دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آزادراه پیشرفت/3

تحقیقات موفق دانشگاه آزاد اسلامی خراسان‌جنوبی بر روی باروری ابرها

کم‌آبی استان خراسان جنوبی، محققان دانشگاه آزاد اسلامی را برآن داشته تا تحقیقاتی بر روی باروری ابرها انجام دهند که به موفقیت‌هایی نیز دست یافته‌اند.
کد خبر : 355323
331438_749.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم و فناوری، دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،‌ کشور ایران به واسطه قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی منحصر به‌فرد و وسعت سرزمینی مناسب، دارای زیست‌بوم و شرایط اقلیمی متنوعی است که این شرایط باعث شده است تا هر منطقه‌ای از کشور، چالش‌ها و ظرفیت‌هایی خاص خود را داشته باشد.


بعد از ورود دانشگاه‌ به‌عنوان عالی‌ترین نهاد علمی به کشورهای دنیا، در اقصی نقاط جهان مرسوم است که مشکلات کشور با استفاده از ظرفیت و پشتوانه علمی دانشگا‌ه‌ها از طریق پژوهش‌های محققان و پژوهشگران احصا و حل می‌شود.


اما در ایران متأسفانه به‌رغم تعدد دانشگاه‌های کشور، به نهاد دانشگاه ‌به‌عنوان پشتوانه‌ای برای رفع چالش‌ها و استفاده از ظرفیت‌های مناظق مختلف کشور نگاه نشده است و به تازگی در کشور به این مهم به صورت ناقص پرداخته می‌شود. دانشگاه آزاد اسلامی از سه ظرفیت، نیروی انسانی، منابع مادی و سخت‌افزاری و ظرفیت علمی عظیم برخوردار است و مدیران این دانشگاه تصمیم‌ گرفته‌اند رویکرد حل مسئله را پیشه فعالیت‌ واحدهای دانشگاهی سراسر کشور کرده تا علاوه بر حل مشکلات جامعه به کسب درآمد از راه‌های غیرشهریه‌ای بپردازند. 


خراسان جنوبی خطه‌ای پر از ظرفیت‌های کشاورزی


استان خراسان جنوبی در شرق کشور و در همسایگی با استان‌های خراسان رضوی، یزد، کرمان و سیستان‌وبلوچستان قرار دارد و از جمله استان‌هایی است که چالش‌ها و ظرفیت‌های مختلفی دارد. این استان همچنین مرز وسیعی با افغانستان دارد که البته این مرز هم‌اکنون بسته است و به‌تازگی وعده بازگشایی آن به مردم این استان داده شده است.


استان خراسان جنوبی 151 کیلومتر مربع وسعت دارد که تنها 7.2 درصد از اراضی این استان خوب و 6.8 درصد آن جنگلی است. بیشتر مساحت این استان بیابانی است و جزء کانون‌های بحرانی فرسایش بادی محسوب می‌شود. از آنجایی‌که موضوع ریزگردها در مناطق بیابانی امروزه بسیار گسترده است انتظار می‌رود که در زمینه بیابان‌زدایی و بادها اقدامات تحقیقاتی صورت گیرد.


محصولات استراتژیک و منحصر به‌فرد کشاورزی 


با وجود این‌که بیشتر مساحت استان خراسان جنوبی بیابانی است و انتظار می‌رود که محصولات کشاورزی در آنجا رونق نداشته باشد؛ این استان چند محصول استراتژیک کشاورزی نظیر زرشک، عناب، زعفران و پنبه دارد. این استان ششمین تولیدکننده انار در کشور است. محصولاتی نظیر پسته، بادام، سیب، گلابی، به، گیلاس، خرما، گردو و سنجد نیز در زمین‌های این استان کشت می‌شود.


دانشگاه آزاد اسلامی نیز به‌عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان در این استان پنج واحد دانشگاهی دارد و با استفاده از سه ویژگی مهم ظرفیت علمی، نیروی انسانی متخصص و منابع سخت‌افزاری چالش‌های این استان را شناسایی و برای آنها چاره بیندیشد.


خبرگزاری آنا، در پرونده «آزادراه پیشرفت» قصد دارد با توجه به پتانسیل‌های هر یک از استان‌های کشور، مأموریت‌های ویژه دانشگاه آزاد اسلامی را با توجه به این پتانسیل‌ها معرفی کند یا موضوعاتی را به‌عنوان پیشنهاد و مطالبه به محققان و پژوهشگران این استان‌ها ارائه دهد.


تأسیس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی به‌عنوان مأموریت ویژه دانشگاه آزاد خراسان جنوبی


به گفته سیدحسین هاشمی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی مهم‌ترین مأموریت ویژه این استان موضوع گیاهان دارویی و استراتژیک است.


وی به خبرنگار آنا گفت: در این مسیر مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و کشاورزی را ایجاد کرده‌ایم تا پژوهشگران بتوانند دستاوردهای خود را در این قالب ارائه دهند.



به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی، توسعه کشت زعفران، عناب، خرما و پسته در دستور کار واحدهای این استان قرار دارد.



با وجود کمبود آب در بسیاری از استان‌های کشور مراجعاتی از غرب کشور به دانشگاه آزاد اسلامی خراسان جنوبی شده تا کشت زعفران در این مناطق نیز صورت گیرد.


هاشمی ادامه داد: محققان دانشگاه آزاد استان خراسان جنوبی همچنین به دنبال فرآوری محصولات کشاورزی هستند. چراکه تاکنون محصولات کشاورزی عمدتاً خام‌فروشی می‌شده است، محققان ما به دنبال فرآوری محصولات کشاورزی هستند تا این محصولات با ارزش افزوده ویژه به‌فروش برسد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی مأموریت ویژه دیگر دانشگاه آزاد در استان خراسان جنوبی را موضوع روانشناسی و خانواده اعلام کرد و گفت: مراکز مشاوره و حقوقی در این زمینه راه افتاده است، پیش‌بینی می‌شود با وجود استادان و دانشجویان دوره دکتری در این رشته بتوانیم دستاوردهای خوبی به‌دست آوریم.


هاشمی با تأکید بر افزایش درآمد غیرشهریه‌ای اعلام کرد: در استان خراسان جنوبی صنایع محدود است اما تلاش‌هایی صورت‌ گرفته تا واحدهای دانشگاهی در استان خراسان جنوبی درآمدهای غیرشهریه‌ای را افزایش دهند.


استقرار واحدهای فناور در مرکز رشد


وی بیان کرد: در حال تقویت مرکز رشد در استان خراسان جنوبی هستیم. تاکنون 6 واحد فناور در این مرکز رشد ایجاد شده‌اند. برخی از این هسته‌ها تحقیقات خوبی در موضوعاتی نظیر استحکام بتون انجام داده‌اند که قابلیت دانش‌بنیان شدن را دارد. برخی از صنایع مهم کشور مانند وزارت نیرو خواستار استفاده از این تکنولوژی شده اند که به‌زودی نتایج مهمی از دستاوردهای پژوهشگران استان خراسان جنوبی در این زمینه رونمایی می‌شود.


پژوهش درباره باروری ابرها


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی بیان کرد: با وجود کم‌آبی استان خراسان جنوبی محققان گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی در این استان روی باروری ابرها اقداماتی انجام داده‌اند. تحقیقات بر روی ابرهای سرد با موفقیت انجام شده است و تحقیقات بر روی ابرهای گرم ادامه دارد؛ اما به‌خاطر محرمانه بودن امکان انتشار آن وجود ندارد. نتایج تحقیقات محققان حتی به تأیید روسیه هم رسیده است.


جذب 140 دانشجوی افغانستانی


هاشمی با اشاره به ظرفیت مرز مشترک استان خراسان جنوبی با کشور افغانستان گفت: اخیراً مسئولان استان خراسان جنوبی وعده بازگشایی مرز افغانستان در استان خراسان جنوبی را داده‌اند که اگر این اتفاق بیفتد ظرفیت‌های مناسبی برای همکاری با این کشور را فراهم می‌‌شود.


وی اضافه کرد: حدود سه ماه قبل تعدادی از رؤسای دانشگاه‌های افغانستان به خراسان جنوبی آمدند و بحث‌های خوبی در زمینه تبادل دانشجو، استاد و پژوهش‌های مشترک صورت گرفته است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی ادامه داد: در فاز اول 140 دانشجوی افغانستانی در بهمن‌ماه امسال پذیرش خواهند شد. فاز دوم پذیرش در مهرماه 98 اتفاق خواهد افتاد. در پذیرش بهمن‌ماه از همه مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری دانشجوی جدید خواهیم داشت.


هاشمی ادامه داد: در رشته‌های فنی و مهندسی نظیر عمران، معماری و شهرسازی، حقوق، روانشناسی و پرستاری و مامایی دانشجوی افغانستانی خواهیم داشت.


صادرات زعفران به افغانستان


وی با اشاره به پتانسیل بازار مشترک ایران و افغانستان بیان کرد: محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائن در حوزه فرآوری زعفران به‌دنبال صادرات به افغانستان است؛ اما قصد دارند که چارچوب علمی برای آن تعریف کنند تا از شأن علمی نیفتد. بازار مشترک ایران و افغانستان فرصت خوبی است که باید حتماً در صادرات محصولات از آن استفاده کرد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی به پژوهش‌های مشترک با افغانستان اشاره کرد و گفت: ظرفیت‌های خوبی در زمینه‌های علوم انسانی، امنیت منطقه، مسائل اقتصادی برای انجام طرح‌های مشترک وجود دارد که حتماً از آنها بهره خواهیم گرفت.


مطالبه آنا از دانشگاه آزاد اسلامی خراسان جنوبی


هاشمی در پاسخ به اینکه با وجود فرسایش بادی و وجود بیابان‌های زیاد در استان خراسان جنوبی، آیا پژوهشگران دانشگاه آزاد برنامه‌ای در این زمینه ندارد؟ تأکید کرد: متأسفانه در این زمینه‌ها اقداماتی صورت نگرفته است؛ اما استادان خوبی در حوزه زمین‌شناسی داریم که اتفاقاً مأموریت خاصی برای آنها تعریف نشده است، در این زمینه می‌توان از این استادان استفاده کرد، حتماً این موضوعات را در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه مطرح خواهم کرد تا برنامه‌ریزی در این زمینه صورت گیرد.


انتهای پیام/4040/ 4007/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب