تجهیزات آزمایشگاههای حرفهای نفتی را بومیسازی کردیم اما برای دریافت یک ضمانتنامه بانکی بیچاره میشویم!
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، کشور ما باتوجه به موقعیت استراتژیک و منابع نفتی و گازی که دارد، همواره بهدنبال پیشرفت در فناوریهای مورد استفاده در این حوزه است تا بتواند از آنها بهطور بهینه بهرهبردای کند.
باتوجه به این موضوع بهسراغ رضا عزلتی مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره یکی از شرکتهای دانشبنیان رفتیم که در حوزه «ازدیاد برداشت» فعالیت میکند.
آنا: شرکت دانشبنیان شما از چه سالی تأسیس شده و در چه حوزهای فعالیت میکند؟
عزلتی: مجموعه ما از سال 1389 در پارک علم و فناوری شیراز شروع به کار کرد و در حوزه صنایع بالادستی نفت و گاز فعالیت میکند. صنعت نفت دو قسمت دارد. به هر چیزی که زیر زمین است مانند اکتشاف، تولید و غیره را صنایع بالادستی، و به هر چه روی زمین است، مثل پتروشیمی، پالایشگاه، خطوط انتقال و غیره را صنایع پاییندستی میگویند.
آنا: بهطور کلی چه خدماتی ارائه میدهید؟
عزلتی: یکسری تجهیزاتی را تولید میکنیم که فقط دو شرکت در دنیا دارد. یکی شرکت وینچ فرانسه و یکی هم کللن آمریکا است. این تجهیزاتِ بسیار پیشرفته، خواص سنگ مخازن نفتی و خواص سیالات داخل مخازن نفتی را اندازهگیری میکنند. سپس تجهیزاتی داریم که مخازن نفتی را بهصورت عملی، تحت فشار و دمای مخزن شبیهسازی کرده، و به ما روشهایی را به نام «روشهای ازدیاد برداشت» پیشنهاد میدهد.
آنا: برداشت نفت به چه صورت انجام میشود؟
عزلتی: همه فکر میکنند چاههای نفت مثل چاه آب است، به این صورت که یک سفره آبی در آن زیر وجود داشت و ما یک لوله میفرستیم داخل و این شروع میکند به فوران کردن؛ در حالی که واقعیت چاه نفتی این طور نیست.
چاههای نفتی مثل یک اسفنج میماند که آب درون آن است و وقتی فشارش میدهید، آب از آن به بیرون میریزد. این آب کجاست؟ درون خلل و فرج آن اسفنج است. چاههای نفتی هم به این صورت است که نفت درون دلِ سنگ است و بهصورت یک دریاچه آزاد نیست.
ما چاههایی را حفر میکنیم و بعد آب یا گاز یا مواد دیگری را درون زمین تزریق میکنیم، این آب میرود داخل آن خلل و فرج، جای نفت را میگیرد و از یک جای دیگر، نفت فوران میکند و بیرون میزند، درواقع نفت را هُل میدهیم. ساختار بسیار پیچیدهای در آن زیر زمین وجود دارد، و بهخاطر همین اینکه میگویند نفت دنیا تمام میشود درست نیست.
آنا: یعنی نفت دنیا تمام نمیشود؟
عزلتی: خیر، نفت دنیا هیچوقت تمام نمیشود؛ نفت قابل استحصال، نفتی که ما میتوانیم از زیرزمین استخراج کنیم تمام میشود، که این عدد بین 10 تا 20 درصد است. یعنی 10 تا 20 درصد نفت را ما بیشتر نمیتوانیم استخراج کنیم و 80 درصد نفت برای همیشه در میدانهای نفتی میماند. این هم فقط مختص ایران نیست، در همه جای دنیا همین است. یعنی نفت در خلل و فرج باقی میماند، به سنگها میچسبد، و دیگر بیرون نمیآید.
آنا: ازدیاد برداشت چه کاری انجام میدهد؟
عزلتی: ازدیاد برداشت تلاش میکند روشهایی را پیشنهاد دهد که اگر از یک میدان نفتی 10 درصد نفت آن استخراج میشود، بعد از اعمال روشهای ازدیاد برداشت، به 12 درصد برسد.
آنا: این یعنی برداشت بیشتر و کمک به اقتصاد؟
عزلتی: بله، اجازه دهید ارزش ریالی آن را توضیح دهم. کشور ما 550 میلیارد بشکه نفت دارد که به آن Oil in Place، نفت درجا یا ذخایر نفتی ایران میگویند. با روشها، تکنیکها و تکنولوژیهای کنونی، از این میزان 130 میلیارد بشکه بیشتر قابل استحصال و استخراج نیست. اگر بتوانیم برداشت را یک درصد افزایش دهیم، (باتوجه به قیمت نفت بشکهای 50 تا 70 دلار) چیزی حدود 250 هزار میلیارد دلار میشود.
آنا: شرکت شما چه تعداد نیروی انسانی دارد؟
عزلتی: حدود 50 نفر. در این شرکت تنها 3 نفر مدرک لیسانس دارند، مابقی دوستان فوقلیسانس و 12 نفر دانشجوی دکتری بوده و یا مدرک دکتری دارند. دانشجویان نیز از دانشگاه شریف، دانشگاه شیراز، دانشگاه سهند تبریز یا دانشگاه صنعت نفت هستند.
آنا: چه محصولاتی در شرکت شما تولید میشود؟
عزلتی: اگر مدلها و زیرمجموعههایش را در نظر بگیریم، بیش از 70 محصول تولید میشود، ولی اگر بخواهیم نمونههای اصلی را در نظر بگیریم، چیزی حدود 35 تا 40 محصول داریم.
آنا: کدام یک از این محصولات دانشبنیان شده است؟
عزلتی: همه آنها دانشبنیان هستند. البته محصولات دانشبنیان سطح یک، دو و سه دارد. حدود 30 تا 40 محصول ما به تکنولوژی خاصی نیاز ندارد ولی میتوان گفت که از 70 محصول، حداقل 20 تا 25 محصول دانشبنیان است.
مانور تبلیغاتی ما در زمینه 10 تا 15 محصولی است که هایتک و پیشرفته هستند. البته این نکته مهم است که تمام تجهیزات مربوط به آزمایشگاههای حرفهای نفتی را در ایران بومیسازی کرده و تولید کردهایم.
آنا: آیا محصولی را صادر هم کردهاید؟
عزلتی: ما شش محصول داریم که در قالب سه محصول اصلی، توسط معاونت علمی ریاست جمهوری به عنوان محصولات سطح یک، یعنی محصولات با تکنولوژی بسیار بالا شناسایی شده است. برای اولین بار یک محصول هایتک با فناوری پیشرفته نفتی به کشور مالزی صادر شده است.
اهمیت آن در این نکته است که محصولات هایتک تحریم بوده و سازنده ندارد. یعنی یکی از آن محصولاتی که سه سال پشت سر هم به مالزی فروختهایم، تنها یک سازنده در دنیا دارد. همچنین به کشورهای سنگاپور، عراق، روسیه و سوریه هم صادرات داشتهایم.
آنا: آیا در بحث تجاریسازی محصولات خود با مشکل خاصی مواجه شدید؟
عزلتی: مشکلات زیادی سر راه شرکتهای دانشبنیان وجود دارد. برای مثال ما برای صادرات محصولاتمان مشکل داریم.
مشکلات سنگینی داریم و البته این نکته هم قابل توجه است که ما تاکنون از هیچ بانک یا مؤسسهای یک ریال وام نگرفتهایم، یعنی از هیچگونه حمایت مالی استفاده نکردهایم.
صندوق نوآوری و شکوفایی میآید کلی میگوید ما این کار را کردیم و آن کار را کردیم. بله، واقعاً مشکل داریم. برای دریافت یک ضمانتنامه بانکی که بیچاره میشویم، باید سند خانه بگذاریم.
برای صدور ضمانت نامه یکی از مشکلات این است که شرکت دانشبنیان ارزشگذاری نمیشود، نهایتا بانک تجهیزات، ماشینآلات و املاک را قیمت گذاری میکند، بزرگترین مشکل ما این است.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/