دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دانشگاه آزاد در مسیر تحول 6/ آنا گزارش می‌دهد؛

خودکفایی کشور در تولید بذر به‌همت دانشگاه آزاد اسلامی/ قطع وابستگی به واردات با تولید انبوه بذرهای هیبریدی

دانشگاه آزاد اسلامی با اقداماتی که در حوزه کشاورزی انجام داده با تولید انبوه بذرهای هیبریدی موفق به قطع وابستگی به واردات و رفع نیازهای اساسی کشور در مسیر خودکفایی شده است.
کد خبر : 500016
3302022.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- پروین طالبیان، دانشگاه آزاد اسلامی در دوره‌های گذشته به روش سنتی اداره می‌شد و به درآمدهای شهریه‌ای و برخی درآمدهای جانبی اکتفا می‌کرد، با ایجاد تغییر و تحولات در ساختار دانشگاه آزاد اسلامی و انتخاب دکتر علی‌اکبر ولایتی از سوی رهبر معظم انقلاب به‌عنوان رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و همزمان با روی کار آمدن دکتر محمدمهدی طهرانچی به‌عنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تغییر و تحولات در این مجموعه عظیم به صورت همزمان و پلکانی آغاز شد.


طبیعی است که در ابتدای امر هر تغییر و تحولی در هر مجموعه‌ای با منتقدان و موافقانی روبرو است، مدیریت جهادی و کار شبانه‌روزی دکتر طهرانچی و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اندیشه‌ورزی و خلق ایده‌های نو و حرکت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت درآمدهای غیرشهریه‌ای از یک سو و تغییرات چشمگیر در نوع نگرش به علم‌آموزی تا توجه به علم و دانش و حرکت در مرزهای دانش، پژوهش‌محوری و فعالیت در حوزه‌های فناوری، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپی و شتاب به سمت حل مسئله با کمک دانش و فناوری تنها بخشی از جنبه‌‌های این تغییر و تحول است.


خبرگزاری آنا بر آن است تا بر اساس وظیفه ذاتی خود و دغدغه‌‌مندی‌هایی که دارد، برگی از این کتاب عظیم را در سلسله گزارش‌هایی برای مخاطبان عرضه کند.




بیشتر بخوانید:


پایان‌نامه‌های دانشگاه آزاد چگونه به نیازهای جامعه پاسخ می‌دهند؟




مدتی است که دانشگاه آزاد اسلامی مأموریت‌گرایی را در دستور کار خود قرار داده است یکی از این مأموریت‌ها فعالیت در حوزه کشاورزی است. محققان دانشگاهی در این مسیر توانسته‌اند بذر هیبریدی انواع صیفی‌جات را که پیش از این وارد می‌شد، تولید کنند. پیشرفت‌ها در این زمینه تا حدی بود که روز گذشته دکتر محمدمهدی طهرانچی خبر از تولید انبوه بذرهای هیبریدی داد.


آمارها نشان می‌دهد که واردات سالانه بذر از کشورهای آمریکا، هلند، ترکیه، فرانسه و اسپانیا ۲ هزار میلیارد تومان به کشور هزینه تحمیل می‌کند. از این رو کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی در نشستی با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی می‌گوید بذر سبزی و صیفی از نیازهای اساسی کشور بوده و تولید آن در کشور، وابستگی ما را به واردات کاهش می‌دهد.


تولید 11 نوع بذر هیبریدی


تولید بذر هیبریدی (اصلاح‌شده) در دانشگاه آزاد اسلامی با پرچمداری محققان واحد اصفهان انجام می‌شود. مریم گل‌آبادی، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان می‌گوید محققان واحد تحقیقات اصلاح و تولید بذر این دانشگاه با تولید ۱۱ بذر هیبریدی (اصلاح شده) موجب خودکفایی کشور در تولید بذرهای وارداتی شدند.


همچنین علی سلیمانی، رئیس مرکز تحقیقات اصلاح و تولید بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) نیز به آنا می‌گوید اکنون به مرحله‌ای رسیده‌ایم که ۹ نمونه از بذر هیبریدی خیار را تولید می‌کنیم و در بازار داخلی و خارجی به فروش می‌رسد.


به گفته وی هدف‌گذاری این مرکز تحقیقاتی روی صیفی‌جات است و حدود ۹ رقم خیار گلخانه‌ای و سه رقم گوجه‌فرنگی تولید شده و در کنار آن بذر گیاه کنجد را تولید کردیم و بر روی فلفل نیز به‌صورت جدی در حال تحقیق و پژوهش هستیم که به این محصولات باید هندوانه و انواع ملون‌ها را نیز بیفزاییم.


سلیمانی می‌افزاید از خاصیت این بذرها می‌توان به سازگاری با اقلیم آب و هوایی، خاک و کم آبی، مبازره با آفات و بیماری‌ها و کاهش 50 درصدی قیمت در مقایسه با نمونه‌های مشابه خارجی اشاره کرد. با تجاری‌سازی این محصولات تاکنون چهار رقم بذر هیبرید خیار گلخانه‌ای، سه رقم گوجه و 4 رقم فلفل دلمه‌ای با تأیید سازمان کنترل گواهی بذر، به بازارهای داخلی و برخی کشورهای خارجی از جمله افغانستان و عراق روانه می‌شود.


افزایش عملکرد بذر هیبریدی


افزایش عملکرد تولید از دیگر مزایای این بذرهاست. به گفته وی میزان رضایت‌مندی استخراج شده حدود ۸۰ درصد است، تصور کنید کشاورزان یک عدد بذر وارداتی خیار را به مبلغ ۹۰۰ تا هزار و ۱۰۰ تومان خریداری می‌کنند، همین تک بذر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان با قیمت ۳۵۰ تا ۴۰۰ تومان تولید می‌شود و با رضایت خیلی بالا به دست مصرف‌کننده می‌رسد.


حاکم شدن اقتصاد کشاورزی


بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که با وجود کاهش فروش نفت، اقتصاد نفتی بازرگانی در کشور تغییر می‌یابد و به اقتصاد گازی-کشاورزی تبدیل می‌شود. به همین دلیل مشاغل مربوط به حوزه خدمات کشاورزی در دهه آینده رونق می‌گیرد و این در حالی است که 80 درصد ایرانیان با فعالیت در اقتصاد نفتی-بازرگانی آشنا هستند به همین دلیل نیاز است که تغییری در بسیاری از رویکردها از جمله آموزش ایجاد شود.


ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه کشاورزی


دانشگاه آزاد اسلامی بیش از ۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی و ۱۳۰ دانشکده کشاورزی در مناطق مختلف کشور دارد که می‌تواند در این زمینه اثرگذار باشد. دکتر طهرانچی می‌گوید دانشگاه آزاد اسلامی به تنهایی بیش از یک هزار و ۷۰۰ عضو هیئت‌علمی تمام‌وقت گروه کشاورزی دارد، این در حالی است که تعداد دانشجویان این گروه کمتر از ۷ هزار نفر است که این موضوع به‌شدت نگران‌کننده و بیانگر این است که آموزش ضعیف کشاورزی، برای امنیت غذایی تهدید محسوب می‌شود، چرا که متأسفانه در طول این سال‌ها کمتر به اهمیت آموزش کشاورزی توجه شده و به‌نوعی سیستم آموزشی ما تربیت نیرو را برای بخش‌های دولتی انجام می‌داد، نه آموزش برای افزایش تولید و بخش خصوصی.


بنابراین به نظر می‌رسد که تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان کشور، باید حساسیت بیشتری حوزه کشاورزی را در اولویت قرار دهند چراکه با استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها در حوزه کشاورزی می‌توان از مشکلات آینده کاست و امنیت غذایی را که یکی از مولفه‌های مهم توسعه‌یافتگی است، به ارمغان آورد.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب