راهحلهای نوآورانه در جهت بهینهسازی مصرف انرژی/ مشکلاتی که استارتآپها با آن دستوپنجه نرم میکنند
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فناوری واژهای است که در عصر جدید خواهناخواه تمام کارهای بشر با آن گره خورده است، بهطوریکه اگر جامعهای همگام با عصر فناوری پیش نرود، در حوزه علم و دانش دچار عقبماندگی خواهد شد که گاه جبران آن سخت و خسارتبار است، با توجه به اهمیت این حوزه، سرویس علم، فناوری و دانشبنیان خبرگزاری آنا در سلسله مباحثی به اهمیت و جایگاه استارتآپها، بررسی چالشهای پیش رو و تبیین جایگاه و کاربرد آنها در هر یک از حوزههای تخصصی خواهد پرداخت.
در سالهای اخیر، یکی از مهمترین مباحث مطرحشده در حوزه انرژی و موضوعات مربوط به آن، گذار انرژی و عـوض شدن قواعد بازی در این حوزه است.
چهار محور اصلی تمرکززدایی و کمرنگ شدن نقش دولتها، خلق اکوسیستم جدید یکپارچه و توسعه مدلهای کسبوکار، حرکت به سمت پایداری (کربنزدایی + بهینهسازی) و دیجیتالسازی تعبیری از گذار انرژی است.
استارتآپها، همکاران جدید شرکتهای بزرگ
در سالهای اخیر، غولهای انرژی جهان جزو پیشگامان تقویت اکوسیستم استارتآپـی ایـن حـوزه بودهاند. در نگـاه آنها، استارتآپها بیش از آنکه بهعنوان رقیب شرکتهای بزرگ حوزه انرژی مطرح شوند، همکارانی قابلاتکا و البته جذاب برای سرمایهگذاری و تملک به حساب میآیند. درواقع شکلگیری اکوسیستم استارتآپی حول شرکتهای بزرگ حوزه انرژی، موضـوعی قابلمشاهده و دارای روندی رو به رشد بوده است. برای نمونه شرکت نفت توتال از سال 2008 تاکنون در 20 استارتآپ انرژی سرمایهگذاری کرده است. حوزه فعالیت این استارتآپها ذخیرهسازی انرژی، تولید پراکنده و انرژی خورشیدی بوده است.
وابستگی ایران به سوختهای فسیلی
راهکار ارائهشده برای مسئله محدود بودن منابع نفت و گاز؛ توسعه و بهینهسازی شیوههای جایگزین تولید انرژی برقی سازی حملونقل و گرمایش و پختوپز عنوانشده است و همچنین وابستگی زیرساخت موجود به سوختهای فسیلی نیز با استفاده از فرآوردههای جانبی در تولید انرژی همچون آب گرم استخراجشده همراه نفت قابلحل است. مسئله بازده پایین نیروگاههای سوخت فسیلی با بهرهگیری از فناوریهای تولید همزمان برق، سرما و حرارت در نیروگاههای حرارتی استحصال گازکربنیک تولید انواع کودهای شیمیایی و گوگرد و مسئله آلایندگی بالای سوختهای فسیلی با استفاده از فنّاوری تصفیه آلایندههای نیروگاهی و کاتالیزورهای بهینهسازی احتراق استحصال گازکربنیک استفاده از مالیات کربن قابلحل است.
مشکلاتی که استارتآپها با آن دستوپنجه نرم میکنند
فناوریهای نوظهور اقتصاد دیجیتال همچون هوش مصنوعی، دادههای کلان، اینترنت اشیاء یا بلاکچینها، بسترهای مهمی در حوزه تولید، بهینهسازی مصرف و توزیع و سیستمهای مدیریت انرژی هستند که میتوانند از طریق فعالیتهای استارتآپی ظرفیتهای گسترده این بخش را فعال کنند.
استارتآپهای حوزه انرژی در پلتفرمهای اقتصاد اشتراکی نیز میتوانند ورود پیدا کنند و زمینه اشتراکگذاری داراییهای انرژی خانگی و مصرف آن در راستای بهینهسازی مصرف را فراهم آورند.
باوجوداینکه اغلب کشورهای توسعهیافته جهان و سایر کشورهای درحالتوسعه پیشگامان این عرصه بوده و سیاستهای تشویقی برای ورود استارتآپها به حوزه انرژی بودهاند، اما با یک جستجوی ساده در فضای استارتآپی کشور به این موضوع دست خواهیم یافت که اغلب مجموعههای فعال در این حوزه نوپا بوده و همچنین غالباً از حمایتهای شرکتهای بزرگ در حوزه انرژی و بخش دولتی بیبهرهاند.
این در حالی است که انرژیهای نو و تجدیدپذیر که همخوان با سیاستهای کاهش آلایندهها و کاهش کربن در هوا هستند در حال تقویت و رشد در بازارهای انرژی دنیا بوده و از سال 2022 به بعد شاهد رشد فزایندهای در این حوزه خواهیم بود.
در حوزه انرژی کشور، به دلیل وجود مشکلات تاریخی، یک زنجیره ارزش ناکارآمدی شکل گرفته و این امر موجب شده تا شرکتها در جایجای حوزه زنجیره ارزش انرژی با بهرهوری و کارایی پایین و نوآوری کم، خدمات خود را ارائه دهند و بخش عمده این ناکارآمدی را میتوان ناشی از حضور پررنگ بخش دولتی و خصولتی در حوزه انرژی دانست.
لزوم افزایش بهرهوری و ایجاد ت نوع در منابع و مکانهای تولید و توزیع انرژی
نبود سیستم هوشمند مدیریت توزیع با استفاده از فناوری تحلیل کلان دادهها و هوش مصنوعی برای مدیریت هوشمند شبکه توزیع، نبود تولید پراکنده و ریز شبکهها با ایجاد شبکه تولید و ذخیرهسازی در خانههای دارای موقعیت تولید انرژی پاک، عدم بهرهبرداری از منابع تجدیدپذیر با توسعه فناوریهای تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر و مسئله تلفات بالای شبکه انتقال و توزیع موجود کاهش تلفات انرژی از طریق بررسی الگوی ورودی و خروجی سیستم توزیع افزایش بهرهوری و ایجاد تنوع در منابع و مکانهای تولید و توزیع انرژی را به دنبال خواهد داشت.
همچنین نبود زیرساخت تبادل مستقیم انرژی با تولید و فروش مستقیم انرژی در سطح محله و نبود تولید پراکنده و ریز شبکهها با ایجاد شبکه تولید و ذخیرهسازی در خانههای دارای موقعیت تولید انرژی پاک و نصب و نگهداری باتریهای هوشمند برای ذخیره محلی برق مازاد در زمان افت مصرف میتواند هزینههای بالای ذخیرهسازی انرژی را کاهش داده و با نصب و نگهداری فنّاوریهای ریز شبکههای تولید خورشیدی و بادی محلی، سختی انتقال انرژی به مناطق صعبالعبور، تولید و توزیع انرژی با هزینه و بهرهوری مناسب در مناطق دوردست و محروم را امکانپذیر میکند.
تمرکز بر انرژیهای خورشیدی، زمینگرمایی و هستهای در حل مسئله تغییرات شدید اقلیمی تأثیر بسزایی داشته و افزایش توسعه فناوریهای ذخیرهسازی و استفاده مجدد از انرژی مازاد تنها با کنترل مصرف درزمان نوسانات شدید دما بهرهوری خواهد داشت. در بخش دیگر نبود اطلاعات کافی از روند آتی تغییرات اقلیمی عامل استقرار دستگاههای مانیتورینگ محلی و بررسی الگو مصرف و کشف الگو بهینه در هر اقلیم خواهد بود و عدم بهرهبرداری از منابع تجدیدپذیر با ابداع فنّاوریهای جدید جهت کاهش هزینه و افزایش راندمان تولید تجهیزات مربوط به نیروگاههای تجدیدپذیر راهحل نوآورانه در جهت پاسخگویی به تغییرات اقلیمی خواهد بود.
راهحلهای نوآورانه در جهت بهینهسازی مصرف انرژی
عدم وجود اطلاعات کافی در مورد الگو مصرف با کمک هوشمندسازی وسایل، دادهکاوی و استفاده از اینترنت اشیاء، مسئله عدم توجه به معماری پایدار بنا با زیرساخت بررسی و ارائه راهکار برای واحدهای مصرفکننده، مسئله اتلاف انرژی در بخش صنعت و حملونقل با ممیزی انرژی مصرفی وسایل به کمک فناوریهای جدید و تجهیزات هوشمند و الگو مصرف نادرست در بخش خانگی با ممیزی انرژی بناها به کمک فناوریهای جدید و تجهیزات هوشمند در جهت بهینهسازی مصرف انرژی در بخشهای خانگی، صنعتی و حملونقل راهحلهای نوآورانه در جهت بهینهسازی مصرف انرژی در بخشهای خانگی، صنعتی و حملونقل است.
مشکل نبود بستر هماهنگ مدیریت و برنامهریزی حوزه انرژی با پیادهسازی سیستم یکپارچه مطالعاتی توسط تمرکز بر شناسایی اثرات بلندمدت فرآیندهای کنونی تولید انرژی، عدم دسترسی به دادهها در بخش مصرف با استفاده از فنّاوری زنجیره بلوک برای تشخیص میزان مصرف و پرت انرژی و عدم استفاده از دستگاههای بهروز مدیریت اطلاعات با استفاده از حسگرهای هوشمند، اعلام به هنگام خرابی و وجود بحران در شبکه انتقال و توزیع بهمنظور مدیریت و برنامهریزی بهینه حوزه انرژی مؤثر خواهد بود.
انتهای پیام/4108/پ
انتهای پیام/