تبیین نقش سپاه پاسداران در حفظ تمامیت ارضی وظیفه دانشگاههاست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از شهرضا، دونالد ترامپ در اقدامی خصمانه و مغایر با موازین بینالمللی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در لیست سازمانهای تروریستی قرار داد. این امر با واکنشهای متعددی در داخل و خارج ایران مواجه شد که در یکی از این اقدامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد متقابلاً نیروهایی نظامی آمریکا در غرب آسیا را تروریست قلمداد میکند.
در همین راستا گفتگویی با بشیر اسماعیلی عضو هیئت علمی و استادیار علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا صورت گرفته است که در ادامه مشروح آن را میخوانیم.
آنا: از نظر حقوق بینالملل و عرف جهانی، اقدام آمریکا در قراردادن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی چه وجههای دارد؟
اسماعیلی: از منظر حقوق بینالملل این عمل آمریکا مغایر با اصل تساوی دولتها و ناقض حقوق عرفی و قراردادی است. اساساً اینکه بخشی از قوای مسلح یک کشور توسط کشور دیگری در لیست تروریستی قرار گیرد، با هیچ عرف و قاعدهای در نظام بینالملل همخوانی نداشته و موجب وهن سازمانها و دادگاههای جهانی است. هرچند ایالات متحده نشان داده است که پایبندی چندانی به حقوق بینالملل نداشته و هرجا که قواعد جهانی مانع پیشبرد منافع ملی این کشور شود، آنها را دور میزند. خروج از معاهدات زیستمحیطی مانند معاهده پاریس و نقص توافقنامه هفتجانبه برجام نمونههایی از این بیاعتباری حقوق بینالملل در منظر دولتمردان آمریکایی است.
آنا: با توجه به اینکه دو طرف قوای نظامی همدیگر را بهعنوان نیروهای تروریستی شناسایی کردهاند، آیا باید انتظار بروز درگیری نظامی در خلیجفارس و غرب آسیا را داشت؟
اسماعیلی: اساساً چنین اقداماتی نمیتواند در معادلات استراتژیک و نظامی تأثیر چندانی داشته باشد. توازن قوا و بازدارندگی مهمترین عوامل تعیینکننده در مواجهه نظامی بین کشورها هستند. اگر آمریکا قادر بود با نیروهای سپاه در منطقه درگیر شود، خیلی زودتر این اقدام را انجام میداد. مدتهاست که قایقهای توپدار نیروی دریایی سپاه پاسداران در نزدیکی ناوگان آمریکا تردد میکنند و با اینکه آمریکا همواره از این امر شاکی بوده اما جرئت رویایی جدی را نداشته است. حتی در ماجرای دستگیری تفنگداران دریایی آمریکا نیز آنها چارهای جز خویشتنداری نداشتند.
در واقع به نظر نمیرسد آمریکا بخواهد با ایجاد درگیری با نیروهای ایران، جبهه خطرناک جدیدی را برای خود باز کند. در عین حال پایگاههای متعدد ایران در منطقه و توانایی نبرد نامتقارن آن نیروها، ریسک جنگ با ایران را بسیار بالا برده که گزینه درگیری را بسیار پرهزینه و غیرعقلانی کرده است. از دیگر سو، توان موشکی ایران میتواند تهدید جدی برای ناوگان آمریکا در خلیجفارس و میدانهای نفتی سعودی باشد. به قول معروف «کسی که در خانه شیشهای است نباید به کسی سنگ بزند».
آنا: نیّات پشت این تصمیم ترامپ را چگونه ارزیابی میکنید؟
اسماعیلی: تحلیل تصمیمات ترامپ و اطرافیان وی از نظر سیاست خارجی بسیار مشکل است. به نظر بنده بیشتر این تصمیمگیریها را باید تحت تأثیر لابیها و اتاقهای فکر تندرو در آمریکا بررسی کرد. در این راستا تأمین نظر رژیم صهیونیستی بسیار اساسی است. اخیراً اردوغان درباره تروریستی قلمدادکردن سپاه پاسداران، آن را مرتبط با انتخابات پارلمانی اسرائیل دانسته و همزمانی این دو را حسابشده قلمداد کرده بود. مسئله به رسمیتشناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان هم با رقابتهای انتخاباتی حزب راستگرای لیکود و تلاش برای در قدرتماندن نتانیاهو بیارتباط نمیتواند باشد. علاوه بر این بعد از اعمال فشار کنگره برای قطع حمایت از عربستان سعودی در جنگ یمن، این اقدام آمریکا را میتوان نوعی دلجویی از سعودیها هم به حساب آورد. در حقیقت ترامپ مصالح منطقهای و حتی منافع ملی آمریکا را وجهالمصالحه رضایت اسرائیل و عربستان سعودی کرده است که میتواند عواقب ناگواری برای ثبات غرب آسیا و خلیجفارس به همراه داشته باشد.
آنا: وظیفه دانشگاه و دانشگاهیان را در قبال این تصمیم آمریکا چطور تحلیل میکنید؟
اسماعیلی: اکنون خوشبختانه واکنشها در سطح مسئولان و ملی، اعلام تحکیم همبستگی با سپاه پاسداران و محکومیت اقدام ترامپ بوده است. شاید اگر در سطح داخلی تلاش میشد چنین وحدتی پدید آید، این میزان گسترده محقق نمیشد. امدادرسانی جهادی سپاه در حوادث طبیعی اخیر نیز به این همدلی دامن زد. در واقع عدو سبب خیر شده و این وظیفه دانشگاه است که با تبیین نقش سپاه پاسداران در حفظ تمامیت ارضی ایران و تاریخچه سیاستهای منطقهای آمریکا و اهداف فعلی آن در بسط سلطه بر کشورهای منطقه، بینش دانشجویان و دانشگاهیان را به این مسایل افزایش دهد.
انتهای پیام/4062/4103/
انتهای پیام/