تبیین مطالبه رهبر معظم انقلاب از صدا و سیما در تحول انقلابی خانواده اسلامی
به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تلویزیونی خود به مناسبت سیویکمین سالگرد رحلت امام خمینی (ره) به چند نمونه از مواردی که در کشور نیازمند تحول است، اشاره کردند و افزودند: «در مسائل اقتصادی «قطع وابستگی اقتصاد از نفت و بودجهبندی عملیاتی»، در مسائل آموزشی «فایدهمحور و عمقی و کاربردی شدن دروس در مراکز آموزشی»، در مسائل اجتماعی «تأمین عدالت» و در مسائل خانواده و موضوع ریشهکنی اعتیاد و همچنین جلوگیری از پیر شدن کشور، نیازمند حرکتهای تحولی هستیم».
تحول در مسائل خانواده امری ضروری است که باید توسط عالمان، اندیشمندان و محققان دانشگاهی و حوزوی تبیین و در جامعه ترویج شود، یکی از نهادهایی که میتواند به تحول در مسائل خانواده کمک بزرگی کند، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است، در همین راستا با حجتالاسلام محمدجعفر محمدی، نماینده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب به گفتگو نشستهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
آنا: صدا و سیما در تحول نظام خانواده نقش مهمی دارد، نظر رهبر انقلاب درباره رسانه ملی چیست؟
محمدی: رهبر معظم انقلاب سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را عمدهترین مرکز هدایت فکری و دانشگاه بزرگ کشور میدانند. امام خامنهای در دیدار با مسئولان صدا و سیما میفرمایند: «امروز صدا و سیما نقش بسیار مهم و همچنین تکلیف بزرگی دارد. شما دوستان عزیز هم نقش بسیار مهمی در حال و آینده کشورتان دارید. رادیو و تلویزیون، یک دستگاه سرگرمکننده نیست؛ یک دستگاه آموزنده است. ما صدا و سیما را عمدهترین مرکز هدایت فکری میدانیم. اینکه امام گفتند صدا و سیما دانشگاه بزرگ کشور است، نخواستند تعارف کنند؛ حقیقتاً همین جور است؛ یک دانشگاه بزرگ است. امروز، دنیا با فکر و تدبیر از رادیو و تلویزیون برای آموزش- در همه شکلهای آن- استفاده میکند».
سهم رسانه گاهی از عملیات جنگی مهمتر است
رهبر فرزانه انقلاب، سهم رسانه را گاهی از سهم عملیات جنگی مهمتر ارزیابی میکنند و در این زمینه فرمودند: «مواردی اتفاق افتاد که سهم شما -یعنی رادیو و تلویزیون- در یک پیروزی نظامی، حتی بیش از سهم عملیات جنگی بود که در خود منطقه انجام میگرفت؛ یعنی کسی عملیات جنگی را طراحی میکرد، کسی تاکتیک را تعیین میکرد، کسی فرماندهی و اداره میکرد، اما عامل دیگری پیروزی را بهدست میآورد؛ شما آن عامل را داده بودید. در دوران جنگ، واقعاً صدا و سیما مؤثر بود. من جنگ نظامی را مثال زدم؛ اما در میدانهای سیاسی و تبلیغاتی، این معنا خیلی واضحتر و قابل فهم است و به خودی خود، روشن و واضح میشود. شما واقعاً سرباز مجاهد فیسبیلاللَّه هستید».
آنا: رهبر انقلاب اعتقاد دارند که مردم باید اهمیت رسانه را بدانند. نظر کامل ایشان در این زمینه چیست؟
محمدی: رهبر انقلاب اسلامی در این زمینه در دیدار با مسئولان صدا و سیما در مردادماه 1369 پیشنهاد میکنند که «واقعاً عیبی ندارد که به فکر باشید روز مناسبی را، روز صدا و سیما بگذارید»؛ دیدبان نظام اسلامی با رصد دقیق رسانههای بیگانه خط مشی سیاسی- فرهنگی خود را تشریح کرده و میفرمایند: «همین صهیونیستها، با پولهای گزاف و با میلیاردها دلار در سال، از طریق رادیو و تلویزیون به آموزش فساد میپردازند. رادیو تلویزیون در کشورهای وابسته که حکام فاسد استعماری در رأس آنها قرار دارند، در حال آموزش غفلت، بیخیالی، شهوترانی، عیاشی و میگساری به مردم است».
صدا و سیمای دشمنان اسلام نقش دانشگاهی خود را به خوبی ایفا میکنند، اما این سؤال مطرح است که آیا صدا و سیمای جمهوری اسلامی که با پول بیتالمال مسلمانان مدیریت میشود به مطالبه امامالمسلمین در نقش دانشگاه بودن برای تبیین و ترویج معارف قرآن و عترت لبیک گفته و از پس کار برآمده یا خیر؟ از مهمترین مسائلی که رهبر معظم انقلاب در خصوص آن بارها تذکر و هشدار داده، در سخنرانی اخیر سالگرد ارتحال امام راحل از آن به عقبگرد نظام نام برده و بابت این پسرفت ابراز تأسف کردهاند، موضوع خانواده و پیر شدن جمعیت بوده و خانواده از موضوعهایی است که قلب رهبر انقلاب را به درد آورده و شاید از مصادیقی است که عدم رضایت خود را از عملکرد صدا و سیما بیان کرده است.
آنا: آیا برنامههای رسانه ملی مورد حمایت رهبر انقلاب است؟
محمدی: رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با نخبگان کشور در سال 1388 میفرمایند: «این را هم شما خیال نکنید که حالا بنده چون رئیس صدا و سیما را انتخاب میکنم، همه برنامههای صدا و سیما را میآورند، دانه دانه بنده نگاه کنم، امضا کنم. نخیر، از خیلی از برنامههای صدا و سیما بنده راضی هم نیستم»؛ مطالبه جدی رهبر معظم انقلاب از اصحاب رسانه سوق دادن مردم به فرهنگ اسلامی با ابزار هنر است، چراکه به اعتقاد ایشان ابزار هنر بیشک رساترین، بلیغترین،کاریترین، نافذترین و ماندگارترین ابزار ابلاغ و تبلیغ پیام است.
رهبر انقلاب درباره صدا و سیما در دیماه 1368 میفرمایند: «این دانشگاه باید برای تدریس اصول اسلام انقلابی باشد و رادیو و تلویزیون ما باید گرایشهای اصولی نظام را با تمام قوت و قدرت و هنر خود از آب در بیاورد و ارائه کند. جز این، وظیفهای ندارد و اگر مواردی بود که برخلاف این هدف وارد صدا و سیما شد، نباید پخش کنند. هنرمندان، نویسندگان، گویندگان، مجریان،کارگردانان، هنرپیشگان و همه و همه، باید دست به دست هم بدهند تا این مفاهیم اسلامیِ ارزشمند و درخشنده را در صورت برنامههای هنری بسازند تا مردم از آنها تعلیم بگیرند. مراد ما از تعلیم در صدا و سیما، سخنرانی و میزگرد و تدریس صرف نیست. صدا و سیما باید انواع و اقسام روشهای هنری را در برنامههای هنری، فیلمها و نمایش ها برای تفهیم و توضیح مفاهیم و ارزشهای اسلامی بهکار گیرد و اگر غیر از این باشد، صدا و سیمای جمهوری اسلامی، صدا و سیمای اسلامی نیست».
رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با مسئولان صدا و سیما در مردادماه 1369 میفرمایند: «اینطور نباشد که به نام اسلام چیزی را بگوییم که سست باشد، یا چیزی را ببافیم که فقط شکل، شکل اسلامی باشد؛ مثل این نماهای تلویزیونی-عکس گنبد و بارگاه و مانند آن-که شماها برای فیلمها درست میکنید و چیزی را از دور نشان میدهید. ارائه چنین چیزهایی از اسلام، یک چیز پوکِ پوچِ کممایه است که فقط یک زر و زیور دروغی، آن هم ظاهری و سطحی را نشان میدهد. حقیقتاً بایستی مفاهیم و معارف اسلامی پخش و منعکس بشود».
توصیههای مهم رهبر انقلاب به صدا و سیما
آنا: از نظر رهبر معظم انقلاب بدون برنامه بودن تلویزیون از داشتن برنامه غیرمفید بهتر است، در این زمینه توضیح دهید.
محمدی: رهبر انقلاب در دیدار با مسئولان صدا و سیما در مردادماه 1369 تصریح میکنند که «برنامههای بیفایده و بیمحتوا را مطلقاً پخش نکنید فیلم خنثای بیاثرِ بیمحتوای بدون پیام، مطلقاً پخش نکنید. برنامه بیفایده بیمحتوایی که فقط یک وقت و یک فاصله زمانی را پُر میکند، مطلقاً پخش نکنید. بعضی از برنامهها اینگونه است. من میگویم اگر شما این برنامه را برای این آوردید که اینجا خالی است، از شنوندگان عذرخواهی کنید و بگویید: شنوندگان! متأسفانه به قدر این یک ساعت، برنامه مناسب شما پیدا نکردهایم؛ این یک ساعت تعطیل. این، خیلی بهتر و پُرجاذبهتر و منصفانهتر است».
آنا: با توجه به تذکر رهبر انقلاب درباره اهمیت دادن به خانواده، نهادهای مختلف چه وظیفهای برعهده دارند؟
محمدی: با هشدار جدید رهبر حکیم انقلاب در مورد خانواده و مطالبه جدی ایشان برای حرکت تحولی، مسئولیت سنگینی بر دوش همه دلسوزان نظام در مجلس، دولت، دستگاه قضا، نهادها، نخبگان و عموم جامعه اسلامی گذاشته شد اما مسئولیت اصحاب رسانه مسئولیتی بسیار خطیر است، چراکه از نگاه رهبر انقلاب اثر آن بسیار سریع، مؤثر و زودبازده است؛ با این اوصاف باید برنامههایی که صرفاً برای پُر کردن اوقات فراغت تهیه میشوند، فیلمهایی که نمادهای غربی و فرهنگ نظام سلطه را ترویج میکنند، برنامههایی که بیحجابی یا بدحجابی را عادی و طبیعی جلوه میدهند، سریالهایی که در بحران اقتصادی کشور زندگی و دغدغههای خانوادههای مرفه را به نمایش میکشند، سکانسهایی که دوستی پسر و دختر را ترویج میکنند، بخشهایی که به عنوان شاد کردن مردم موسیقی مهیج و حرام پخش کرده و رقص را جزء لاینفک برنامه میدانند، پلانهایی که استقلال جوانان، خانه مجردی و همزیستی با حیوانات را فقط به خاطر اختلاف سلیقه والدین و فرزندان تجویز میکنند، حذف شود.
این برنامهها هرکدام به نوعی بنیان خانواده را هدف گرفته است و مسیر به غلط طی شده غرب را بهخاطر از هم پاشیدن کانون خانواده و از بین بردن عناوینی چون احترام، حرمت، حیا، غیرت، محبت، عشق، معروف و منکر، انسانیت و... ترویج میکنند که باید از رسانه ملی اسلامی حذف شود. البته هرگز منکر برنامههای خوبی مانند سیمای خانواده، به سمت خدا، از لاک جیغ تا خدا و... که با هدف تحکیم بنیان خانواده پخش میشود، نیستیم و از عوامل خوب این برنامهها تشکر میکنیم.
از آنجا که تأثیر یک پلان نمایشی به مراتب بیشتر و گاهی خنثیکننده یک مجموعه برنامه معرفتی است و از نظر تعداد و نسبت مخاطب، برنامههای نظری معرفتی در مقابل فیلمها و سریالهای غیرهمسو قابل مقایسه نیستند، روند کلی صدا و سیما جمهوری اسلامی، سوق دهنده مخاطبان خود به سمت تحکیم بنیان خانواده نیست؛ لذا بازنگری جدی در برنامههای صدا و سیما امری بسیار ضروری است و با خطکشی صریحی که رهبر معظم انقلاب در تدوین و پخش برنامهها ارائه دادند، شورای سیاستگذاری صدا و سیما باید بازنگری در قوانین پخش را در دستور کار خود قرار بدهد.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/