وضعیت قیمت دلار و سکه و خودرو در پساکرونا چگونه می شود؟
به گزارش خبرنگار حوزه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، کمتر از دو ماه است که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده و وضعیت اقتصادی و کسب و کارهای کشور را با مشکل مواجه کرده است. با توجه به اینکه بسیاری از مردم در قرنطینه خانگی به سر میبرند، به مراکز خریدِ دلار، سکه و خودرو کمتر رجوع میکنند و این مسئله میتواند در التهابات قیمت دلار، سکه و خودرو تاثیرگذار باشد.
شیوع ویروس کرونا در جهان و ایران تاثیرات قابل توجهی بر بازار دلار و سکه و خودرو گذاشت که باید دید در دوران پساکرونا شرایط چگونه میشود. همچنین تاثیر منفی آن بر فعالیتهای اقتصادی جهانی موجب شد تا انتظارات برای سهولت پیدا کردن سیاستهای پولی جهت حمایت از رشد اقتصادی توسط بانکهای مرکزی جهان تقویت شود.
وضعیت قیمت دلار
قیمت دلار در شرایط کرونایی گاهی افزایشی و گاهی کاهشی داشته که متغیر در روزهای مختلف بوده است و انتظار میرود پس از کرونا شاهد افزایش نرخ دلار نباشیم و مسئولان فکری به حال این مسئله کنند تا شاهد جهش تولید در کشور باشیم و مردم به مسائل تولیدی و تقویت آن سوق پیدا کنند.
معاون وزیر صنعت در امور اصناف هفته گذشته گفت: "فعالان بازار نقشی در افزایش قیمت دلار و رسیدن آن به مرز ۱۶ هزار تومان ندارند. معتقدیم با توجه به کاهش سطح عرضه وضعیت بازار تا سه ماه آینده به همین منوال است و بنابراین قیمت دلار نباید از ۱۶ هزار تومان فراتر رود. معتقدیم شروع بازار تا زمانی که کرونا در کشور ریشهکن شود، حدود چهار ماهی طول میکشد. بعد از چهارماه تازه تغییر تحولات شاخصهای کلان اقتصادی در بازار نمایان میشود"
وی ادامه میدهد: "قیمت دلار را در بازار عرضه و تقاضا تعیین میکند. به نظر میرسد به دلیل ویروس کرونا تقاضایی برای خرید دلار در بازار وجود ندارد بنابراین قیمت دلار چندان گران نخواهد شد"
با این تفاسیر انتظار این است که قیمت دلار در پساکرونا روند افزایشی نداشته باشد.
وضعیت قیمت سکه
در شرایط فعلی بازار طلا و سکه با رکود همراه بوده و تعطیل است، در پساکرونا با تدبیر بانک مرکزی انتظار میرود که قیمت سکه با ثبات نسبی همراه شود و بازار آن رونق بگیرد.
طلا در دوران مبهم اقتصادی یا سیاسی به سرمایهگذاری جذابی تبدیل میشود و به شدت به نرخهای بهره حساس است، چراکه نرخهای پایینتر، هزینه نگهداری این فلز که سوددهی ندارد را کاهش میدهد. اگر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر بازار کنترل داشته باشد و بتواند قیمتها در بازار داخلی را کاهش دهد به طور قطع، نوسانات بازار داخلی اُفول خواهد کرد.
اگر نرخ ارز در بازار داخلی کنترل نشود احتمال افزایش طلا قیمت وجود دارد. امسال در سال جهش تولید قرار داریم و خرید مستقیم از واحدهای رسمی میتواند به گسترش تولید طلا در کشور کمک کند. هر کشوری که امروز جایگاه مناسبی در دنیا کسب کرده در برههای توجه ویژه به مسئله تولید داشته است و ایران باید از ظرفیت امکانات موجود خود برای گسترش تولید و صادرات نهایت استفاده را بکند.
در شرایط فعلی، تصمیم جامع و کاملی برای معاملات بازار طلا گرفته نشده است و اگر بتوانیم از این شرایط کرونایی عبور کنیم شاهد وضعیت بهتر بازار و ثبات قیمتها خواهیم بود.
وضعیت قیمت خودرو
وضعیت قیمت خودرو در دوران کرونا با رکود همراه است و معاملات رونقی ندارد و احتمالا زودتر از دو ماه آینده رونقی در بازار وجود نداشته باشد. اگر بیماری منحوس کرونا مهار شود و شرایط عادی به کشور برگردد، معاملات شاید از فصل تابستان در بازار افزایش پیدا کند، این در حالی است که تاثیرات منفی کرونا بر اقتصاد نباید فراموش شود و باید در سال جهش تولید با تمرکز بر حوزه تولیدات داخلی شاهد افزایش و تقویت تولید ملی در کشور باشیم.
شاید دولت مانند سالهای گذشته، بسته حمایتی از صنعت خودرو را که شامل وام کمبهره خرید خودرو باشد ارائه کند، ولی شیب تورم و بهای تمام شده رو به افزایش، شرایط را پیچیده میکند.
رویه مدیریتی متداول در دولت تدبیر و امید که به لطف منابع درآمدی نفتی و بازار انحصاری میتوانست به سودآوری شرکتها منجر شود، به دلیل نبود منابع، موجب تشدید وضعیت اقتصاد بیمار میشود. بنابراین در پساکرونا شاهد تاثیرات بسیار منفی کرونا در اقتصاد هستیم و بازارها افزایشی خواهد بود.
به نظر میرسد که سه راه برای کاهش هزینههای اقتصادی کرونا ویروس هم راستا با برنامههای ثبات اقتصادی کشور در شرایط فشار تحریمی و بیماری کرونا مناسبتر باشد:
۱) استفاد از منابع ارزی بانک مرکزی و تلاش در جهت آزادسازی منابع ارزی کشور به دلیل تحریمها حتی درقالب پرداخت بابت اقلام بهداشتی و پزشکی
۲) منابع ارزی صندوق توسعه ملی
۳) تقاضای وام از سازمانهای بین المللی
هر کدام از این موارد قطعا محدودیتها و مشکلاتی برای اقتصاد کشور دارد، اما به نظر میرسد که در شرایط حاضر در میان گزینههای موجود از همه مناسبتر باشند؛ زیرا از یک سو نقدینگی موجود در کشور و نرخ ارز تا اندازهای کنترل شده و مقدمهای برای حرکت به سمت اهداف تورمی پایین است. به دیگر زبان در راستای برنامههای اتخاذ شده در سال قبل است و از سوی دیگر میتواند منابعی ارزی در جهت تامین اقلام بهداشتی، پزشکی و نیازهای کالاهای اساسی کشور در اختیار عاملین اقتصادی قرار گیرد.
باید منتظر ماند و دید که وضعیت قیمت دلار و سکه و خودرو در پساکرونا افزایشی خواهد بود یا شاهد ثبات در بازار و تکیه بر توان تولید داخلی هستیم.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/