دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 آذر 1398 - 14:16
آنا بررسی می‌کند؛

آنچه‌ باید در مورد شبکه ملی اطلاعات بدانیم

بسیاری از کاربران در مورد ماهیت و چگونگی اینترنت ملی یا شبکه ملی اطلاعات سؤال‌هایی دارند. در این گزارش می‌کوشیم پاسخی مناسب برای این پرسش‌ها مطرح کنیم.
کد خبر : 449872
شبکه ملی 1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مدت‌هاست بسیاری از مسئولان و متولیان شبکه‌های ارتباطی و اینترنت در کشور از لزوم به کارگیری شبکه ملی اطلاعات صحبت‌هایی را مطرح کرده‌اند. با این وجود تلاش زیادی برای معرفی این چنین شبکه‌ای در سطح گسترده صورت نگرفته است و کاربران با ابهامات زیادی در مورد عملکرد اینترنت ملی رو به رو هستند.


از جمله مسائلی که در روزهای اخیر رخ داد و منجر به این شد که بسیاری از مسئولان قضایی و امنیتی کشور در مورد الزام راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات سخن بگویند، استفاده ابزاری دشمن در ایجاد اغتشاش در شهرهای مختلف ایران پس از افزایش بهای بنزین بود. دستگاه‌های امنیتی پس از ایجاد آشوب در شهرهای کشور اینترنت سراسری را قطع کردند، به نحوی که هیچ کدام از کاربران قادر به ارتباط با سایت‌های خارج از کشور نبودند.



هرچند با تحت کنترل درآمدن اوضاع در اقصی نقاط کشور و اعلام انزجار معترضان واقعی به مشکلات اقتصادی از اغتشاش‌گران، اینترنت سراسری وصل شد ولی بدون شک این قطعی گسترده آسیب‌های زیادی به کسب‌وکارهای نیازمند به اینترنت و در نتیجه اقتصاد کلان کشور وارد کرد. حال مردم انتظار دارند دولت و به‌ویژه مسئولان وزارت ارتباطات با اتخاذ تصمیم مناسب و کارآمد از ایجاد چنین مشکل‌هایی در آینده به طور کامل جلوگیری کنند.


ایران  به عنوان کشوری در حال توسعه و نیازمند به ارتباط با جهان می‌تواند با ایجاد شبکه ملی اطلاعات علاوه بر حفظ امنیت، از بروز هرگونه اختلال خارجی در سرورهای داخلی جلوگیری کند. هم‌اکنون چندین کشور در جهان اینترنت ملی را راه‌اندازی کرده و کشورهای دیگری نیز در حال برنامه‌ریزی برای به وجود آوردن شبکه ملی اطلاعات هستند. استفاده از تجربه این کشورها می‌تواند راهنمایی مناسب برای دست‌اندرکاران ایجاد چنین شبکه‌ای در کشور باشد.


حال مهم‌ترین مسئله پیش از اعلام رسمی هرگونه تصمیمی برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت داخلی معرفی واضح و دقیق جزئیات آن به همه کاربران کشورمان است.


در ادامه این گزارش با پاسخ به پرسش‌هایی در این زمینه تلاش می‌کنیم تا ابهام‌های موجود در ذهن مخاطبان را برطرف سازیم:



شبکه ملی اطلاعات چیست؟


همه کاربرانی که قصد ورود دنیای اینترنت را دارند باید به سرورهای توزیع‌کننده پهنای باند در سطح جهان وصل شوند. هرچه این سرور ارائه‌دهنده داده‌های اینترنتی به کاربران نزدیک‌تر باشد، سرعت تبادلات اطلاعات یا به زبان ساده سرعت اینترنت بیشتر است. کشورهایی که دارای شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت بومی هستند برای توزیع پهنای باند در میان کاربران خود از سرورهای داخلی استفاده می‌کنند.  پس در یک جمله می‌توان گفت: «شبکه ملی اطلاعات مجموعه‌ای از مراکز مخابراتی و انتقال داده به کاربران در یک کشور مشخص است.»


البته برخی از مسئولان شبکه ملی اطلاعات را با اینترنت ملی متفاوت دانسته و این شبکه را  برای صیانت از فرهنگ و اطلاعات جامعه می‌دانند. اما به نظر می‌رسد هر دو اصطلاح هدفی واحد را نشان می‌دهند و به دنبال ایجاد سرعت و کیفیت برتر در کنار امنیت بالا در شبکه اینترنت داخل کشور هستند.


محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: «اینترنت ملی معنای خارجی ندارد و اینترنت یک شبکه جهانی است. آن‌هایی که این حرف را می‌زنند هدفشان تخریب جوانان توانمند کشورشان است.»


او هم‌چنین در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره‌ توضیح بیشتر در مورد شبکه ملی اطلاعات گفت: «به وقتش درباره شبکه ملی و ارتباط با مردم صحبت می‌کنم. هدف شبکه ملی ارتباط رشد اقتصادی است و همه کارایی آن اینترنت نیست. اینترنت لازمه زندگی مردم است و به هیچ وجه قطع نمی‌شود.»


دیگر نکته قابل توجه در صحبت‌های امروز وزیر ارتباطات میزان خسارت‌های وارد شده به اپراتورها و مراکز مخابراتی در پی قطعی اینترنت بود. آذری جهرمی عددی برابر 1080 میلیارد تومان را مبلغ کلی برآورد مالی این آسیب‌ها عنوان کرد.


با توجه به صحبت‌های وزیر ارتباطات در مورد سورپرایز روز پنجشنبه (فردا) کاربران بسیاری امیدوارند مشکلات گذشته در حوزه اینترنت تکرار نشود و آقای وزیر خبرهای خوبی را به اطلاع عموم برساند.



آیا با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات دسترسی به اینترنت جهانی قطع یا محدود می‌‌شود؟


بر خلاف صحبت‌های غیرواقعی بیان شده در مورد شبکه ملی اطلاعات، ارتباطات اینترنتی کاربران ایرانی به هیچ عنوان پس از راه‌اندازی این شبکه با اینترنت جهانی قطع یا محدود نخواهد شد. بلکه به دلیل ارائه سرعت و پهنای باند اختصاصی برای مشترکان اپراتورها و شرکت‌های مخابراتی داخلی انتقال داده با سرعتی بیشتر از گذشته نیز صورت می‌گیرد.


با توجه به راه‌اندازی مراکز تبادل ترافیک داخلی در شهرهای تهران، شیراز، تبریز، مشهد و قم و شهرهای دیگری که در برنامه توسعه قرار دارند، امیدواریم در آینده نزدیک شاهد راه‌اندازی شبکه‌ای قدرتمند، پرسرعت و ارزان باشیم. کارشناسان فناوری معتقدند اینترنت داخلی در ایران می‌تواند ارتباطات مؤثر، پرسرعت و بدون اختلال کاربران داخل کشور با سراسر جهان را امکان‌پذیر سازد.


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب