دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نخستین نشست گفت‌وگوی شبانه مطرح کرد

شجاع‌نوری: تهیه‌کننده فیلم «محمد رسول الله (ص)» همکاری نکرد و فقط شرمندگی برای من ماند

اولین نشست از سلسله نشست‌های شبانه بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های نوجوانان همدان به گپ و گفت‌وگوی صمیمی فیلمسازان و مسئولین جشنواره اختصاص داشت.
کد خبر : 40844

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، این نشست با حضور علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، علیرضا شجاع نوری دبیر جشنواره، حمید جبلی بازیگر و کارگردان سینمای کودک و همچنین فریال بهزاد تهیه‌کننده، امید نیاز کارگردان و رضا اسعدی بازیگر کودک فیلم «ب 12» شب گذشته (شنبه 4 مهر ماه) در سینما کانون همدان برگزار شد، و اجرای آن را وحید نیکخواه آزاد بر عهده داشت.


ابتدای این مراسم به نقد و بررسی کوتاهی از فیلم «ب 12» اختصاص یافت. امید نیاز کارگردان با اشاره به ایده اصلی ساخت این فیلم که قرار بود تبدیل به تئاتر شود، گفت: «می‌خواستم به حلقه گم شده روابط والدین و نوجوانان در قالب یک تئاتر بپردازم، اما بعد متوجه شدم که تغییر لوکیشن‌ها را نمی‌توانم در تئاتر به نمایش در بیاورم. از این رو مدیوم سینما را انتخاب کردم.»


این کارگردان ادامه داد: «پایه اصلی لهجه در فیلم «ب 12» بختیاری بود، اما دو نوجوان هنگامی که وارد شهر می‌شدند، به شدت لهجه را کم کردیم که به لهجه لر فرنگی بیشتر شباهت دارد.»


وی افزود: «من معتقدم یکی از نمک‌های فیلم لهجه بختیاری بازیگران آن است اما به گونه ای از این لهجه استفاده شده که مخاطب غیر بختیاری هم متوجه شود.»


فریال بهزاد که تهیه‌کنندگی فیلم «ب 12» را بر عهده دارد درباره چرایی بر عهده گرفتن تهیه‌کنندگی در این اثر سینمایی بیان کرد: «امید نیاز مدت زیادی در تئاتر مشغول فعالیت بود و در این زمینه تجربه خوبی داشت. تصور کردم در اولین ساخته او خوب است که به عنوان تهیه کننده حضور داشته باشم. اکنون هم از اینکه تهیه‌کنندگی این کار را پذیرفتم پشیمان نیستم و فکر می کنم «ب 12» فیلم خوبی از آب در آمده است.»


نیاز با بیان اینکه مراحل ساخت این فیلم 83 دقیقه‌ای در پاییز سال گذشته به پایان رسید، اظهار کرد: «اکنون منتظر بازخورد مردم از این فیلم هستم و تصمیم به تغییر «ب 12» برای جشنواره خاصی ندارم. برای ساخت این فیلم به جشنواره فکر نمی‌کردم و آن را برای دلم ساختم. با ساخت این اثر می خواستم ردپایی از خودم در سینما به جای بگذارم.»


در ادامه این نشست نیکخواه آزاد از نوجوانان فیلمساز حاضر خواست تا مشکلات سینمای کودک و نوجوان جشنواره اختصاص یافته به آن و همچنین نیازشان در این سینما را مطرح کنند.


در بخش دیگری از این نشست علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های نوجوانان در شهر همدان خاطرنشان کرد: «ورود من به بنیاد سینمایی فارابی همزمان با تشکیل شورای سیاست‌گذاری راهبردی سینمای کودک و نوجوان با حکم دکتر ایوبی بود که پس از آن کل سیاست‌های فارابی در حوزه سینمای کودک و نوجوان در جهت این شورا شکل گرفت.»


تغییر مدیریت‌ها، بی‌انگیزگی مدیران جدید


تابش افزود: «حدود 40 اثر از سینمای کودک که تهیه‌کنندگی آن را فارابی بر عهده دارد، به علت تغییر مدیریت‌ها، بی‌انگیزگی مدیران جدید و یا عوامل دیگر از جمله کیفیت پایین برخی از آنها هنور روی اکران را ندیده‌اند. هدف ما بر این است که با نگاهی آسیب‌شناسانه، علل و عوامل را بررسی کنیم و شورای راهبردی گزارشی از آن ارائه دهد.»


مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در ادامه صحبت‌هایش افزود: «همچنین در این شورا تصمیم گرفته شد که به هیچ وجه با عجله و دوپینگی از فیلمی حمایت شود تا به جشنواره همدان و اصفهان برسد. همین تصمیم سبب شد تا به سمت فیلم‌هایی برویم که مخاطب بی صبرانه منتظر اکران آن باشد نه اینکه در فارابی آنها را آرشیو کنیم.»


وی ادامه داد: «زیر نظر شورا دو کارگروه فیلمنامه و اکران تشکیل شد که در کارگروه فیلمنامه نکاه و ارزیابی سخت‌تری نسبت به گذشته حاکم شده است. در حوزه اکران هم برنامه‌هایی داریم که امیدوارم هر چند با وجود تفاوت‌های آشکار اما همانند گروه هنر و تجربه و با مشارکت بخش خصوصی از اکران این فیلم‌ها در تهران و شهرستان‌ها حمایت شود.»


در ادامه این مراسم نیکخواه آزاد با ابراز امیدواری به ثمربخش بودن این شورا در جهت سمت و سو دادن به سینمای کودک گفت: «ابتکار عمل آقای ایوبی را در این زمینه به فال نیک می‌گیریم چون پس از سال‌ها کسی پیدا شده که برنامه 5 ساله برای سینمای کودک قائل شده است.»


حمید جبلی هم که در این نشست حاضر بود طی جملاتی کوتاه گفت: «به شرایط سینمای کودک بدبین نیستم و به نظرم به راحتی می‌تواند درست شود. همین المپیاد فیلمسازی که از امسال در جشنواره فیلم نوجوان همدان راه‌اندازی شده سبب می شود تا 7-8 سال دیگر صدها فیلمساز خوب مانند کیومرث پوراحمد به بار آید.»


هماهنگی ذهنی نداریم


علیرضا شجاع نوری دبیر بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های نوجوانان هم در ادامه با اشاره به مشکل برگزاری هر نوع جشنواره‌ای در ایران بیان کرد: «برای برگزاری هر کاری در ایران به دلیل اینکه هماهنگی ذهنی نداریم، مشکل وجود دارد. در زمینه فرهنگی هم که به علت حساسیت‌ها مشکلات بیشتر نشان داده می‌شود به ویژه در سینما که اگر جنون و عشق نباشد نمی‌توان جشنواره‌ای برای آن برگزار کرد.»


شجاع نوری افزود: «امتیاز جشنواره کودک و شور و اشتیاق مردم برای تبادل فرهنگی است که کمک می کند تا بسیاری از مشکلات فراموش شود. خوشبختانه سعادت یاری با چهار دوره جشنواره اصفهان را داشتم که هر چه زمان جلوتر رفت، به فرهنگ مشترک بهتری در زمینه برگزاری جشنواره دست پیدا کردیم.»


وی در پاسخ به پرسش نیکخواه آزاد مبنی بر اینکه تا چه حد امیدوارید که نفس تازه سینما به کمک سینمای کودک بیاید، بیان کرد: «آنچه در ذهنم بود مرا وسوسه کرد به اینکه دبیری جشنواره نوجوان را بپذیرم این بود که با توجه به تجربه پشت سر گذاشتن جشنواره‌های بین‌الملل بسیاری به این باور رسیدم که برای داشتن جشنواره در ایران، باید فرم جشنواره‌های‌خود را حفظ کنیم و این همان جشنواره است که بیشترین سود را به مردممان می‌رساند.»


دبیر بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های نوجوانان همدان افزود: «از آقای ایوبی و اعضای شورا خواستم تا اجازه دهند آن طور که فکر می‌کنم صحیح است، عمل کنم و آنها نیز به من اعتماد کردند. همچنین قرار بر این شد که اگر فیلم خوب پیدا نشود، بخش سینمای ایران را برگزار نکنیم.»


شجاع نوری ادامه داد: «باید در برگزاری جشنواره صداقت داشت و به فرم جشنواره بومی آن را اجرا کرد تا اگر مطلوب واقع شد این راهکار ادامه پیدا کند. تصمیم دیگر بر آن بود که بخش جنبی مرور سینمای جهان به علت مفید نبودن و نداشتن مخاطب حذف شود. همچنین به جای بزرگداشت هنرمندان صاحب نام در روز افتتاحیه، بزرگداشتی از نوجوانان داشته باشیم.»


شرمندگی برای من ماند


وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: «بر اساس توافق با سینما قدس همدان قرار بر این شده بود که سانس نمایش فیلم «محمد رسول الله (ص)» در اختیار فیلم‌های جشنواره قرار بگیرد اما مسئولان سینما با من تماس گرفتند و گفتند که تهیه‌کننده فیلم «محمد رسول الله (ص)» راضی نیست فیلم برداشته شود. در ادامه شرمندگی برای من ماند و فقط توانستم معذرت‌خواهی کنم.»


تابش نیز در پایان این نشست به کمبود فیلمنامه خوب در سینمای کودک اشاره کرد و نبود قصه گویی و رویا پردازی را در فیلمنامه مشکل اصلی این سینما دانست.


تابش همچنین افزود: «سینمای ایران در مقایسه با کشورهای دیگر بودجه اندک و خنده داری دارد. قسمت عمده‌ای از سرمایه سینمای ایران را بخش خصوصی تامین می‌کند و بخشی هم از طریق کمک‌های دولتی تامین می‌شود.»


وی اظهار کرد: «امیدواریم سال آینده مناسب با شرایط مالی معیارها نیز تغییر کند و بیشترین تمرکز ما بر روی فیلم‌های سینمای کودک و نوجوان در سال آینده است که در همان کارگروه شورا نحوه اکران آنها مشخص شود، اما همچنان معتقدم که نبود بودجه کافی تنها سد فیلمسازی برای فیلمسازان کودک نیست.»


در این مراسم سروش مقدم، مدیر کل میراث فرهنگی همدان، امیرشهاب رضویان، مجید قاری‌زاده و رابعه مدنی نیز حضور داشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب