دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 شهريور 1394 - 09:50

عکس تازه هابل از مرگ ستاره دوقلو + ویدئو

سحابی پروانه‌ای حاصل از مرگ یک ستاره دوقلو، جدیدترین سوژه عکاسی تلسکوپ هابل بوده است که عکسی با وضوح و کیفیت بی‌نظیر در اختیار ستاره‌شناسان گذاشته است. ستاره‌شناسان نام این تصویر تازه را «جت دوطرفه» نهاده‌اند.
کد خبر : 35749

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از CNET، این دو ستاره در طول زمان تشکیل و حیات منظومه، اثرات جالب و شگفت‌انگیزی روی هم می‌گذارند اما اکنون اثر متقابل آنها در لحظات مرگ، توسط هابل ثبت و به زمین ارسال شده است.


منظومه‌هایی با ستاره‌های دوقلو در فضای بیکران زیادند و تعداد زیادی از آنها تاکنون رصد و نامگذاری‌شده‌اند. این منظومه‌ها سیستم‌های خورشیدی هستند که به جای یک ستاره در مرکز، دو ستاره نزدیک به هم دارند.


تصویر مرگ ستاره دوقلو و سحابی که در اطراف آن تشکیل شده است، مانند دو بال باز یک پروانه زیبا که باز هستند دیده می‌شود اما این زیبایی برای دانشمندان آموزه‌های زیادی دارد؛ اگرچه نخستین رصد سحابی دوقلو به سال 1947 بازمی‌گردد که نام این سحابی بعد از رصد PM M2-9 گذاشته شد.


اکنون پس از بررسی عکسی که به تازگی تلسکوپ فضایی هابل از این پدیده فضایی ارسال کرده نام آن‌ را به «جت دوطرفه» تغییر داده است. علت این نام‌گذاری این است که اگر تصویر را از وسط به دو نیم کنیم، درست شبیه گازهای داغ خروجی از اگزوز دو موتور جت در دو جهت مختلف است.


ناسا در توضیح عکس گفته است: «بنابر برآورد دانشمندان این سحابی احتمالا 1200 سال قبل درست شده و حاصل آخرین مرحله از عمر دو ستاره دوقلو در نزدیکی هم است. اگر به مرکز عکس توجه کنیم می‌بینیم که گازهای افروخته‌ای به رنگ آبی در این قسمت دیده می‌شود که حاصل خروج انواعی از فلزات و گازهای بسیار داغ با سرعت یک میلیون کیلومتر در ساعت است».


تلسکوپ فضایی هابل آخرین عکس خود را در سال 1997 (1376 شمسی) از این سحابی انداخت که کیفیت و وضوح آن بسیار کمتر از عکس تازه بود.


«هابل» نام یک اخترشناس آمریکایی است که روی پروژه نخستین تلسکوپ فضایی ناسا گذاشته شد. این تلسکوپ برای نخستین بار به رصد نوری کهکشان، خارج از جو زمین پرداخت تا از تداخل‌ها و انحراف‌هایی که جو زمین در نور ایجاد می‌کند، اجتناب کند.


هابل در سال 1990 در فضا مستقر شد اما خیلی زود دانشمندان متوجه نقصی جزئی در آیینه شیئی این تلسکوپ عظیم شدند و عملیات دیگری را برای رفع این نقص در فضا انجام دادند.


اگرچه نقص آیینه هابل به‌طور کامل رفع نشد و عمر این تلسکوپ هم براساس آنچه برای آن پیش‌بینی شده بود تمام‌شده محسوب می‌شود، همچنان در شناخت و رصد کهکشان، تقریبا بی‌رقیب، به کار خود ادامه می‌دهد.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


دانلود فایل صوتی

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب