بورس چگونه میتواند در خدمت جهش تولید قرار گیرد؟/ انحصار خدمات حرفهای عامل افزایش تعرفهها
احمد جان جان کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا گفت: دولت در سالهای اخیردر زمینه بورس اقدام خاصی نداشته است. در واقع بورس توانسته خلاء اقدامات ضعیف دولت را در حوزه هدایت نقدینگی به سمت تولید جبران نماید و از تلاطم بازارهای سوداگری ارز و طلا بکاهد. با این حال دولت اگر اقدامات مناسبی انجام میداد قطعا میتوانست از ظرفیتهای بورس در کنترل تورم بیش از پیش استفاده نماید.
وی افزود: یکی از اقدامات مهمی که دولت باید انجام میداد و هنوز هم انجام نداده، تامین سرمایه مورد نیاز پروژههای بزرگ عمرانی از بورس است. برخی روزها حدود 9 هزار میلیاردتومان مقدار معاملات خرد بورس بوده که رکورد جدید و نشان دهنده توان بالای بورس برای جذب نقدینگی خرد در جامعه است.
جان جان تاکید کرد: وقتی حجم بالای نقدینگی وجود دارد دیگر نیازی به سرمایههای خارجی نیست این درحالی است که بسیاری از سرمایهگذاریهای خارجی در داخل به صورت ریالی هزینه میشود پس وقتی که حجم بالایی از سرمایهگذاری ریالی در داخلی داریم دیگر نیازی به سرمایهگذاریهای خارجی نیست. حتی تجار هم که در زمینه صادرات فعال هستند میتوانند پس از صادرات کالا، ارز خود را وارد بازار کنند و آن را تبدیل به ریال میکنند و با نرخ مشارکتی دلار را به سرمایه تبدیل نمایند.
این کارشناس بورس درباره اقدامات لازم درباره استفاده از بورس برای تحقق شعار سال 99 گفت: اولین اقدامی که دولت باید انجام دهد استفاده از بورس در راستای جهش تولید است که برای آن، باید دو کار مهم انجام شود. اولین کار این است که عرضه سهام شرکتهای دولتی در بورس تسریع گردد. دومین کار تامین سرمایه پروژههای عمرانی به خصوص ریلی مانند راهآهن چابهار- سرخس است که این پروژه در صورت تامین مالی و اجرا، میتواند در خدمت رونق تولید قرار گیرد. زیرا چنین پروژههایی در زمینه ترانزیتی بسیار راهبردی هستند و میتوان از ظرفیت آن در زمینه تامین مواد اولیه کارخانههای قرار گرفته در مسیر این پروژه استفاده کرد.
جان جان ادامه داد: اگر تنها روزی 5 هزار میلیارد تومان سرمایه وارد بورس شود و جریان داشته باشد و سهام هر پروژه در بورس عرضه شود میتوان در ماه برای هر پروژه نزدیک به 150 هزار میلیاردتومان نقدینگی تامین کنیم و میتواند به رونق پروژههای عمرانی و جهش تولید در کشور کمک کند. به نظر من تاریخیترین فرصت برای مردم که متوجه بشوند تحریم واقعا نمیتواند کاری بکند، همین الان است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: یکی دیگر از اقداماتی که باید دولت در زمینه جهش تولید انجام دهد بهبود فضای کسب و کار است که یکی از مهمترین مولفههای بهبود فضای کسب و کار، تسهیل صدور مجوزها مانند رفع انحصار از مشاغل حرفهای مانند وکالت و خدمات پزشکی است. در زمینه پزشکی، خدمات پزشکی، وکالت و خدمات حقوقی به دلیل پایین بودن سرانه دچار مشکلاتی از جمله بالا بودن هزینه خدمات این دو صنف شدهایم. علاوهبر این دولت باید زمان دریافت یک مجوز کسب و کار را به حداقل برساند تا اقشار مختلف بتوانند فعالیتهای تولیدی و خدماتی راه اندازی کنند.
وی خاطر نشان کرد: اقدام سومی که باید در شرایط تحریم انجام شود بودجهریزی به صورت انبساطی است. اگر قرار باشد در شرایط تحریم تولید رشد پیدا کند باید تقاضای داخلی تحریک شود تا بتواند کالاهای داخلی را خریداری کند و در این صورت به رونق و جهش تولید کمک خواهد شد.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/