تاریخچه و نقشه جامع شهر چالوس در ویکی آنا
به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گردشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، چالوس از شهرهای کُهن استان مازندران است که در جلگه میانی کرانه دریای خزر جای گرفتهاست. شهر چالوس در شرق شهرستان چالوس قرار دارد. اکثریت جمعیت شهر چالوس را بومیان کلارستاق که طبری تبار هستند تشکیل می دهند. مردم بومی شهر چالوس به زبان مازندرانی، که به تبری کلارستاقی شهرت دارد، صحبت میکنند. همچنین بخشی از جمعیت این شهر را مهاجران گیلانی و کرد تشکیل می دهند که به زبان های گیلکی و کردی سخن می گویند که به دلیل درآمیختگی فرهنگی از غلظت آن کاسته و جریان به سمت زبان غالب (فارسی)پیش رفتهاست. در دوران پهلوی گروهی اهالی شرق گیلان به ویژه لنگرود برای کار در کارخانه ی حریربافی و کار زراعت به چالوس مهاجرت نمودند و در دوران قاجار نیز ایل کرد خواجوند به چالوس تبعید شدند. همچنین در نواحی شرق چالوس که خود بخشی از کجور است،کجوری ها ساکن هستند که به گویش کجوری زبان مازندرانی سخن می گویند.بر اساس آخرین آمار سازمان سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵ شهر چالوس با جمعیتی بالغ بر ۶۵٬۱۹۶ نفر ششمین شهر پرجمعیت استان مازندران و پرجمعیتترین شهر غرب مازندران بودهاست.دمای هوای این شهر در تابستان ۲۵ تا ۳۶ درجه و در زمستان ۵ تا ۱۲ درجهٔ سانتیگراد است.
چالوس از شهرهاي قديمي استان مازندران است كه در جلگه مياني سواحل درياي خزر واقع شده است. نام اين شهر در گذشتههاي دور سالوس يا شالوس بود كه در پيرامون آن دو شهر كوچك ديگر به نام كبيره و كچه نيز وجود داشته است. بعضي از علماي جغرافيانويس، چالوس را از آباديهاي طبرستان دانسته اند. محمد بن اويس از امراي دوره تسلط خلفاي عرب به دستور خليفه معتصم به حكمراني چالوس منصوب شد. محمد بن اويس خود در رويان(قسمتي از طبرستان) استقرار يافت و پسرش احمد را به حكومت چالوس گمارد. شهر چالوس در زمان حمله امير تيمور تخريب شد و سپس تا قرنهاي متمادي به صورت روستايي كوچك درآمد. در دهه اول قرن حاضر(1310) با پشتيباني دولت وقت آرام آرام به صورت شهري سازمان يافته در آمد و امروزه به شهري زيبا با امكانات فراوان جهانگردي تبديل شده است.
درباره وجه تسميه اين شهر مي گويند چون بخش جلگه اي نسبت به ارتفاعات پست تر ديده مي شود. و به همين دليل آن را ((چاله است)) يا ((چاله اس)) ميناميدند كه به مرور زمان به چارلس و چالوس تغيير نام يافت. شهرستان چالوس در غرب استان مازندران و در ساحل درياي خزر واقع شده و داراي سابقه تاريخي فراواني بوده و به خاطر سرسبزي و زيباييها به عقيق هميشه سبز مشهور است.
اين شهرستان ازشمال بهدرياي خزر، جنوب بهاستان تهران و از غرب به شهرستان تنكابن و شرق به شهرستان نوشهر متصل ميباشد، مساحت آن ۲۸۰۰ كيلومتر مربع و جمعيت آن ۱۵۰هزار نفر و داراي بيش از ۱۰۰روستا ميباشد. براساس يافتههاي باستان شناسي، تاريخ قديميترين ساكنين اين شهرستان در كلاردشت به هزاره دو قبل از ميلاد ميرسد. گويش اصلي و غالب ساكنين اين شهرستان گيلگي كلاردستاقي است.
هواي چالوس مانند ديگر نقاط مازندران و گيلان متغير و مرطوب بوده وميزان دماي هوا در تابستان ۲۵تا ۳۶و در زمستان ۵ تا ۱۲ درجه سانتيگراد متغير بوده و به همين دليل دماي هواي اين شهرستان نه زياد گرم و نه زياد سرد ميباشد. ارتفاعات چالوس غالبا پوشيده ازبرف بوده و سرماي بهمن ماه ازديگرماههاي سال درچالوس بيشتر و گرماي تيرماه تا نيمه اول مرداد ازديگر ماهها بيشتر است.
جاذبههاي مهم گردشگري اين شهر كاخ چايخواران، كاخ اجابيت، درياچه ولشت، منطقه ييلاقي كلاردشت، پارك جنگلي فين، تلهكابين نمك آبرود و هتل استقلال خزر ميباشد.
انتهای پیام/