دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
برنامه پیشران/

الگوی توسعه هر کشور چگونه طراحی می‌شود

معاون اسبق وزیر اقتصاد گفت: الگوی توسعه هر کشور باید متناسب با مقتضیات فرهنگی، اجتماعی، بومی و جغرافیایی آن کشور طراحی شود.
کد خبر : 325717

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا, محمدهادی زاهدی‌وفا، در برنامه تلویزیونی «پیشران» از همگرایی برای رسیدن به الگویی واحد گفت و اظهار کرد: در اولین مرحله بعد از تاسیس مرکز الگوی پیشرفت، جمع‌بندی از همایش‌های برگزار شده، صورت گرفته که به شکل یک سند پایه هست و این سند پایه باید در معرض اندیشه ورزی بیشتر نخبگان، نهادهای جامعه ما، حوزه های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی و بعد هم قوای مجریه و قضائیه و مقننه قرار بگیرد و بر اساس یک اجماع ملی از نهادها، آحاد و افراد این الگو تکمیل شود و از ابتدای سال ۱۴۰۰ به سمت اجرای آن پیش خواهیم رفت.


محمد خوش‌چهره، استاد دانشگاه تهران و نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی مهمان دیگر برنامه «پیشران» از رشد و توسعه گفت: سازمان ملل دهه ۶۰ را به خاطر خسارت‌های جنگ جهانی دوم، «رشد ۶ درصد»  نام گذاری کردند. اما خیلی سریع به این نتیجه رسیدند که این رشد در سطح جهانی هدف گذاری مطلوبی نیست، چون با وجود بالا رفتن درآمد، اختلاف طبقاتی و فقر و... وجود داشت.


وی ادامه داد: در تغییرات، رشد نمی‌تواند لغت مناسبی برای حرکت به سمت مطلوب باشد و توسعه را مطرح کردن یعنی رشدی که تغییرات کمی و کیفی را شامل می‌شود و تا سال ۸۵ نیز عوارضی داشت و گفتند توسعه نیز واژه مناسبی نیست و واژه «توسعه پایدار» مطرح شد که به ملاحظات محیط زیستی و ملاحظات منافع نسل‌های آینده توجه می‌کند و در حال حاضر در ادبیات، «اقتصاد اخلاق محور» مطرح است.


خوش‌چهره تصریح کرد: در ایران واژه «پیشرفت» که به شدت قابل دفاع است، مطرح کردیم و معتقدیم حرکتی خوب است که به سمت پیش برود و برداشت بی رویه از نفت، نمی تواند توسعه پایدار باشد.


 حمید پاداش، هیأت علمی دانشگاه تهران نیز در برنامه «پیشران» گفت: ما انباشتی از اسناد را در کشور داریم که اگر لیست کنیم و مفادش را برشمریم تمام شدنی نیست و هیچ کمکی به الگوی توسعه و فرآیند توسعه در کشور نکرده است.


وی افزود: وقتی شما الگوی پایه برای پیشرفت طراحی می‌کنید علی‌الحصول باید مشخص کنید برای چه چیزی برای چه موضوعی با چه هدفی الگو را طراحی کردیم. دو نگاه در تصور کسانی که الگو را طراحی کردند وجود دارد. یکی اینکه الگوهای غربی توسعه به طور پیش فرض ناکارآمد تلقی شده، که به نظر من این تصور باور نادقیقی است. نکته بعد اینکه ما از لحاظ ارتباط این الگو با حقایق تاریخی توسعه همکاری نکردیم.


در ادامه محمد هادی زاهدی‌وفا نیز در این برنامه گفت: الگوی توسعه هر کشور باید متناسب با مقتضیات فرهنگی، اجتماعی، بومی و جغرافیایی آن کشور باشد. تجارب دنیا نشان می‌دهد که همه کشورها یا مدل‌های توسعه به این نتیجه رسیده‌اند که ما برای هر کشوری باید الگوی توسعه خاص خودش را داشته باشیم.


 محمد خوش چهره، استاد دانشگاه تهران و نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: ما سابقه برنامه‌ریزی خیلی قوی داریم ولی چارچوب‌ها و مبانی فکری و نوع نگرش‌ها که با انقلاب تغییر کرد، ما یک آشفتگی در مبانی نظری داریم، من معتقدم اگر ما الگوهای غربی مطلق را اجرا کنیم به مراتب یک دستاورد مشخصی داشتیم.


حمید پاداش نیز گفت:  ما همیشه دیدیم که برنامه‌های توسعه تدوین شده است و دولتها به بودجه متعهد نبودند چه برسد به برنامه‌های توسعه چه برسد به سند چشم‌انداز چه برسد به سیاست‌های کلی. تقریبا دولتها به آنچه که خودشان نوشتند نیز پایبند نبودند.


 وی ادامه داد: تکلیف ما با مالکیت خصوصی و مالکیت دولتی و مالکیت ملی و نفتی که ما دولتی کردیم چیست؟ من فکر می کنم ما این نوع عدم تعارض‌ها را اگر در این الگوی پایه از لحاظ بنیانی حل نکنیم، به لحاظ اجرای آن موفق نخواهیم بود.


برنامه «پیشران» به تهیه کنندگی سودابه آقاجانیان، محصول گروه دانش شبکه چهار سیماست که به صورت هفتگی سه‌شنبه شب‌ها، حوالی ساعت ۲۱پخش می‌شود.


انتهای پیام/4102/4083/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب