشته شروع شده و جامعه هدف آن شرکتهای دانشبنیان متوسط و بزرگ است. شرکت دانشبنیان متوسط و بزرگ به شرکتهایی گفته میشود که بیش از 50 نیروی انسانی و فروش بیش از 2 میلیارد تومان داشته باشند. سقف این تسهیلات 10 میلیارد تومان با نرخ 9 درصد برای هر شرکت است و متناسب با میزان حقوق و دستمزد کارکنان، هزینههای شرکت و میزان فروش آن تعیین میشود.
پرداخت این تسهیلات یک مرحلهای است و تنفس ندارد و دوره بازپرداخت آن 18 ماهه است. این تسهیلات از طریق سه بانک عامل به شرکتها ارائه میشوند اما شرکتها برای درخواست اخذ این تسهیلات باید از طریق سامانه غزال اقدام کنند.
کمک برای شرکتهای فناور در راه است
نوتاش میگوید؛ ارائه تسهیلات برای شرکتهای دانشبنیان، خلاق، شتابدهندهها و تأمینکنندگان فضای اشتراکی کار در نظر گرفته شده است که دو مرحله از آن انجام شده و مرحله سوم نیز در حال انجام است. البته برنامه حمایتی برای شرکتهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری داریم که با همکاری پارکها اجرایی میشود. این طرح در مراحل ابتدایی قرار دارد و به زودی اطلاعرسانی در خصوص آن انجام خواهد شد.
کمک به دانشبنیانها، کمک به اقتصاد کشور
گسترش شرکتها دانشبنیان، خلاق و شتابدهندهها در سالهای اخیر باعث افزایش سرعت تولید علم و فناوری، کارآفرینی و اشتغالزایی شده است. این شرکتها با بکارگیری دانش فنی ترکیب آن با نوآوری و فناوری فناوریهای پیشرفته بسیاری را اختراع و بومیسازی کردهاند. بنابراین به جرئت میتوان گفت که تعطیلی و توقف فعالیت آنها نهتنها ضربه اقتصادی به کشور وارد میکند بلکه سرعت تولید و توسعه علم و فناوری در کشور را کاهش میدهد.
باوجود این که برخی از نهادها گامهایی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و کسبوکارهای نوپای متضرر از کرونا برداشتهاند اما نتایج این اقدامات حداقل تا چند ماه آینده قابلرویت نخواهد بود. باتوجه به شرایط اقتصادی فعلی، روند همواره صعودی ابتلا به کرونا و فشار ناشی از بازپرداخت تسهیلات شرکتهای دانشبنیان، خلاق و شتابدهندههای متضرر از کرونا باید بااحتیاط بسیاری پیش بروند تا در آینده متضرر از اخذ این تسهیلات نشوند.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/