لزوم تقویت خودباوری و رسیکپذیری در دانشجویان/ انجمنهای علمی بستر مناسبی برای پیشرفت علمی کشور است
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب میشود که عصاره آن میتواند از دلِ دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ یکی از تشکلهایی که میتواند به موضوع تولید علم ورود جدی پیدا کند، انجمنهای علمی دانشجویی است که فعالیت آنها کمتر رسانهای میشود.
با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پیشگیری از پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاه، اساتید، نخبگان و دانشجویان بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالشهای انجمنهای علمی در دانشگاهها بپردازد.
در این گفتگو میزبان حسین افشار، عضو هیئت علمی گروه مکانیک و پژوهشگر برتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
بیشتر بخوانید:
لزوم تخصیص بودجه بیشتر به انجمنهای علمی توسط وزارت علوم/ دانشگاهیان؛ سربازان خط مقدم تولید علم در کشور
دانشگاهیان میتوانند علم را در خدمت جامعه و صنعت قرار دهند
آنا: تولیم علم از طریق دانشجویان و اساتید چگونه محقق میشود؟
افشار: دانشگاه، نهادی آموزشی-پژوهشی بوده و شناخت مرزهای علم و دانش و توسعه آن از وظایف دانشگاه است. اگرچه امروزه شاهد هستیم دانشگاه را بهعنوان نهادی مصرف کننده تلقی میکنند اما اگر زیرساختهای آزمایشگاهی، توسعهای و مالی آن تقویت شود و نگاه حمایتی به این نهاد وجود داشته باشد، قطعاً اساتید، دانشجویان و بهخصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی میتوانند در تحقق اهداف دانشگاه گامهای مؤثری بردارند.
دانشگاهیان با افزایش ارتباط با یکدیگر و همفکری میتوانند مرزهای دانش را گسترش داده و علم را در خدمت جامعه و صنعت قرار دهند.
آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمنهای علمی چگونه آغاز شد؟
افشار: از سال ۱۳۷۸ که دانشجو بودم، انجمن علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی را تشکیل دادم و اکنون نیز در انجمن علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق همکاری دارم؛ انجمنهای علمی فضای پویایی دارند و شور و شوق دانشجویان موجب تحقق اهداف انجمن میشود.
آنا: انجمنهای علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور چه نقشی دارند؟
افشار: برنامههای بسیاری از جمله مسابقات، بازدید علمی، سمینار، طرحهای علمی و صنعتی و... در انجمنهای علمی توسط دانشجویان قابل اجراست و آنان پس از گذراندن واحدهای درسی خود میتوانند وارد جامعه و صنعت شوند و نقش مؤثری ایفا کنند.
انجمنهای علمی بستر مناسبی برای پروراندن ایدهها، شناخت جامعه و صنعت و نیازهای آن و همچنین شناخت روش حل مسئله است و فعالیت این انجمنها میتواند مقدمهای برای پیشرفت علمی کشور باشد.
آنا: آسیبها و چالشهای انجمنهای علمی دانشجویی چیست؟
افشار: فعالیت در انجمنهای علمی مزایای بسیاری از جمله آشنایی با فعالیتهای گروهی و همافزایی دانشجویان دارد ولی در کنار آن آسیبها و چالشهایی نیز در این حوزه وجود دارد.
در مواردی عدم تحقق بودجه مورد نیاز فعالیتهای انجمن علمی موجب عدم برگزاری برنامهها و دلسردی دانشجویان شده است.
همچنین امکانات اداری و سختافزاری مناسب معمولاً در اختیار انجمنهای علمی قرار نمیگیرد. با توجه به اینکه اعضای انجمن علمی بر اساس میل و علاقه خود به فعالیت میپردازند، لذا هرچه حمایت بیشتری از این ظرفیت علمی صورت بگیرد نتیجه بهتری نیز حاصل خواهد شد.
پیگیری اداری برای برنامههای انجمن علمی وقت دانشجویان را میگیرد
یکی دیگر از چالشهای انجمن علمی این است که وقت بسیاری برای برنامهریزی، پیگیری و اجرای برنامههای انجمن علمی از دانشجو گرفته میشود و گاهی اوقات پیگیریهای اداری آنقدر وقتگیر است که دانشجویان زمان لازم را برای مطالعه کافی واحدهای درسی ندارند و این امر موجب صدمه به آموزش دانشجویان میشود.
لزوم تخصیص بودجه و اختیارات بیشتر برای انجمنهای علمی
آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمنهای علمی در دانشگاهها وجود دارد؟
افشار: باید بودجه کافی برای اجرای برنامهها در اختیار انجمنهای علمی قرار بگیرد و اختیارات آنها بیشتر شود. البته ممکن است آسیبهایی در این زمینه وجود داشته باشد ولی باید توجه داشت که تقویت خودباوری و رسیکپذیری در دانشجویان اثرات مثبتی در ایفای نقش آنها در آینده برای خدمت به جامعه خواهد داشت.
ضرورت ارتباط انجمنهای علمی با نهادهای علمی و صنعتی کشور
آنا: برای اینکه انجمنهای علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاهها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
افشار: برای حرکت در مرزهای دانش و حل مسائل کشور نیازمند افرادی با دانش بهروز و آشنا به مشکلات و روش حل آنها هستیم که تحقق این موضوع توسط دانشجویانی که تازه وارد دانشگاه شدهاند و در حال علمآموزی هستند، دشوار است؛ در این راستا باید ارتباط انجمنهای علمی دانشجویی را با نهادهای علمی، صنعتی و اجتماعی که بهصورت کلان در کشور مشغول حل مسائل، مشکلات و فعالیت علمی هستند، برقرار کرد.
بدین ترتیب با حمایت از دانشجویان، نقشآفرینی آنها در ورود به مسائل کلان متصور خواهد بود.
تشریح اقدامات انجمن علمی مکانیک واحد تهران شرق
آنا: درباره انجمن علمی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق توضیح دهید. چه فعالیتهایی در این انجمن علمی انجام شده است؟
افشار: اقدامات بسیاری در انجمن علمی گروه مکانیک واحد تهران شرق از بدو تأسیس تاکنون انجام شده است که میتوان به بازدید بیش از ۴۰ مرکز علمی و صنعتی کشور، مذاکره با صنایع مختلف برای تسهیل و هدفمند کردن کارآموزی دانشجویان و مشارکت در خرید کتاب مورد نیاز دانشجویان توسط کتابخانه دانشگاه اشاره کرد.
برگزاری بیش از ۷۰ سمینار و سخنرانی علمی و صنعتی، برگزاری بیش از ۱۰ کارگاه آموزشی، مشارکت در برگزاری همایشهای ملی و منطقهای مهندسی مکانیک در دانشگاه آزاد تهران شرق، برگزاری مسابقه سازههای شناور و انتشار خبرنامه برخی دیگر از اقدامات انجمن علمی مکانیک واحد تهران شرق است.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/