دروان پساکرونا؛ دوران انفجار دانش، نرم شدن اقتصاد و تغییر ارزشها
مهدی حمزهپور در گفتگو با خبرنگار حوزه اندیشه، کرسیهای آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با بیان اینکه یکی از پررمز و رازترین شوکهای عالمگیر را تجربه میکنیم، اظهار کرد: کرونا تحولی بنیادین را در سبک و سازِ زندگی مخلوقات جهان، ازجمله انسان به وجود آورده است.
وی افزود: انسانی که بیمهابا اکتشافات حیرتانگیز و خیرهکننده فناوری را در اکثر موارد در خدمت مطامع نفسانی خویش قرا داده و در عمل، گوهر ارزشمند وجودی خویش را به مسلَخ برده است و در انتظار جهانِ پساکرونایی است تا از رهگذر این فرصت تاریخی بینظیر بتواند خستگی عمیق فکری، جسمی، روحی، روانی و رفتاری خود را به درکند و در افقی نو و جهانی تحوّل یافته، خویشتنِ اصیل خویش را بیابد. جهانِ کرونا دیده حال و پساکرونای آینده، جهان فرهنگی و به تعبیری جهان نرم است و قدرت حقیقی کشورها در سایه قدرت نرم برآمده از برتری در رقابتهای فرهنگی در بستر صنعت نرم فرهنگی است.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق (ع) عنوان کرد: پدیده کرونا بهعنوان مهمان ناخوانده موجب تسریع در تغییر پارادایم یا پنجره نگاه از فناوریهای سخت، که بهرهوری صِرف فنی و مالی را هدفگذاری کرده است، به فناوریهای نرمِ هویت آفرین و فرهنگ محور شده است.
حمزهپور گفت: اکنون در زیست تجربی کرونایی و پساکرونایی، زمان پردهبرداری و انجام تجزیهوتحلیل جامع، پژوهش نظاممند و کاربردی در حوزه فناوری نرم رسیده است. درواقع توصیه مصلحان دلسوز و آگاه جهانی این است که توسعه علم و فناوری بر مبنای نیازهای انسان و به سود بشریت باشد.
وی ادامه داد: پیشرفتهای صورت گرفته در فناوری نرم یک حوزه پژوهشی جدید به وجود آورده که ویژگی بارز آنیک پارادایم کاملاً متفاوت برای فرآیند ارزشآفرینی است. بهموجب این پارادایم، تحقیقات میانرشتهای در کنار درک جامع و عمیقتر سیستم دانش انسان ترویج پیدا میکنند. بر همین اساس، این موضوع ما را به تغییر طرز فکر و دیدگاه ما، نسبت به امور دنیا و گرایش افراد به حل مسئله سوق میدهد.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: این پارادایم جدید ماهیت بسیاری از مسائل داخلی و بینالمللی جامعه امروز را آشکار میکند. مطالعه فناوری نرم ما را قادر به تکمیل کردن نیمه مفقود تاریخچه فناوری در جهان میکند که فقدان آن تاکنون به شدت مانع توانایی ما در درک جهان معاصر بوده است.
حمزه پور خاطرنشان کرد: از یک نظرگاه عملی، برای اینکه هر کشور بتواند با چالشهای خود در قرن حاضر و آینده فائق آید، صرفاً اتکا به فناوریهای سخت، محیط سخت و سرمایه سخت کافی نیست. ما بایستی فناوریهای نرم، محیط نرم و سرمایه نرم و در مقیاسی وسیعتر جهانی نرم را مطالعه و وارد راهکارهای متنوّع نظاممند طرّاحی کنیم و عملیات فناوری نرم و طرّاحی محیط نرم مطلوب را برای حل بسیاری از مسائل پیادهسازی کنیم. این امر مستلزم شتابدهٔ به تحقیق، توسعه و کاربرد علوم و فناوریهای نرم است. بهعلاوه، فناوری نرم، فناوری را در تحوّلات و رویّههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی متمرکز میکند.
دروان پساکرونا، دوران انفجار دانش، نرم شدن اقتصاد، تغییر ارزشها
وی تصریح کرد: در قرن 21 و بهویژه تجربه اخیر فضای جهانی کرونازده و پساکرونایی (در آینده)، انفجار دانش، نرم شدن اقتصاد، تغییر ارزشها، ادغام هنر و علم و رسالت توسعه پایدار انسان، مستلزم آن است که مفهوم فناوری را نو کنیم، درک خود از فناوری را از یک مفهوم محدود به یک مفهوم با تعریف و دامنه گسترده تغییر دهیم. بهعلاوه، ارتقای تحقیق، توسعه و بهکارگیری فناوری نرم نیز ضروری خواهد بود. بهعبارتدیگر، در پی چندین انقلاب صنعتی قبلی، زمان آن فرارسیده تا انسان یک انقلاب مفهومی در فناوری ایجاد کند.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق (ع) بیان کرد: بهطور حتم برخی ناتوانیهای فناوریهای سخت در مواجهه با مسئله کرونا و پسا کرونا و مدیریت و رهبری ابعاد گوناگون آنها، جهان را به استقبال فراگیرتر از فناوریهای نرم و اضمحلال شعار جهانیسازی و رفتن بهسوی تحقق عملی جهانِ نرم بیشازپیش مهیا کرده است. در این میان فناوری مدیریت مهمترین تعبیر و اصطلاحی است که در فضای کرونایی و پساکرونایی خواهید شنید.
پیشرانی راهبردی صنایع نرمِ در جهان پساکرونا
حمزهپور گفت: فناوری نرم مدیریت مهمترین و اثرگذارترین ابزار فکری، مفهومی و عملیاتی برای ساخت جهانِ نرم آینده است که من آن را جهانِ نرمِ پساکرونایی مینامم. با مشاهده ابعاد گوناگون و فراگیر پدیده کلانمقیاس کرونا و تجربه زیسته آن، در جهان پساکرونا، پیشرانی راهبردی صنایع نرم از فناوریهای نرم در ایجاد جهان نرمِ فرهنگی و معنوی پساکرونایی است. صنایع بهاصطلاح خلاق درواقع بخشی از صنایع نرم هستند، ولی فعالترین بخش صنعت فرهنگی و صنعت خدمات فکری در بین صنایع نرم نیز هستند.
وی تأکید کرد: بسیاری از صنایع سخت ازجمله صنایع فناوری پیشرفته نیز از ایدههای خلاق به وجود آمدهاند. با پیشرفت اقتصاد خلاق، توسعه صنعت نرم شکل یک جریان بزرگ را در طول قرن 21 به خود گرفته است و پیشبینی میشود که فضای جدید و تحول زای کرونایی و پسازآن شدّت و سرعت این جریان را افزونتر کند.
حمزهپور تشریح کرد: صنایع خلاق، پویاترینِ بخشها در تجارت جهانی هستند. اینیک خبر مسرت بخش است و نشان میدهد که عموم مردم جهان کارکرد پارادایم دیگر فناوری (فناوری نرم) را به رسمیت شناخته و نظریه فضای نوآوری در عمل محقق شده است. مسئله جهانی کرونا باعث تسریع در مراحل تحقّق منحنی عمر محصولات و خدمات صنایع نرم فرهنگی و خلّاق از مرحله معرفی به مرحله رشد شده است و در آیندهای نزدیک پس از کرونا از مرحله رشد به مرحله بلوغ خواهد رسید.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق (ع) اظهار کرد: از سالها پیش روند تغییر تدریجیِ نگاه جهانی از پارادایم فناوری سخت به فناوری نرم اتفاق افتاده است و بسیاری از کشورهای پیشرو از مواهب اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن منتفع میشوند. شیوع عالمگیر ویروس کرونا و ابعاد گوناگونِ اثرات پروانهای آن، موجب افزایش اقبال عمومی مردم به مظاهری از فناوریهای نرم مانند فناوری نرم آموزش، صنایع فرهنگی و خلاق و...شده است که بهخودیخود سرعت روند این تغییر پارادایمها را شدّت بخشیده است و پیشبینیهای میدانی حاکی از آن است که جهانِ پساکرونایی (جهان ِ نرم) حاکمیت حداکثری فناوریهای نرم، خواهد بود.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/