دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 مهر 1394 - 13:50
در گفت‌وگوی اختصاصی با «الاخبار»:

جنبلاط: نمی‌توان آینده روابط ایران و آمریکا را ترسیم کرد/ جنگ سوریه تازه آغاز شده است

رهبر حزب «سوسیالیست ترقی‌خواه» لبنان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «الاخبار» به بررسی تحولات روز لبنان، منطقه و موضوع ورود نظامی روسیه به جنگ با داعش در سوریه پرداخت.
کد خبر : 45186

به‌گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «ولید جنبلاط» رهبر حزب «سوسیالیست ترقی‌خواه» لبنان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «الاخبار» درباره سفر اخیرش به عربستان سعودی گفت: دلیل خاصی برای سفر به ریاض نداشتم. در واقع پس از مرگ ملک «عبدالله» خواستم در زمان مناسبی به ریاض سفر کنم و این موعد فرا رسید و رفتم.


«سلمان» را از زمانی که امیر منطقه ریاض بود و با پدرم ارتباطاتی داشت می‌شناختم و در این سفر با وی دیدار و همچنین با «محمد بن سلمان» گفت‌وگو کردم. دیدار خوبی بود و در آنجا فهمیدم سعودی‌ها تمایل زیادی به برقراری امنیت و ثبات در لبنان دارند.


بخشی از مصاحبه «جنبلاط» با روزنامه «الاخبار» که در آن ادعاهایی را نیز درخصوص سردار قاسم سلیمانی مطرح می‌کند را در زیر مشاهده می‌کنید:


- پس از بازگشتتان از عربستان، تصاویری از شما در شبکه‌های اجتماعی ازجمله توییتر منتشر شد در حالی‌که در آن تصاویر شما در کنار «حافظ اسد» رئیس‌جمهوری فقید سوریه و «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه بودید.


من آن تصویر را مشاهده کردم. این تصویر «فتوشاپ» است ولی نکته اینجا است که من عاشق چنین شوخی‌هایی هستم ولی خوب، جامعه چنین مواردی را نمی‌پسندد.


- شما با «سعد حریری» (نخست‌وزیر سابق لبنان و رهبر جریان «المستقبل») دیدار کردید. آیا در این دیدار درباره عقب‌نشینی از موضعش درباره افزایش امنیت عمومی پس از رایزنی با «میشل عون» صحبتی به میان آمد؟


موضوع خاصی مطرح نشد و معتقدم که امور همچنان پبچیده است. درست است که «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان تلاش‌هایی برای انتخاب رئیس‌جمهوری لبنان انجام داده است، ولی این موضوع نیازمند معادله‌ای منطقه‌ای است که در طرفی از آن ایران قرار دارد و در طرف دیگر عربستان.


- ایرانی‌ها می‌گویند که با نظر لبنانی‌ها موافق‌اند و آن را «وتو» نمی‌کنند، باوجود این امکان «وتو»ی انتخاب لبنانی‌ها به‌وسیله عربستان وجود دارد؟


اگر ایرانی‌ها می‌گویند که با نظر لبنانی‌ها موافق‌اند، بدین معنی است که آن‌ها نمی‌خواهند این موضوع در زمان کنونی انجام شود. واضح است که ایران عجله‌ای برای حل موضوع ریاست‌جمهوری (لبنان) ندارد. آن‌ها اکنون به توافق هسته‌ای با گروه 5+1 دست یافته‌اند و تحریم‌هایشان رفع خواهد شد و همین مسیر را دنبال می‌کنند.


از سوی دیگر معتقدم که سعودی‌ها خواستار انتخاب رئیس‌جمهوری لبنان هستند. آن‌ها مصلحت‌اندیش نیستند و برایشان فرقی ندارد این موضوع به‌وسیله ایران، لبنان و یا کشوری دیگر اتفاق بیفتد.


- به موضوع دیدارتان با «حریری» بازگردیم. شما در جلسه اخیر درباره افزایش امنیت عمومی مواضع متمایزی داشتید.


سرتیپ «راک» موضوع را مطرح کرد و «حریری» نیز با آن موافق بود ولی موضوع از لحاظ جایگاه و بازه زمانی دچار تاخیر شد. ما نظرمان این بود که باید این موضوع به دست دولت و با مدیریت نیروهای دولتی انجام شود.


واضح است که ایران عجله‌ای برای حل موضوع ریاست‌جمهوری (لبنان) ندارد. آن‌ها اکنون به توافق هسته‌ای با گروه 5+1 دست یافته‌اند و تحریم‌هایشان رفع خواهد شد و همین مسیر را دنبال می‌کنند.

نظرات متمایزی مطرح شد و در آن متاسفانه نه‌تنها اعضای اهل سنت بلکه مسیحیان جریان «المستقبل» کارشکنی کردند و موضوع تبدیل به معادله‌ای مسیحی - مسیحی شد. شاید دعوت ما از «سامی جمیل» (رئیس حزب «الکتائب») اشتباه بود.


- به نظر شما، قدرت «میشل سلیمان» رئیس‌جمهوری سابق باعث غیر فعال شدن احزاب اصلی در کشور شده است؟


نه. وی سه وزیر در کابینه دارد. متاسفانه تجمع افراد منفور در میان برخی رهبران مسیحی (نه تنها مارونی) منجر به این وضع شده است تا جایی‌که هر طرفی به‌دنبال نزاع با طرف دیگر است. خطراتی وجود دارد که باید کشور را در مقابل آن محافظت کنیم. از جمله اینکه آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران (سردار) «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس را به مسکو فرستاد تا همانگونه که دیروز جزئیاتش را خواندیم، از روسیه برای عملیات نظامی در سوریه درخواست کند. روسیه نیز نیروهای نظامی خود را به سوریه گسیل داشت و این تحولات باعث شد تا «جان کری» وزیر امورخارجه آمریکا از رئیس‌جمهوری روسیه برای مذاکره در وین دعوت کند. این یعنی که جنگ سوریه همچنان در مراحل اولیه خود قرار دارد.


- آیا می‌توان برای تغییر و تحول در سوریه خاتمه مشخصی تصور کرد؟


نه. زمانی که جنگ در سوریه آغاز شد گروه 14 مارس معتقد بود که سرنوشت «بشار اسد» رئیس‌جمهوری سوریه همچون سرنوشت «زین‌العابدین بن علی» رئیس‌جمهوری سابق تونس و «حسنی مبارک» رئیس‌جمهوری سابق مصر خواهد شد. در جلسه‌ای که در منزل یکی از دوستان داشتیم وی گفت که «اسد» به این سرنوشت دچار نمی‌شود و شاید در نهایت نظام سوریه دچار تجزیه شود. در این جلسه، «وفیق صفا» مسئول واحد ارتباطات و هماهنگی «حزب‌الله» و چند مقام سوری ازجمله «محمد نصیف» حضور داشتند. آن‌ها در سال 2011 معتقد بودند که موضوع «درعا» تنها در چند ساعت خاتمه می‌یابد و اکنون پس از پنج سال می‌بینیم که چنین حدس و گمانی محقق نشده است. نمی‌توان برای آینده سوریه چیزی را پیش‌بینی کرد.


- نظرتان درباره هماهنگی میان آمریکا و روسیه در سوریه چیست؟ آیا آمریکا در مبارزه با داعش جدی است؟


امروز هماهنگی در عملیات نیروی هوایی دو کشور می‌تواند حادثه‌ساز باشد و این آغاز کار است. بعید است که آمریکا و روسیه در ظاهر با یکدیگر اختلاف پیدا کنند. آمریکایی‌ها از حکومت «العبادی» به‌دلیل هماهنگی با ائتلاف ایران، سوریه و روسیه رنجیده‌خاطر هستند ولی راه برون رفت از این وضعیت را نمی‌دانند.


آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران (سردار) «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس را به مسکو فرستاد تا از روسیه برای عملیات نظامی در سوریه درخواست کند. روسیه نیز نیروهای نظامی خود را به سوریه گسیل داشت. این یعنی که جنگ سوریه همچنان در مراحل اولیه خود قرار دارد.

از سوی دیگر امکان ندارد مبارزه با داعش در هوا موفقیت‌آمیز باشد و تنها بر میزان تخریب مکان‌های مختلف می‌افزاید. مبارزه با داعش باید به عرصه میدانی کشیده شود. نمی‌دانم وضعیت ارتش عراق، کمیته‌های مردمی و پیشمرگه‌ها چگونه است. در هر صورت اوضاع کردستان عراق همچون اوضاع داخلی لبنان است که در آن برخی از نهادهای دولتی و موسسات تعطیل شده‌اند.


- آینده روابط ایران و آمریکا را چگونه می‌بینید؟


اظهارنظر در این‌باره ساده نیست. ایران نقش فعالی دارد اما در این میان کشورهای دیگری نیز نقش دارند. ما امروزه تحولات زیادی در رژیم‌ها، گروه‌ها و تشکیلات بین‌المللی شاهد هستیم و گروهی همچون داعش را می‌بینیم که ادعای خلافت اسلامی می‌کند. به‌طور واضح نمی‌توان از آینده چیز خاصی را ترسیم کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب