دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

بازار داغ شایعات بیماری‌های مرگبار جدید در کنار کرونا/ کدام یک خطرناک‌تر است؟

با شیوع ویروس کرونا در ایران نگرانی‌هایی از شیوع و اپیدمی ویروس‌ها و بیماری‌های مرگبار دیگر در میان مردم به وجود آمد و این موضوع باعث شد تا بازار شایعات در این زمینه داغ شود.
کد خبر : 503452
Saeed Sajjadi 02.JPG

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا،  با شیوع ویروس کرونا در ایران شایعات بسیاری در مورد ورود برخی بیماری‌های خطرناک دیگر هم به گوش می‌رسید؛ شایعاتی که برخی از آن‌ها به واقعیت هم نزدیک بود و گاهی متخصصان نظام سلامت را برای پاسخگویی به رسانه‌ها به دردسر انداخت.


برخی از این بیماری‌های واگیردار و یا انگلی آنقدر چهره ترسناک و دلهره‌آوری در فضای مجازی از خود نشان دادند که مردم پیش از ورود این ویروس‌ها به کشور، به دنبال راه‌های درمان و مقابله با آن می‌گشتند، ضمن آنکه عدم پاسخگویی وزارت بهداشت به رسانه‌ها در زمینه اطلاع‌رسانی نیز به این شایعات دامن می‌زد؛ البته با یک نگاه کوتاه به این بیماری‌ها متوجه می‌شوید خطر آنچنانی در کشور ایجاد نکرده و حتی بسیاری از آنان حتی واگیردار هم نبودند.


بیماری فاسیولا وارد ایران شد!


یکی از بیماری‌هایی که در فضای مجازی بسیار سروصدا راه انداخت، بیماری فاسیولا بود که شایعات زیادی درباره ورود آن به ایران مطرح شد.


بیماری فاسیولا در ۲ مرحله (از اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد و از مهرماه تا آبان ماه هر سال) شایع است و با درگیرکردن کبد و ایجاد خارش و تب ظهور و بروز می‌کند.


                          


این بیماری در استان گیلان چند نفر را مبتلا کرده و آبتین حیدرزاده، سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم از ابتلای ۱۳ گیلانی به بیماری فصلی فاسیولا خبر داده بود و از مردم درخواست کرد از مصرف فرآورده‌ها با سبزی‌های محلی خودداری کنند؛ البته حیدرزاده در ادامه از آمادگی تمامی مراکز درمانی و پزشکان در گیلان نسبت به شیوع بیماری فاسیولا خبر داده بود و اینکه تمام اقدامات ایمنی و مراقبتی لازم در دستور کار قرار دارد.


در مرحله ورود انگل فاسیولا به کبد، فرم حادّ بیماری ظاهر شده که فرد دچار تب، خارش شدید، درد معده و حالت تهوّع و استفراغ می‌شود، اما وقتی انگل وارد کبد شد این علائم دیگر از بین می‌رود.


وقتی این انگل وارد بدن می‌شود، مخاط روده باریک و اثنی عشر را سوراخ کرده وارد حفره صفاقی شده و از آنجا به کبد راه یافته و در آنجا جایگزین می‌شود.


                                 


مهم‌ترین اشکالی که این انگل می‌تواند در کبد ایجاد کند، این است که اگر تعدادشان زیاد باشد، به کبد حمله‌ور شده و می‌توانند بافت کبد را به صورت وسیع تخریب کنند.


باید دقت داشت که نمی‌توان با شست‌وشو انگل فاسیولا را از سبزی‌‌ها زدود و از بین برد؛ این انگل برخلاف میکروب‌های اسهال خونی، وبا و تیفوئید با شست‌وشوی سبزی‌های با محلول‌های غلظت پایین پرکلرین و یا سایر شوینده‌های توصیه‌شده مخصوص سبزی‌ها از بین نمی‌رود.


بیماری کاوازاکی مخصوص کودکان


یکی دیگر از بیماری‌هایی که شایعه ورودش به ایران بسیاری از مردم را نگران کرد بیماری کاوازاکی بود.


بیماری کاوازاکی اغلب در بین کودکان زیر پنج سال مشاهده می‌شود. شریان‌ها، غدد لنفاوی، غشای محیطی بینی، گلو و دهان، طی این بیماری دچار ورم و التهاب می‌شود. برخی متخصصان معتقد هستند که بیماری کاوازاکی فرم شدید سندروم شوک سمی (TSS) یا شوک توکسیک است که بر اثر التهاب و تحریک ناشی از وجود عفونت یا توکسین عفونت در بدن ایجاد می‌شود و می‌تواند منجر به تحریک عروق شود. معمولاً دوره درمان این بیماری ۱۲ روز است، اما تشخیص و درمان به موقع آن می‌تواند این دوره را کوتاه‌تر کند.


                                  
شدت ابتلای این بیماری از کودکی به کودک دیگر بسیار متفاوت است، به طوری که همه کودکان علائم مشابهی از خود بروز نمی‌دهند و بیشتر آن‌ها به اختلالات قلبی و رگ‌های خونی دچار نمی‌شوند. بزرگ شدن یا بیرون زدگی دیواره یک سرخرگ که آنوریسم نام دارد، تنها در دو تا ۶ مورد از ۱۰۰ کودکی که تحت درمان بوده‌اند، گزارش شده است. علائم بیماری کاوازاکی در بین تعدادی از کودکان زیر یک سال به صورت کامل مشاهده نمی‌شود و این اتفاق تشخیص بیماری را دشوارتر می‌کند البته نباید فراموش کرد این بیماری در ایران شدت نگرفت و طی دوماه اخیر کرونا که برای کودکان خطری نداشت به عنوان یک خطر جدی شناخته شده است.


                               


طاعون خیارکی و تکذیب ورود آن به کشور


طاعون خیارکی نام بیماری دیگری است که شنیدن اخبار ورودش به کشورهای دیگر بعد از کرونا ترس را در میان افراد مختلفی در دنیا به وجود آورده است. این بیماری از جوندگان به انسان منتقل می‌شود و سال‌ها قبل در شرق دور کشته‌های فراوانی داده است،  حالا اخباری شنیده می شود که باز هم از کشور چین بیماری طاعون خیارکی شنیده شده اما آیا این اخبار صحت دارد؟


مینو محرز در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد شایعه ورود بیماری طاعون خیارکی به کشور اظهار کرد: موضوع ورود طاعون خیارکی به کشور اساساً کذب است و هیچ گزارش رسمی در مورد ابتلای افراد به این بیماری در کشور طی هفته‌های گذشته نداشته‌ایم.


وی افزود: بخش اپیدمیولوژی حوزه سلامت، به صورت بسیار دقیق این موضوع را رصد کرده است که مشخص شد این بیماری در میان جوندگان دیده شده و گزارشی در مورد انسانی بودن این بیماری دیده نشده است.


                                 


عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: البته که طاعون به خودی خود جای نگرانی دارد؛ اما طی سال‌های اخیر در ایران بیماری طاعون کنترل شده است و راه درمانی این بیماری هم فقط مصرف آنتی‌بیوتیک است.


محرز بیان کرد: از مردم می‌خواهم که در میان فضای اضطرابی ناشی از شیوع ویروس کرونا خودشان را درگیر شایعات فضای مجازی نکرده و فقط اخبار را از مراجع رسمی دریافت کنند.


شایعاتی که مردم را به وحشت انداخته است


به نظر می‌رسد عدم اطلاع‌رسانی دقیق از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی فرصت را برای سودجویان در فضای مجازی باز گذاشته است؛ بهترین راه مقابله با شایعات در فضای مجازی، اطلاع رسانی به موقع، سریع و فراگیر است؛ در غیر این صورت شایعات راه را برای خود باز کرده و بر اخبار صحیح پیشی می‌گیرد که بدون وجود سخنگویی که در ارتباط مستمر با اهالی رسانه باشد پای آگاه‌سازی مردم در مورد وضعیت موجود کرونا و مخاطرات وحشتناک آن لنگ می‌ماند.


انتهای پیام/4148/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب