عدم شفافیت در قوانین واردات باعث حجم بالای واردات بذر شده است
گودرز نجفیان در گفتگو با خبرنگار علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا در خصوص تولید بذر در کشور گفت: بذر آستانه ورود علم ژنتیک به زمینهای کشاورزی است. در ایران به دلیل تنوع آبوهوایی محصولات کشاورزی زیادی وجود دارد.
وی افزود: خودمصرفی بذر در خاورمیانه بسیار بالاست. خودمصرفی بذر بدین معناست که کشاورز بعد از برداشت، بخشی از محصول را بهعنوان بذر کنار میگذارد تا از آن برای سال بعد استفاده کنند. البته خودمصرفی تنها در استفاده از بذرهای غیرهیبریدی امکانپذیر است. برای مثال 30 تا 40 درصد از بذر گندم به صورت خودمصرفی تأمین میشود.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال بیان کرد: زنجیره بذر از تحقیقات کاربردی شروع میشود و در حال حاضر 35 محصول در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال در مرحله پژوهشی قرار دارند. اصلاح نباتات قدمت زیادی در کشور دارد و به همین دلیل تولیدات خوبی در این زمینه ارائه داده شده است.
نجفیان مطرح کرد: میزان واردات بذرهای هیبریدی به قدری که گفته میشود، بالا نیست. اگر قرار باشد تمام نیازهای بذر هیبریدی کشور را از طریق واردات تأمین کنیم، باید 2 میلیارد دلار هزینه صرف میشد اما به دلیل تولید داخلی این مقدار کمتر شده است.
وی افزود: به طور متوسط هر سال 15 برند جدید بذر اصلاحشده به بازار معرفی میشود. براساس آمار چهارمین جشنواره گل و گیاه، 51 رقم بذر اصلاحشده در سال گذشته وارد بازار شده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی سالانه 109 رقم بذر اصلاح شده در گروه محصولات غلات آبی وارد بازار میشود. 96.2 درصد از بذر گندم اصلاحشده و 97 درصد از بذر جو اصلاحشده مورد استفاده کشاورزان تولید داخل است.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال خاطرنشان کرد: همچنین 92 درصد از سهم بذر سویا و 31 درصد از بذر کلزا نیز تولید داخل است. تولید بذر کلزا در داخل کشور در یک بازه زمانی بسیار رشد کرد اما در حال حاضر بسیار کاهش یافته است. 73 درصد از سهم بذر ذرت تولید داخل است. در بخش علوفه نیز 31 رقم بذر اصلاحشده به بازار معرفی شده است.
نجفیان گفت: در تولید بذر اصلاحشده سبزی و صیفی عملکرد ضعیفی داریم و به همین دلیل هم واردات بسیار بالا بوده اما آمار واردات به دلیل تحریمها قدری کاهش یافته است. عملکرد ضعیف در تولید بذر سبزی و صیفی به دلیل عدم سرمایهگذاری در این حوزه است. در تلاش هستیم تا توانمندی تولید بذرهای اصلاحشده را در محصولات اساسی افزایش دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا باوجود تولید بذرهای اصلاحشده داخلی وارادات بذر همچنان بالاست گفت: گردش مالی در صنعت تولید بذر 60 میلیارد دلار در سال است. شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، بازارهای مقصد را میشناسند و حداکثر تلاش خود را میکنند تا این بازارها را از دست ندهند.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال با اشاره به این که 70 درصد از بذرهای مورد استفاده کشاورزان تولید داخل است، بیان کرد: یکی دیگر از دلایل حجم بالای واردات بذر عدم شفافیت در قوانین واردات کشور بهخصوص در حوزه بذر است. به همین دلیل باید توانمندیهای داخلی را در نظر گرفت.
انتهای پیام/4107/4021/
انتهای پیام/