انتقاد سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از برگزار نشدن جلسه از سوی سران کشورهای اسلامی در فاجعه منا
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، محمدعلی اسفنانی اظهار کرد: معتقدم جامعه حقوقی باید با واکاوی و بررسی دلایل و عوامل این واقعه و ارائه آن به مجامع قضایی بین المللی به دنبال راهکاری برای مشارکت کشورهای اسلامی در اداره حج باشد.
اسفنانی تصریح کرد : آنچه در منا رخ داده است، حتی با صرف نظر از عمدی بودن آن (که البته درباره آن هم با توجه به شواهد و قرائنی نظیر سقوط جرثقیل، آتش سوزی هتل و در نهایت خود حادثه منا میتوان بحث کرد) بازهم از جنبه حقوقی و قوانین بین المللی به دلیل سهل انگاری و قصور در آن، جای بحث، تبادل نظر و قابلیت پیگیری قضایی دارد.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس افزود: براساس قوانین بینالمللی، کشورها در قبال حفظ سلامت، جان و مال مسافرانی که برای آنها ویزا صادر میکنند، از بدو ورود تا زمان خروج از آن کشور، مسئول هستند.
اسفنانی با بیان اینکه این نخستین بار نیست که از این قبیل حوادث در مراسم حج روی داده است، ادامه داد: اگر این اتفاق اخیر در منا نادیده گرفته شود و پیگیری های لازم صورت نگیرد ، چه تضمینی وجود دارد که در آینده نیز این وقایع ناگوار رخ ندهد؟
معاون فرهنگی و اجتماعی واحد علوم و تحقیقات نیز در این نشست با تسلیت واقعه ناگوار منا گفت: این نشست با هدف ادای احترام به کشته شدگان فاجعه منا و به نشانه اعتراض به این رویداد تلخ برگزار شده است.
دکتر کرمالله دانشفرد ابراز امیدواری کرد: جامعه دانشگاهی کشور بر آن است تا با بررسی و وا گویی ابعاد مختلف این حادثه گامی در راستای پیشگیری از وقوع رویدادهای خونبار مشابه در آینده بردارد .
دانشفرد فاجعه منا را سندی برای اثبات بی تدبیری و بی کفایتی حکام عربستان سعودی در اداره حرمین شریفین دانست و افزود: امید است با همکاری مجامع بینالمللی اداره این اماکن مقدس به دست با کفایتی سپرده شود.
وی از ترس برخی از حکام عربی برای اظهارنظر و واکنش نشان دادن در این فاجعه ابراز تاسف کرد و گفت: سکوت خبرگزاریها و تشکر مسئولان برخی کشورها از روند برگزاری حج در سال جاری غیر قابل قبول است.
دانشفرد با توجه به دست داشتن عربستان سعودی در جنایتهای گذشته از جمله حمایت از رژیم بعث در حمله به ایران و نیز اقدامات رژیم اسرائیل، ادامه داد: حکومت عربستان از اظهار نظر حکام عربی درباره حوادث تلخ منطقه جلوگیری میکنند.
وی اعلام انزجار جامعه دانشگاهی کشور از مدیریت فاجعه منا و کشته شدن جمع کثیری از میهمانان خداوند متعال را از اهداف این نشست دانست و تصریح کرد: تبیین علل و عوامل این حادثه، بررسی سیاسی و حقوقی این اتفاق، افشای بیتدبیری عربستان سعودی در اداره حرمین شرفین و پیگیری شرعی و حقوقی موضوع از خواستههای جامعه دانشگاهی کشور در باره این واقعه تلخ است.
دانشفرد افزود: ارائه راهکارها و پیشنهادات به مجامع بینالمللی، درخواست واگذاری اداره حرمین شرفین به دیگر کشورهای اسلامی و ابراز همدردی با خانواده شهدا این حادثه دیگر مطالبات مدنظر در برگزاری این نشست را تشکیل میدهند.
تحلیلگر مسائل خاورمیانه و استاد دانشگاه نیز در این نشست گفت: براساس آیات قرآن و احادیث، هر حادثهای که رخ میدهد حکمتی در آن نهفته است که باید با بررسی آن به دنبال رشد و تعالی و رسیدن به شناخت و معرفت بود.
دکتر حسین کنعانی مقدم با اشاره به حادثه دیدن حجاج 20 کشور در فاجعه منا تصریح کرد: معتقدم بهترین کاری که می توان برای شادی روح شهدای این واقعه صورت داد، انعکاس ابعاد، عکسها و ... حوادث رخ داده در منا با تشکیل کمپین در شبکه های اجتماعی است.
کنعانی با بیان اینکه با دیدن عکسهای هوایی این حادثه به راحتی میتوان به عمق آن پی برد، تصریح کرد: طراحی طرح توسعه حرمین شریفین از سوی آل سعود با همکاری چندین شرکت که بیارتباط با رژیم صهیونیستی نیستند، صورت گرفته است، چه بسا یکی از دلایل این حادثه طراحی آنها نباشد.
وی افزود: ابعاد مختلفی نظیر فنی و مهندسی، حقوقی، دیدهبان حقوق بشر، افشاگری و نشان دادن حقایق این فاجعه بزرگ از سوی دانشگاهیان میتواند قابل بررسی و واکاوی باشد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه باید در بحث حقوق بینالملل نیز با ایجاد کمیته حقیقتیاب نسبت به پیگیری بیکفایتی آل سعود در مدیریت حج اقدام شود، تصریح کرد: نکتهای که در این حادثه وجود دارد سوء استفاده از این حادثه برای تحتتأثیر قرار دادن و دور کردن افکار جهانیان از وقایعی است که در بیتالمقدس از سوی رژیم اشغالگر قدس و اقدامات تجاوزگرایانه رژیم آل سعود در یمن صورت می گیرد.
انتهای پیام/