«یونیهتل»؛ گام بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در توسعه گردشگری
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، توسعه پایدار کشور در گرو حضور دانشگاهها در بطن مسائل جامعه است. با توجه به تنوع منطقهای و زیستبومی که در ایران وجود دارد، فرصتها و چالشهای فراوانی در مناطق و استانهای مختلف نهفته است که تاکنون دانشگاهها در تبدیل چالشها به فرصت و استفاده بهینه از آنها توفیق چندانی نداشتهاند. ترسیم نقشه راه علمی نسبت به ویژگیهای زیستبوم منطقهای کشور، یکی از راهبردهای توسعه اقتصاد دانشبنیان بهشمار میرود.
دانشگاهها با بهرهگیری از پتانسیلهای نخبگان میتوانند معضلات و گرههای پیشِ روی کشور را احصا کرده و پاسخ بدهند. همچنین استفاده از ظرفیتهای منطقهای، موجب ایجاد درآمدهای خالص شده و میتواند سود مناسبی را در کنار اشتغالزایی برای دانشگاهها در پی داشته باشد.
سرویس دانشگاه خبرگزاری آنا در «آزاد راه پیشرفت» به سراغ واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور رفته تا به توانمندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استفاده از فرصتها و رفع چالشهای منطقهای بپردازد.
در چهارمین شماره از آزادراه پیشرفت به سراغ اسحاق رسولی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل رفتهایم و درباره توان واحدهای این استان در رفع چالشها و بهرهوری از فرصتها گفتگو کردهایم.
استان اردبیل؛ رنگینکمان گردشگری کشور
اسحاق رسولی با اشاره به پتانسیل استان اردبیل در گردشگری گفت: شاخص گردشگری استان اردبیل در طول سال متنوع است. بهترین ماهها از نظر دارا بودن شرایط آسایشی برای گردشگران در این استان ماههای فروردین، اردیبهشت و مهر است که بهترین شرایط را به خود اختصاص دادهاند و در مقابل٬ ماههای دی و بهمن از بدترین شرایط آسایشی برخوردارند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل ادامه داد: وجود بیش از 50 جاذبه تاریخی، فرهنگی، درمانی و تفریحی در استان اردبیل، این استان را به یکی از قطبهای گردشگری کشور تبدیل کرده است. استفاده از ظرفیتهای این منطقه و پاسخ به چالشهای کمآبی و مدیریت پسماندهای صنعتی هم میتواند از دیگر راهبردهای مسئله محوری دانشگاه در این استان پرجاذبه باشد.
توسعه گردشگری و سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل
رسولی در رابطه با سیاستهای کلان دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: برای واحدهای استانی، مأموریتهای منطقهای مشخص و مسئولیتهای اجتماعی استانی و شهرستانی تعریف شده است. در خصوص آمایش سرزمین در استان اردبیل فعالیتهای قابلتوجهی مورد بررسی قرار گرفته است؛ بر این اساس آمایش سرزمین و محورهای توسعه شهرستانها، مطالعاتی انجام شده و مسائل دانشگاه با مسائل توسعهای استان و شهرستانها پیوند داده شده است.
وی محور اصلی توسعه استان اردبیل را گردشگری و توریسممحوری دانسته و افزود: دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، خلخال و مشکینشهر مشخصاً در زمینههای گردشگری ورود کرده و فعالیت میکنند. مأموریت منطقهای واحد پارسآباد به دلیل اینکه یک منطقه زرخیز کشاورزی محسوب میشود در زمینه کشاورزی، آب و خاک تعریف شده است و مأموریت واحد بیلهسوار نیز بهعنوان تنها شهرستان استان که گمرک بینالمللی دارد در زمینه تجارت خارجی تعریف شده است که اکنون نیز در زمینه صنعتی و فناوری اطلاعات و IT فعال است.
رسولی بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در کنار گردشگری، در حوزه سلامت هم برنامههایی را تدوین کرده است و به این ترتیب دو مبحث گردشگری و سلامت در اولویت فعالیتها قرار دارند. عملاً هم طی یک سال گذشته مطالعات بنیادین در این دو حوزه صورت گرفته و زیرساختهای لازم برای حرکت در این زمینهها نیز تا حدودی فراهم شده و پروژههای خیلی خوبی نیز در حال انجام است.
پروژه «یونیهتل» دانشگاه آزاد اسلامی شاخص گردشگری منطقه
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با اشاره به تأسیس مرکز تحقیقات گردشگری در قالب هتل گفت: «یونیهتل» از جمله پروژههایی است که در زمینه گردشگری در شهر سرعین دنبال میشود، ازاینرو مرکز دانشگاهی سرعین بهعنوان مرکز آموزشهای تخصصی گردشگری معرفی خواهد شد. تفاهمنامه چهارجانبهای با استانداری اردبیل، اداره کل میراث فرهنگی، شرکت توسعه سرمایهگذاری و گردشگری ایران و دانشگاه آزاد اسلامی برای فعالسازی پروژه یونیهتل منعقد شده است که براساس آن سرعین بهعنوان قطب گردشگری معرفی خواهد شد.
وی با تشریح محل تأمین سرمایه راهاندازی یونیهتل تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل از محل تبدیل به احسن کردن داراییها، منابع تأمین سرمایه پروژه یونیهتل را پیشبینی کرده است. پروژه یونیهتل یکی از پروژههای منتخب سازمان مرکزی دانشگاه نیز بوده که اگر به تصویب برسد، یکی از سرمایهگذاران طرح٬ سازمان مرکزی خواهد بود.
تبدیل زمین هشت هکتاری به «سلامتکده» و ایجاد اشتغال
رسولی با بیان فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل در حوزه سلامت، اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل مالکیت یک مزرعه هشت هکتاری در دو کیلومتری شهرستان اردبیل را داشت که این مزرعه به یک مجموعه گردشگری تحت عنوان «سلامتکده» تبدیل شد.
وی ادامه داد: با تبدیل مرکز دانشگاهی سرعین به مرکز آموزشهای تخصصی گردشگری، آموزشهای مرتبط با صنعت هتلداری و 24 صنعت درگیر با آن در این مرکز راهاندازی خواهد شد. در راستای محقق شدن پروژه یونیهتل مصوبات استانی تکمیل شده و در انتظار مصوبه نهایی شورای سرمایهگذاری و اقتصاد دانشبنیان سازمان مرکزی هستیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با اشاره سلامتکده این واحد، افزود: اکنون سلامتکده دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل با مشارکت سرمایهگذار با ارائه 17 محصول و خدمات مختلف درحال فعالیت است. ازجمله محصولات و فعالیتهای سلامتکده میتوان به پرورش بوقلمون، پرورش ماهی، پرورش گیاهان دارویی و زینتی، بازارچههای محلی و رستورانهای محلی و سنتی اشاره کرد، همچنین مجموعهای برای اقامت کوتاهمدت مسافران و گردشگران استان نیز پیشبینی شده است.
فعالیت مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در راستای حل مسائل منطقه
رسولی با اشاره به اقدامات انجام شده در مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل، ادامه داد: مجوز مرکز تحقیقاتی گیاهان دارویی پیش از این اخذ شده بود و مجوزهای تأسیس مراکز تحقیقاتی انرژی، آب، فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی را جدیداً گرفتهایم. درحال حاضر برای انجام تحقیقات ابتدایی تیمهایی تشکیل شده و با دستگاههای اجرایی و سازمانهای مرتبط با این حوزهها تفاهمنامههای خوبی منعقد شده و زیرساختهای لازم برای انجام پروژههای عملیاتی فراهم شده است.
وی تصریح کرد: در زمینه گیاهان دارویی مقرر شده است با مشارکت اداره کل منابع طبیعی استان کشت گیاهان دارویی در شهرستان خلخال شروع شود که مقدمات عملیاتی آن درحال نهایی شدن است و قراردادهای استانی در این رابطه قطعی شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل از افتتاح بیمارستان این دانشگاه تا انتهای سال خبر داد و اظهار کرد: در زمینه سلامت تا انتهای سال جاری استانداردترین بیمارستان آموزشی و درمانی استان در دانشگاه آزاد اسلامی افتتاح خواهد شد. بخشهای مختلف این بیمارستان نیز فعال شده و درحال ارائه خدمات پزشکی هستند. همچنین طرحی با موضوع جایگزینی شکر با شیرینکنندههای طبیعی با انجمن دیابت کشور درحال پیگیری است.
پیشگامی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در توسعه خوشههای صنعتی
رسولی گفت: در بحث پیادهسازی الگوی توسعه خوشههای صنعتی که با مشارکت شرکت شهرکهای صنعتی شروع شده، اقدامهای قابل توجهی صورت گرفته است. اکنون دو پروژه توسعه خوشه صنعتی صنایع پلاستیک و فرش دستباف اردبیل در جریان است که دانشگاه آزاد اسلامی با مشارکت شرکت شهرکهای صنعتی این طرحها را در استان پیاده میکند، پیش از این نیز خوشه لبنیات که عامل اجرایی آن از اعضای هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی بود پیادهسازی شده است.
وی افزود: تاکنون در استان اردبیل تنها سه الگوی توسعه خوشه صنعتی اجرا شده که دانشگاه آزاد اسلامی در دو مورد آن مستقیماً این الگوهای توسعه را پیاده سازی کرده است. در الگوی توسعه خوشه صنعتی با ورود عامل توسعه، واحدهای کوچک و متوسط که توان رقابت با شرکتهای بزرگ و حضور در بازارهای خارجی را ندارند، از طریق شبکهسازی و افزایش سرمایه اجتماعی، توانمند میشوند تا بتوانند قدرت رقابتی پیدا کرده و در بازارهای صادراتی ورود کنند، در حوزه فرش دستباف طرح توسعه خوشهای اجرا شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با بیان اقدامات دانشگاه در راستای توسعه بازار صنایع دستی استان، بیان کرد: در رابطه با صنایعدستی نیز دانشگاه آزاد اسلامی براساس تفاهمنامهای که با اداره کل میراث فرهنگی دارد، در زمینه گردشگری الکترونیک، ایجاد و رونق تجارت الکترونیکی صنایعدستی ورود پیدا کرده است تا محصولات صنایعدستی و محلی در بازارچههای مرزی بازاریابی و به فروش برسند.
رسولی تصریح کرد: صنایعدستی استان اردبیل با گردشگری استان گره خورده است؛ بهعبارتی اگر بتوانیم گردشگری را در داخل استان رونق بدهیم، طبیعتاً صنایع دستی هم همراه با آن رونق پیدا میکند. صنایعدستی با رونق گردشگری و حضور گردشگران خارجی کاملاً مرتبط است. درعینحال در مورد عرضه و فروش بعضی از اقلام صنایعدستی راهکار دیگری هم وجود دارد، بهاین صورت که میتوان با حضور در نمایشگاههای بینالمللی که در کشورهای خارجی برگزار میشود به نتایج قابلقبولی دست یافت.
ایجاد تعاملات سازنده با دستگاههای اجرایی برای پاسخ به چالشها
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به استفاده حداکثری از ظرفیتهای دانشگاه گفت: در جلسات مختلف با استاندار و دستگاههای اجرایی بر استفاده از ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل تأکید میشود. ظرفیتهایی مانند وجود حدود 430 نفر هیئتعلمی که گنجینه بسیار بزرگی برای حل مسائل استانی و منطقهای محسوب میشود. قاعدتاً دانشگاه میتواند در زمینه تبیین و شناسایی مسائل مؤثر باشد و نیازهای منطقه فرصتی برای دانشگاه و جامعه علمی فراهم میکنند که بتوانند روی این موضوعات کارهای تحقیقاتی و عملیاتی انجام دهند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با اشاره به تعاملات صورتگرفته با دستگاههای اجرایی افزود: رفع مشکلات منطقه و مسئلهمحوری مستلزم این است که دستگاههای اجرایی نیز به سرمایهای که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، توجه داشته باشند که خوشبختانه این زمینهها اکنون ایجاد شده است. تعامل سازندهای بین دانشگاه آزاد اسلامی و دستگاههای اجرایی استان وجود دارد و بهخصوص استانداری اردبیل دیدگاه علمی به دانشگاهها دارد و به دانشگاه آزاد اسلامی توجه ویژهای نشان میدهد. دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فناوری و کارآفرینی و درگیری با مسائل توسعهای استان ورود جدی دارد.
رسولی ادامه داد: درحال حاضر مرکز تحقیقات آب بهخاطر همین مسئله راهبردی مدیریت منابع آب در استان پیگیری و مجوز آن اخذ شده است. تفاهمنامههای خوبی هم با شرکت آب منطقهای منعقد شده و در ارتباط با آبهای معدنی استان اردبیل، مباحثی در حوزه نحوه بهرهبرداری از آب با سازمان جهاد کشاورزی مطرح شده است. باتوجه به اینکه بیشترین مصرف آب در حوزه کشاورزی است، جلساتی با رئیس جهاد کشاورزی شهرستان برگزار شده و برنامههای خوبی برای همافزایی بین دو مجموعه در زمینه طرحهای مطالعاتی و پروژههای توسعهای طراحی شده است. در بهرهگیری از تکنولوژیهای مدرن برای آبیاری مزارع کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی طرحهای قابل توجیهی دارد و مطمئن هستیم که در آینده نزدیک در این زمینهها همکاریها و پروژههای مشترک خوبی خواهیم داشت.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل با اشاره به اهتمام دانشگاه برای ورود به اشتغال دانشآموختگان اظهار کرد: در بحث بیکاری حسب تأکیدات رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، به دنبال اشتغال دانشبنیان هستیم و توسعه اشتغال دانشبنیان را جزء مسئولیتهای اجتماعی خودمان میدانیم. در این راستا توسعه واحدهای رشد و فناور و شرکتهای دانشبنیان در دستور کار است، در کنار اینها سه شرکت تعاونی فراگیر راهاندازی کردهایم.
راهاندازی تعاونی فراگیر دانشآموختگان
وی با مؤثر خواندن کارکرد تعاونیهای اشتغال و کسب و کار، تصریح کرد: یک شرکت تعاونی فراگیر دانشجویان و دانشآموختگان راهاندازی کردهایم که عموماً فارغالتحصیلان در این شبکه سازماندهی و بهسمت اشتغالزایی و کارآفرینی سوق داده میشوند، حتی سعی میکنیم برونسپاریهای دانشگاه را بهنوعی به دانشآموختگان محول کنیم تا حداقل به دانشآموختگان خودمان پاسخگو باشیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با اشاره به تجاریسازی برخی محصولات دانشبنیان این دانشگاه، گفت: اکنون محصولات دانشبنیان دو واحد فناور دانشگاه آزاداسلامی اردبیل به مرحله تجاریسازی رسیدهاند؛ یکی از این محصولات چراغ روشنایی هوشمند است که وارد چرخه بازار شده و تابهحال حدود 500 میلیون تومان برای این محصول قرارداد بسته شده است و دیگری هم تولید و عرضه 10 محصول دارویی است که این محصولات نیز وارد چرخه بازار شدهاند و خط تولید گیاهان دارویی در داخل دانشگاه راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: یکی از سیاستهای کلان دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد سراهای نوآوری است در این راستا یکی از مجتمعهای دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل را به سرای نوآوری و فعالیتهای چرخه فناوری و کارآفرینی اختصاص دادهایم.
رسولی در پایان با تأکید بر تبعیت دانشگاه از اصول تعالی و پیشرفت، تصریح کرد: امروز فعالیتهای گستردهای در دانشگاه آزاد اسلامی استان در جریان است. با رویکرد جدیدی که دانشگاه آزاد اسلامی اتخاذ کرده است میتوانیم به سمت بحث علم و فناوری، همافزایی علم و ثروت، مسئلهگرایی و ارزشهای محوری گام برداریم. دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل نیز در این راستا الگوهای مسئلهگرایی، نوآوری و تعالی را تعریف کرده است و این سه، ارزشهای کلیدی استان محسوب میشوند. اگر براساس این سه ارزش محوری حرکت کنیم و فعالیتهای دانشگاه را متمرکز کنیم، میتوانیم با فعالیتهای جهتدار و برنامههای راهبردی به شکوفایی و آرمانهای دانشگاه دست یابیم.
انتهای پیام/4116/ن
انتهای پیام/