تأثیر مستقیم تابآوری فرهنگی و اجتماعی بر مدیریت ویروس کرونا و پساکرونایی
حجتالاسلام ابراهیم کلانتری در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا اظهار کرد: تابآوری فرهنگی و اجتماعی نقش بسیار مهمی در مدیریت بحران شیوع کرونا و دوران پسا کرونایی دارد. این اولین بار نیست که یک بیماری همهگیر جامعه انسانی را گرفتار کرده است و به بشر یادآوری میکند که ریسکها و مخاطرهها، همراه همیشگی بشر است، هزاران سال است که بیماریهای واگیردار نفس انسان را بریدهاند و بارها میلیونها تن را به کام خود کشاندهاند.
وی بیان کرد: با هر بار همهگیری بیماریهای هولناک، سالمها بیماران را از جامعه طرد و دور کرده و گمان کردهاند که با خشکاندن بیماران خواهند توانست از سلامت جامعه محافظت کنند، سالمها را حفظ کنند و امنیت و سلامت را به جامعه بازگردانند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: بیماریها هر بار با شکل و شمایل تازهای در زندگی انسانها به گردش درآمدهاند و کمتوانی انسان در مقابل خود را به تصویر کشیده و در تاریخ ثبت کردهاند و با ارتقای تابآوری در محیط زندگی و با انتخاب سبکهای زندگی متعادل، سازگار و تاب آور، زندگی در کنار این مداخلهگرهای مزمن را ممکن ساختهاند.
کلانتری افزود: اکنون جهان با بیماری کرونا مواجه شده است که به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی یک مشکل بزرگ و خطرناکی برای بشریت است. این بیماری از یکسو انسان مدرن و مدعی رسیدن به قلههای علم را با چالشی جدی مواجه ساخته و از سوی دیگر پردههای غفلت، خود فراموشی و خدا فراموشی را از دیدگان انسانها برافکنده است و از سوی سوم میرود تا ابهت مدعیان قدرتهای مادی و سروری جهان را فروریزد.
وی ادامه داد: بدون شک این بیماری فراگیر بسیاری از معادلات و ضوابط حاکم برجهان را با تغییرات جدی روبرو خواهد کرد و نوع جدیدی از ضوابط را بر سیاستهای جهانی و روابط بینالملل حاکم خواهد ساخت.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامیدر تحلیل این سخن مقام معظم رهبری که «ملت ایران در این آزمون خوش درخشید؛ ملت ایران در آزمون کرونا، در این بیماری عمومی، این وبای مدرن خوب درخشید»؛ گفت: این درخشش مثالزدنی در این آزمون بزرگ معلول عوامل بسیاری است که اصلیترین آن، ایمان راسخ به خداوند، اعتقاد به معاد و زندگی پس از مرگ و عشق و تأسی به ساحت نبی اکرم (ص) و اهلبیت پاک آن حضرت است.
کلانتری یادآور شد: انسان مؤمن جهان را میدان آزمونهای بزرگ الهی میداند و میکوشد با صبر و استقامت و استمداد از ذات الهی از آزمونها و فرازوفرودهای زندگی بهدرستی و سربلندی عبور کند.
وی افزود: بدون شک همین ایمان آگاهانه و راسخ به ارتقا تابآوری در محیط زندگی فردی و اجتماعی میانجامد و انسان مؤمن و جامعه اسلامی ما را در تحمل ناملایمات و بحرانهای احتمالی در حوزههای گوناگون استوار میسازد.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با استناد به آیه شریفه: «اِن الذین قالوا رَبُنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه الاتخافوا و لا تحزنوا و ابشرو بالجنهٔ آلتی کنتم توعدون» گفت: استقامت، تابآوری و تحمل سختیها از لوازم جدا ناشدنی ایمان به خداوند است، و از سویی همین ایمان و استقامت اصلیترین عامل زمینهساز آرامش روحی و روانی فرد و جامعه است که طبق آیه شریفه و وعده قطعی خداوند با نزول فرشتگان الهی و حمایت و پشتیبانی مؤمنان در سختیها و بشارت به سعادت ابدی تحقق مییابد.
کلانتری ادامه داد: اینکه قرآن کریم به بیان روشن اعلام میکند که همراه با هر سختی گشایشی نیز وجود دارد، باعث میشود که انسان مؤمن در همان زمان که با سختی دستوپنجه نرم میکند با همه وجود به گشایش و راحتی وعده دادهشده الهی نیز امید راسخ داشته باشد و همین امید است که تابآوری در مقابل سختیها را ارتقا میبخشد و در حقیقت تهدیدها را به فرصتها تبدیل میکند.
وی گفت: با ظهور و پیش آمدن بحرانها و تهدیدهای فراگیر از قبیل کرونا و چگونگی درگیر شدن افراد و شهروندان یک جامعه با آن میتوان بهدرستی به میزان تابآوری جامعه و عوامل مؤثر در آن دستیافت.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: مردم ایران در این آزمون بزرگ جهانی با تکیهبر داشتههای ایمانی، اعتقادی، فرهنگی و انسانی خود ثابت کرد که همچنان یک ملت شاخص و نمونه است.
کلانتری با اشاره به اینکه فداکاری کادر درمانی کشور که جان خودشان را و سلامت خودشان را در خدمت مردم قراردادند، این خیلی بااهمیت و باعظمت است، تاکید کرد: رنج دوری از خانواده را تحمل کردن؛ حتی در نوروز و تعطیلات نوروزی هم خیلی از اینها به خانوادههایشان سر نزدند؛ دچار بیخوابی، دچار فشارهای عصبی ناشی از برخورد با بیمار بدحال؛ اینها همه را به جان خریدند و یک خاطره خوشی از دستگاه و مجموعههای درمانی کشور در ذهن این ملت بهجا گذاشتند، که نشان از فهمپذیری و مدیریت پذیری آنان داشت. حتی کسانی که جزء مجموعههای درمانی هم نبودند، اما داوطلبانه آمدند وارد این میدان شدند.
وی افزود: طلاب جهادی، دانشجویان جهادی، هزاران بسیجی پرتلاش، هزاران بسیجی در بخشهای مختلف کشور و آحاد مردم، خدمات باارزشی که واقعاً از توصیف بالاتر است، ارائه کردند و مردم هم با مجاهدت و مشارکت خود صحنههای جالب و شگفتانگیزی را به وجود آوردند؛ که این مجاهدتها در هیچ کشوری دیده نشد این نشان از ایمان، روحیه گذشت و همدلی و انصاف و برادری و فهمپذیری و مدیریت پذیری بحران در بین مردم ایران دارد.
کلانتری بیان کرد: تابآوری اجتماعی و فرهنگی بخش قابلتغییر در نظام اجتماعی است که همواره با دو شاخص سرمایه اجتماعی و ظرفیت تطبیقپذیری همراه است. در بحث سرمایه اجتماعی، به کیفیت روابط اعضای جامعه منتهی میشود که نمود آن در مشارکت، اعتماد و انسجام اجتماعی، ارتباطات میان شبکههای اجتماعی و ... دیده میشود. این مؤلفه از توان و قدرت خاصی صحبت میکند که در مقابل هجوم بحران قدرت برگشتپذیری دارد، که آن را در میان مردم ایران مشاهده کردیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: ظهور بیماری کرونا و شیوع آن باعث شد تا پژوهشکده مطالعات میان فرهنگی وابسته به معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مطالعات پژوهشی متعددی با محورهای؛ تأثیر ویروس کرونا بر تابآوری سیاسی، تأثیر ویروس کرونا بر تابآوری اقتصادی، ویروس کرونا و فرهنگ کتابخوانی، ویروس کرونا و کسبوکارهای خانگی، تأثیر ویروس کرونا بر تابآوری اجتماعی، ویروس کرونا و اقتصاد ملی، ویروس کرونا و کیفیت آموزش، تأثیر ویروس کرونا بر کسبوکارها، ویروس کرونا و بازنگری درباره مدل کسبوکار سازمانها و دانشگاهها در دستور کار خود قرار دهد.
وی بیان کرد: همچنین تحقیقی با عنوان؛ بررسی نقش ویروس کرونا (کووید 19) بر تابآوری فرهنگی و اجتماعی و سیاسی دانشجویان و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی توسط گروه مطالعات مقایسهای فرهنگی در پژوهشکده مطالعات میان فرهنگی انجامشده است که خروجی این تحقیق کتابی با عنوان؛ ویروس کرونا و تابآوری فرهنگی و اجتماعی است که در دست چاپ است.
کلانتری خاطرنشان کرد: امید است که این فعالیتهای علمی و پژوهشی بتواند نقش ویروس کرونا بر تابآوری فرهنگی، اجتماعی، سیاسی جامعه را نشان دهد تا با درک صحیح قدرت و عملکرد این ویروس بتوان برنامهریزی و مدیریت صحیح برای مقابله با آن در دوران شیوع کرونا و دوران پسا کرونایی داشته باشیم.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/