دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آبان 1394 - 08:30

تئوری‌سازی فیزیکدانان برای ایجاد 10 میلیون درجه حرارت با لیزر

یکی از چالش‌های دانشمندان برای دستیابی به منبع لایزال انرژی پاک، دستیابی به دماهای بسیار بالاست که اکنون روشی نظری برای آن پیشنهاد شده است.
کد خبر : 50398

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Nature، محققان فیزیک دانشگاه «ایمپریال کالج» لندن، روشی نظری را برای استفاده از لیزر در تولید دماهای بسیار بالا ارائه داده‌اند که در صورت اثبات عملی، آینده جهان را تغییر خواهد داد.


از آنجا که بزرگترین مانع سر راه استفاده مهارشده از انرژی همجوشی هسته‌ای، رساندن یون‌ها به دماهای چند میلیون درجه سانتی‌گرادی است، محققان به دنبال راهی برای ساخت رآکتورهای همجوشی هستند.


همجوشی هسته‌ای فرآیندی است که در خورشید اتفاق می‌افتاد و طی آن دو اتم هیدروژن در دماهای بسیار بالا با یکدیگر ترکیب می‌شوند و یک اتم هلیوم به‌وجود می‌آورند که این همجوشی حجم عظیمی از انرژی را آزاد می‌کند.


در روش‌های فعلی استفاده از لیزر، وقتی اشعه به سوژه‌ای تابانده می‌شود، ابتدا الکترون‌های اطراف را گرم و برانگیخته می‌کند که این الکترون‌ها برانگیختگی در یون‌ها را ایجاد می‌کنند.


این روش به‌ هیچ وجه کارآیی لازم برای رسیدن به دماهای موردنیاز را ندارد در نتیجه دانشمندان به این فکر افتادند که دست واسطه‌ها را از فرآیند کوتاه کنند. به لحاظ نظری، اگر لیزر به جای الکترون‌ها، مستقیماً به یون‌ها تابیده شود، می‌تواند سوژه را در کسری از ثانیه تا دمای 10 میلیون درجه سانتی‌گراد، گرم کند.


محققان در این تئوری پیشنهاد داده‌اند که از پلاستیک‌هایی که غلاف یونی متمرکزی دارند، به‌عنوان سوژه آزمایشی استفاده شود تا یون‌ها در دسترس باشند. این طرح هنوز به‌عنوان یک نظریه اثبات‌نشده، روی کاغذ است و تا زمانی که آزمایشگاه‌های صاحب لیزرهای قدرتمند، درستی آن‌ را اثبات نکرده‌اند، ارزش عملیاتی ندارد.


در صورتی‌ که این نظریه اثبات شود، می‌توان به‌سادگی رآکتورهایی ساخت که مانند خورشید عمل می‌کنند و این نور امید، شاید انسان را از حجم مرگبار آلودگی‌ای که برای تولید انرژی از سوخت‌های فسیلی یا مواد هسته‌ای ایجاد می‌کند، رها سازد.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب