ویروس HIV در سلولهای مغزی پنهان میشود/ افزایش امید برای درمان قطعی ایدز
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مطالعهای جدید روی موشها و بافتهای انسانی نشان میدهد ویروس ایدز (HIV) در طول دوره درمان به سمت مغز رفته و خود را در سلولهای این قسمت از بدن پنهان میکند. پس از تمام شدن هر دوره درمان این ویروس دوباره از پناهگاه خود بیرون آمده و فعالیتش را آغاز میکند.
بیماری ایدز سالها است که میلیونها انسان را درگیر خود کرده و تاکنون هزاران نفر در اثر ابتلای به آن جان خود را از دست دادهاند. ویروس HIV با حمله به گلبولهای سفید خون که نقش محافظان بدن را دارند آنها را تضعیف کرده و در نهایت از همین گلبولها برای ضربه زدن به سلامتی فرد مبتلا به ایدز استفاده میکنند.
با اینکه دانش پزشکی در دهههای اخیر بهشدت پیشرفت کرده است اما هنوز دانشمندان موفق نشدهاند روش درمان قطعی برای این بیماری را کشف کنند. یکی از موضوعاتی که میتواند بهشدت احتمال معرفی شیوه درمانی جدید ایدز را افزایش دهد درک دقیق رفتار ویروس HIV در بدن است.
مبارزه جهانی با همهگیری ویروس HIV
کشورهای مختلف جهان در شرایط همهگیری ویروسها تا حد بسیار زیادی در معرض خطر قرار دارند. آسیبپذیری در برابر ویروسها در زمان شیوع ویروس کووید-19 به شکل واضحی مشاهده شد و باوجوداینکه این بیماری بهمراتب از ایدز کمخطرتر است و عوارض کمتری دارد ولی تاکنون سبب مرگ هزاران انسان در دنیا شده است. این تعداد از ابتلا و مرگ در اثر کرونا در شرایطی رخ میدهد که سازمان جهان بهداشت اعلام کرده بیماری کرونا تنها ویروس همهگیر در جهان نیست و ویروسهای دیگری مانند HIV نیز بهشدت انسانها را تهدید میکنند.
امروزه شدت ابتلا به ویروس HIV نسبت به زمان اوج این بیماری در سال 1997 در حدود 40 درصد کاهش یافته ولی هنوز هم 37 میلیون نفر در جهان با بیماری ایدز زندگی میکنند. دلیل این کاهش گسترده آمار مبتلایان ابداع روشهای درمانکننده و تولید داروهای تأثیرگذار روی ویروس اچآیوی است. دانشمندان ایرانی از دو دهه پیش تلاشهای گستردهای برای تولید دارو و واکسن قطعی ویروس ایدز را آغاز و در این مسیر داروی ضدویروس AIMOD را نیز معرفی کردند. این داروی که بیش از 90 درصد منشأ گیاهی دارد تأثیر زیادی روی بیماری ایدز داشته و میتواند روند پیشرفت آن در بدن را کند و حتی متوقف کند.
باز شدن پنجره امید برای درمان ایدز
بیماری ایدز در صورت پیشرفت در بدن قسمتهای مختلفی را درگیر میسازد و حتی در مواردی بیش از 60 درصد مغز درگیر خود میسازد و عملاً فرماندهی بدن از کنترل مغز خارج میشود البته این اتفاق در تعداد کمی از مبتلایان روی داده و در اکثر موارد تنها 1 تا 3 درصد از سلولهای مغزی درگیر بیماری ایدز میشود؛ اما نکته حائز اهمیت در مطالعات جدید دانشمندان پنهان شدن این ویروس در سلولهای مغزی است؛ یعنی زمانی که بیمار در حال طی کردن مراحل درمانی است بدن او واکنشهای مثبتی نسبت به داروها و روشهای درمان نشان داده و عملاً این تصور به وجود میآید که ویروس ضعیف شده اما در چنین شرایطی نیز بیماری ایدز همچنان در بدن وجود داشته و پس از مدتی دوباره سلولهای مختلف را دچار آسیب میکند.
شاید در ظاهر کشف چنین موضوعی چندان امیدوارکننده نباشد ولی پزشکان معتقدند با درک رفتار ویروس HIV و تشخیص محل حضور این ویروس میتوانند با قدرت بیشتری با آن مبارزه کرده و حتی آن را بهطورکلی شکست دهند. لنا الهرثی، سرپرست دانشکده پزشکی دانشگاه شیکاگو در مورد اکتشاف جدید دانشمندان گفت: شناخت حتی 1 درصد از محلهای استقرار و ذخیرهسازی ویروس HIV میتواند بسیار مفید بوده و به درمان این بیماری کمک کند.
در تحقیقات جدید دانشمندان برای درک رفتار ویروس ایدز، مغز بیمارانی را که در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند مورد بررسی قرار داده و از این طریق توانستند جایگاه این ویروس در سلولهای مغزی را تشخیص دهند. پس از فهم چنین رفتاری از ویروس اچآیوی محققان تصمیم گرفتند آزمایشهای درمانی را روی موشها آغاز کنند. بعد از اینکه بیماری در مغز موشها تشخیص داده شد دارو دقیقاً به همان نقطه فرستاده و آثار درمانی آن مشاهده میشود.
اکنون دانشمندان امیدوارند با استفاده از روشهای درمانی که بهتازگی کشف شده است در آیندهای نزدیک درمان قطعی بیماری ایدز را معرفی کرده و جان میلیونها انسان در سراسر دنیا را نجات دهند. بدون شک کشف واکسن ایدز میتواند یکی از بزرگترین رویدادهای پزشکی در عصر حاضر باشد.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/