دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آزاد راه پیشرفت/2

فرصت‌سازی دانشگاه آزاد هرمزگان با ورود به چالش‌های حوزه دریا

چالش‌های حوزه دریا، شیلات و آبزی‌پروری، محصول استراتژیک خرما، گردشگری و کشاورزی از فرصت‌های ویژه دانشگاه آزاد هرمزگان به‌شمار می‌رود.
کد خبر : 354533
10531406405909012496.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،‌ توسعه پایدار کشور در گرو حضور دانشگاه‌ها در بطن مسائل جامعه است. با توجه به تنوع منطقه‌ای و زیست‌بومی که در ایران وجود دارد، فرصت‌ها و چالش‌های فراوانی در مناطق و استان‌های مختلف نهفته است که تاکنون دانشگاه‌ها در تبدیل چالش‌ها به فرصت و استفاده بهینه آن‌ها توفیق چندانی نداشته‌اند. ترسیم نقشه راه علمی نسبت به ویژگی‌های زیست‌بوم منطقه‌ای کشور، یکی از  راهبردهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان به‌ شمار می‌رود.


دانشگاه‌ها با بهره‌گیری از پتانسیل‌های نخبگان، می‌توانند معضلات و گره‌های پیش‌ِ روی کشور را احصا کرده و پاسخ بدهند. همچنین استفاده از ظرفیت‌‌های منطقه‌ای، موجب ایجاد درآمدهای خالص شده و می‌تواند سود مناسبی را در کنار اشتغال‌زایی برای دانشگاه‌ها در پی داشته باشد.


سرویس دانشگاه خبرگزاری آنا در «آزاد راه پیشرفت» به سراغ واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور رفته تا به توانمندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استفاده از فرصت‌ها و رفع چالش‌های منطقه‌ای بپردازد.   


در دومین شماره از «آزاد راه پیشرفت» به سراغ مهدی باقری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان رفته و درباره توان واحدهای این استان در رفع چالش‌ها و بهره‌وری از فرصت‌ها گفتگو کرده‌ایم. 


استان هرمزگان گلوگاه اقتصادی جنوب کشور


استان هرمزگان با 13 شهرستان و 14 جزیره یکی از مراکز مهم فعالیت‌های اقتصادی و تجاری در کشور است. نقش بی‌بدیل استان هرمزگان در صادرات و واردات کشور و تأسیسات مهم دریایی و زیربنایی کشور همچون صنایع کشتی‌سازی، صنایع آلومنیوم، نفت و فولاد پرواضح است. از جمله ظرفیت‌های استان هرمزگان می‌توان به کشاورزی، شیلات و تجارت اشاره کرد. منطقه میناب و رودان  قطب‌ کشاورزی استان به‌شمار می‌رود. این استان همچنین دارای معادنی از قبیل نفت، گاز، کرومیت، فولاد، آلومینیوم و خاک‌سرخ است.


استان هرمزگان به‌رغم وجود دو منطقه آزاد کیش و قشم، از توسعه اقتصادی و عرضی قابل قبولی برخوردار نبوده اما دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند با ترسیم چشم‌اندازی برای احصا و حل چالش‌ها و همچنین استفاده از فرصت‌ها در جهت توسعه پایدار گام بردارد.


چالش‌های حوزه دریا، مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی هرمزگان


باقری در گفتگو با خبرنگار آنا، با اشاره به مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در حوزه توسعه و استفاده از ظرفیت‌های دریا، گفت: احصای نظام موضوعات توسط واحدهای دانشگاهی استان هرمزگان با مشارکت واحد تهران شمال و واحدهای استانی حوزه دریای خزر و خلیج‌فارس به اتمام رسیده که در نهایت چالش موضوعات دریا در قالب 15 محور جمع‌آوری شده است. با بارگزاری این چالش در سامانه «پایش»، مسائل منطقه توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان مورد تحقیق و بررسی علمی قرار خواهد گرفت.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای مسئله‌محوری دانشگاه، اظهار کرد: دوره‌ها و کارگاه‌هایی در راستای ترویج معماری اسلامی برای تأکید بر روی هویت شهری در دانشگاه برگزار شده است. همکاری‌هایی در رابطه با حقوق دریا و حقوق بین‌الملل با دستگاه‌های اجرایی شروع شده است که در قالب کمیسیون مشترک به چالش‌ها و مسائل منطقه پرداخته می‌شود.


توسعه کشاورزی در واحدهای دانشگاهی رودان و حاجی‌آباد


وی با بیان اینکه وجود 14 جزیره در جوار آب‌های آزاد و استقرار صنایع کشتی‌سازی و مناطق ویژه معدنی، ظرفیت‌های چندجانبه را برای دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان به‌وجود آورده است، افزود: با تقویت واحدهای دانشگاهی رودان و حاجی‌آباد در زمینه کشاورزی، تحولات قابل‌قبولی در تولید محصولات کشاورزی و راه‌اندازی مزارع کشت به وقوع پیوسته است. باتوجه به هم‌جواری واحد دانشگاهی پارسیان با منطقه ویژه نفتی عسلویه، رشته‌های حوزه انرژی و نفت گسترش پیدا کرده است تا مسائل و چالش‌های منطقه در متن کار دانشگاه قرار گیرد.


ارائه 17 محصول دانش‌بنیان از چهار مرکز رشد در واحدهای استان


باقری با اشاره به مؤلفه‌های پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان مبنی بر توسعه پژوهشی، آموزشی، تجاری‌سازی و فرهنگی، تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی استان با ارتقای سطح علمی استادان، به‌دنبال ایجاد توازن در هرم آموزشی بوده و با اتمام فرآیند جذب دانشگاه آزاد اسلامی، از سال آینده تعداد 30 هیئت علمی جوان به مجموعه اضافه خواهند شد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس ادامه داد: اهداف پژوهشی نیز با تدوین و بارگزاری نظام موضوعات برنامه «پایش» و سوق پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی به مسئله‌محوری و چالش‌های منطقه‌ای، به ریل تعالی‌بخش هدایت خواهد شد.


وی همچنین از حمایت دانشگاه آزاد استان از واحدهای فناور خبر داد و تصریح کرد: توسعه چهار مرکز رشد استان  در واحدهای میناب، پارسیان، قشم و بندعباس در دستور کار قرار گرفته و اکنون واحدهای فناور با استقرار در این مراکز 17 محصول دانش‌بنیان را در حوزه‌های دریایی و پزشکی برای تجاری‌سازی ارائه کرده‌اند.


سرمایه‌گذاری و تحقیقات گسترده در حوزه محصولات استراتژیک میگو و خرما


باقری با اشاره با ورود دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان به تولید محصول خرما، بیان کرد: با سرمایه‌گذاری دانشگاه در شهرستان حاجی‌آباد بر روی محصول استراتژیک خرما و شروع تحقیقات برای اصلاح بذر و افزایش کیفیت این محصول، زمینه‌های اشتغال جوانان فراهم شده است. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان به‌دنبال تأسیس یک مزرعه پرورش میگو برای بهینه‌سازی برداشت و افزایش صادرات این محصول است که به‌زودی مقدمات شروع فعالیت این مزرعه فراهم خواهد شد.


مقام مسئول دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان اظهار کرد: مطالعاتی برای ورود به حوزه تولید ماهی در قفس نیز شروع شده است. استان هرمزگان برای استفاده از 140 هکتار مزرعه تولید ماهی، ظرفیت لازم را داراست؛ اما تاکنون بیش از 10 هکتار مورد بهره‌برداری قرار نگرفته است. دانشگاه آزاد اسلامی استان می‌تواند برای تولید دانش‌فنی، خودکفایی و بومی‌سازی علمی، ارتقای صنایع و حتی تولید مقیاس کوچک در این حوزه نیز مؤثر عمل کند.


حمایت از طرح‌های فناورانه مراکز رشد


باقری در پایان تصریح کرد: تعدادی از محصولات واحدهای فناور استان به مرحله تجاری‌سازی رسیده و تعدادی دیگر اعم از آب شیرین‌کن‌های خورشیدی در مقیاس خانگی و قایق‌های هیبریدی، قابلیت تجاری‌سازی و جذب سرمایه‌گذار را دارند و دانشگاه نیز می‌تواند تا مقدار معینی برای تأسیس و تجاری‌سازی این محصولات حمایت‌های مادی را اعطا کند.


انتهای پیام/4116/ 4122/ 4007/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب