وجود جنگل و بیابان تأثیر مستقیمی در میزان بارندگی مناطق دارد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کامبیز مهدیزاد دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی بیان کرد: یکی از موضوعاتی که در هفته گذشته داغ شد، موضوع قدرت بارانزایی ابرها در برخی مناطق خاص بوده است. همچنین توانمندی برخی ابرها در مناطق جنگلی برای بارانزایی بیشتر و در مناطق کویری این قدرت کمتر است.
وی با تأکید بر اینکه این موضوع ازنظر علمی ثابتشده است، گفت: در مناطق کویری به علت دمای بالا و رطوبت کم، موقعیت برای تشکیل ابرهای بارانزا دشوار است. به همین علت برخی کشورها در تلاش برای ایجاد کوه و جنگل مصنوعی هستند تا بارش را در مناطقی خاص افزایش دهند.
مهدیزاده با اشاره به اینکه در چند دهه گذشته علم به سمت و سویی حرکت کرده است که رویدادها از زاویه علمی بررسی شود، افزود: اجزای درختان همواره از محیط سیال محیط اطراف که بخشهایی از آن را بخارآب تشکیل میدهد، نشئت میگیرد. این تأثیر متقابل بر تودههای آب و هوایی در حرکت و مستقر در جنگلها یا مناطق مشابه اثرگذار خواهد بود.
وی ادامه داد: این ارتباط موجب بهبود بارانزایی ابرها و ریزشهای جوی بیشتر در محیطهای جنگلی نسبت به سایر مناطق میشود. درنتیجه به علت رطوبت بالا در مناطق جنگلی امکان بارش بیشتر است.
مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در راستای اثرات سوء از بین رفتن جنگلها و تغییر کاربری آنها بهمنظور زراعت و غیره خاطرنشان کرد: این تغییر در کاهش نفوذپذیری، ظرفیت ذخیره رطوبت و به دنبال آن کاهش مقاومت مکانیکی و برشی خاکها براثر عوامل فرساینده آب و باد، ایجاد اشکال میکند. همچنین اختلالهایی در کمّیت عرضه رطوبت آب ایجاد خواهد کرد.
وی با ارائه مثالی از سائوپائولو گفت: با تحقیقاتی که در این منطقه صورت گرفت به این نتیجه رسیدند با قطع شدن درختان جنگل آمازون، توانایی جنگل برای انتشار رطوبت در هوا کاهش پیدا میکند. در نتیجه میزان بارندگی کم میشود. به جریان هوای عامل رطوبت بهاصطلاح «رودخانههای پرنده» میگویند که عامل اصلی رطوبت در منطقه هستند. جنگلزدایی موجب شد جریان هوا از حرکت بهسوی جنوب بازبماند. درنهایت تغییرات آب و هوایی موجب خشکسالی در آن منطقه شد.
مهدیزاده درنهایت بیان کرد: وجود درختان و موانع طبیعی مانند کوهها در بارشهای طبیعی تأثیرگذار است و در مناطق کویری به علت عدم وجود رطوبت، ابری تشکیل نمیشود و امکان بارش کاهش پیدا میکند.
وی در پایانبر اهمیت صیانت از جنگلها تأکید کرد و گفت: باید نسبت به از بین رفتن جنگلها دغدغهمند باشیم و حتی در صورت قطع هر درخت، کاشت چند درخت را جایگزین کنیم. چراکه با از بین رفتن جنگلها، اکوسیستم مناطقی مانند ناحیه شمال ایران تغییر میکند و منطقه را با مشکلاتی مواجه میکند.
انتهای پیام/4085/خ
انتهای پیام/