چگونه باید از ایدز جلوگیری کرد؟
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ایدز نوعی بیماری است که در دستگاه ایمنی و توسط ویروس نقص ایمنی (HIV) ایجاد میشود. بیماری ناشی از ویروس HIV دارای سه مرحله اصلی است.
در مرحله اول عفونت حاد فرد ممکن است برای مدت کوتاهی بیماری شبیه به آنفلوآنزا را تجربه کند. به همین دلیل معمولاً این بیماری تا یک دوره طولانی بدون هیچ علائمی دنبال میشود که به این مرحله از بیماری، دوره نهفتگی گفته میشود.
هر چقدر که بیماری پیشرفت یابد، تداخل بیشتری با دستگاه ایمنی بدن پیدا میکند و باعث میشود که افراد به عفونتهایی مانند عفونت و سرطانهای فرصتطلب و تومور دچار شوند، البته معمولاً در افرادی که دستگاه ایمنی آنها بهخوبی عمل میکند تأثیرگذار نیست. درنهایت بیماری زمانی وارد مرحله سوم یا ایدز خواهد شد که شمار سلولهای CD4+ T به کمتر از ۲۰۰ سلول در هر میکرولیتر برسد.
راههای انتقال ایدز از خون و فراوردههای آن، تزریق و استفاده از سرسرنگ مشترک، از طریق مادر به جنین و آمیزشهای جنسی است. اگر خون فردی آلوده به ویروس ایدز باشد درصورتیکه به خون فرد دیگری تماس داشته باشد، میتواند بیماری را انتقال داده و فرد را مبتلا کند.
باید توجه داشت که در حال حاضر از تمام کشورهای دنیا خصوصاً ایران تمام خونهای اهدائی ازنظر احتمال آلودگی به ویروس ایدز ارزیابی میشوند و درصورتیکه آلوده باشند، استفاده نمیشوند که آلوده شدن از این طریق را به حداقل میرساند.
مثلاً اگر فرد آلوده به ویروس HIV با یک سرنگ، تزریقی انجام دهد و با همان سرنگ و سوزن آغشته به خون فرد دیگری تزریق کند بهگونهای که خونی که در سرسوزن یا سرنگ است وارد خون فرد دوم شود، ویروس HIV میتواند منتقل شود. هر جسم برنده و نوکتیزی که آغشته به خونآلوده به ویروس HIV باشد درصورتیکه موجب ایجاد خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم شود میتوانند سبب انتقال بیماری باشد. لذا اعمالی مانند خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، ختنه، اعمال جراحی و خدمات دندانپزشکی اگر با وسائل غیر استریل و آلوده به خون انجام شود از راههای انتقال بیماری محسوب میشوند.
ویروسHIV در خارج از بدن با مواد ضدعفونیکننده و حرارت سریعاً از بین میرود. اگر اعمال ذکرشده با وسایل استریل و تمیز انجام شود خطری نخواهد داشت. یکی از شایعترین راههای انتقال ویروس ایدز در کشور ما اعتیاد تزریقی است. ازآنجاییکه برخی از معتادهای مواد مخدر اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند و از یک سرنگ و سوزن بهصورت گروهی استفاده میکنند این کار خطر انتقال ویروس را در این گروه بسیار بالا میبرد.
ترشحات جنسی یکی دیگر از مایعات بدن، حاوی تعداد زیادی گلبول سفید است و ترشحات جنسی در فردی که ویروس HIV وارد بدنش شده باشد آلوده است، درصورتیکه این ترشحات وارد مخاط تناسلی فرد سالم شود میتواند موجب انتقال ویروس باشد. این خطر برای همه افراد وجود دارد. مثلاً اگر مردی اعتیاد تزریقی داشته باشد و از آن طریق آلوده به ویروس HIV شده باشد، همسر وی نیز هنگام تماس جنسی میتواند به این ویروس آلوده شود. خطر انتقال از مرد به زن دوونیم برابر است. لازم به ذکر است وجود عفونتهای دیگر دستگاه تناسلی خطر این انتقال را افزایش میدهند.
بیشترین احتمال انتقال از مادر آلوده به کودک در اواخر زمان بارداری و خصوصاً هنگام زایمان و هنگام شیردهی اتفاق میافتد.
ویروس ایدز از طریق تماسهای عادی مثل کار کردن با یکدیگر، همصحبت شدن، همسفر بودن، دست دادن، بوسیدن، روابط اجتماعی مثل سوارشدن در اتوبوس و تاکسی سرایت نمیکند. ویروس ایدز از طریق استفاده از حمام عمومی، استخر، توالت، لباس، پوشاک، پتو و رختخواب، عطسه، سرفه و نیش حشرات نمیتواند باعث انتقال آلودگی به شخص سالم شود.
ویروس ایدز را از ترشحات جنسی مردانه و زنانه، بزاق، ادرار و اشک جدا کردهاند ولی سرایت بیماری فقط از طریق خون، ترشحات جنسی و شیر مادر میسر است.
انتهای پیام/4108/پ
انتهای پیام/