پیامهای مجهولالهویه به شوراهای صنفی/ شورا فعالیت سیاسی نمیکند
به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، شوراهای صنفی-دانشجویی سالها قبل به دلیل ورود به مسائل سیاسی به فراموشی سپرده شدند و جایگاه خود را در بین دانشجویان و مسئولین دانشگاهی از دست دادند در همین راستا با بررسی عوامل آسیبپذیری این نهاد دانشجویی را بررسی میکنیم و گفتگویی با علی پروهان دبیر شورای صنفی مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران داشتهایم که مشروح بخش دوم آن را در ادامه میخوانید:
آنا: شورای صنفی-دانشجویی چه ویژگیهایی داشته و بر چه مبنایی فعالیت میکند؟
پروهان: شوراهای صنفی چندین ویژگی مثبت دارند؛ اول اینکه با رأی مستقیم دانشجویان انتخابشدهاند و دوم اینکه شورای صنفی وامدار هیچ تشکل و گروهی نبوده و به هیچ شخص و نهاد حقیقی و حقوقی وابسته نیست که بخواهد تفکراتش به آن سمتوسو هدایت شود و به همین جهت بهصورت مستقل و تنها برای دانشجویان فعالیت میکنند. ازاینرو چون از بدنه دانشجویی هستند توانمندیهای بیشتری دارند.
عملکرد شورای صنفی دقیقاً طبق آییننامهای است که بهعنوان دستورالعمل اتخاذ شده و هرچند سال یکبار نیز اصلاح و تکمیل میشود و براساس این دستورالعملها در حوزههای مختلفی فعالیت میکند. این حوزهها عبارتند از: حوزه پژوهشی، آموزشی، صنفی و رفاهی، خوابگاه و چندین مورد دیگری که اجازه دخالت و پیگیری به شورای صنفی-دانشجویی دادهشده است. اگر از ظرفیتهای شورای صنفی بهصورت بهینه استفاده شود این نهاد میتواند کمک بزرگی را در دانشگاه به دانشجویان و دانشگاه به انجام برساند. این اتفاق مبارکی است که شورای صنفی عملاً بهعنوان پل ارتباطی بین دانشجویان و مسئولین است.
مورد دیگری که اهمیت دارد این است که دبیران شورای صنفی بهراحتی میتوانند در حوزههای صنفی-دانشجویی ورود کرده و پیگیر مطالبات و نیازهای اساسی دانشجویان در حوزههای مربوطه باشند.
آنا: اختیارات شورای صنفی-دانشجویی در دانشگاه چقدر است؟
پروهان: در فضای دانشگاه قطعاً مشکلاتی وجود دارد که از اختیار دانشکده خارج است که شورای صنفی بهراحتی میتواند در سطح بالاتر در حوزه اختیارات و تخصص خود آنها را پیگیری و مطالبه کند. مشکلاتی که لازم است هماهنگیهایی با مسئولین مختلف کشوری از نماینده مجلس تا وزارت و... که در ارتباط با مسائل آموزشی و رفاهی دانشگاهها دخالت دارد باشد. زمانی که مسائل در سطح دانشکده مطرح و قابلحل نیست باید در سطح دانشگاه مطرح و پیگیری شود که شورای صنفی-دانشجویی میتواند در رأس این امر قرارگرفته و سلسلهمراتب این موضوع از دبیر دانشکده تا مجمع عمومی قابلطرح، ارائه و قابل پیگیری میباشد.
شورای صنفی حلقه ارتباطی مشخصی دارد و خود با چالش بزرگی روبهرو است که متأسفانه در شورای صنفی با پیگیری نیازهای حداقلی مواجه هستیم، یعنی من بهعنوان دبیر شورای صنفی تمام وقت و انرژی خود را باید برای نیازهای حداقلی دانشجویان و یا دانشگاه و دانشکده صرف نمایم. زمانی که شورای صنفی درگیر رسیدگی به تغذیه دانشجویان باشد قطعاً فرصتی نخواهد داشت که مشکلات اساسی را بررسی و پیگیری کند. بررسی دغدغههای فراتر از امور تغذیه که حتماً کمکحال مسئولین دانشگاه هم خواهد بود.
آنا: دیدگاه مسئولین و دانشجویان نسبت به شورای صنفی-دانشجویی چیست؟
پروهان: تصویری که از شورای صنفی عموماً در ذهن برخی مسئولان جاافتاده است بهعنوان دانشجویانی هستند که میخواهند ایراد بگیرند و انتقاد کنند ولی در اصل چنین نبوده و حداقل اینکه شورای صنفی وزارت بهداشت برای مشکلات دانشجویان راهکارهایی یافته و راهحلهای لازم را ارائه میکنند. اگر مشکلی هم وجود داشته باشد صرفاً لب به انتقاد باز نمیکنند بلکه در وهله اول بامطالعه و برگزاری جلساتی در حوزه مربوطه با روشهای فکری متفاوت به دنبال دلیل و راهکارهای حل موضوع هستند.
مشکلات پیشپاافتاده متعددی از قبیل رسیدگی به خوابگاهها و تغذیه و... وجود دارد که شورای صنفی -دانشجویی با آن درگیر است اگر نیازهای اولیه برطرف نشود شورای صنفی مجبور است در رسیدگی به نیازهای دانشجویان، فرصت پرداختن به موضوع دیگر و اساسیتر را نداشته باشد. نقطهضعفهایی که ما تصور داشتیم با به کار آمدن شورای صنفی و با برگزاری جلساتی به همراه مسئولین دانشگاهی مطرح و رفع خواهد شد، حل نشد؛ چراکه آنها مطالباتی که فکر میکردیم نبود، نیازها و مطالبات بزرگ دیگری وجود دارد که فرصت پرداختن به نیازهای اینچنینی بسیار کم است.
چالش دیگری که شورای صنفی-دانشجویی دانشگاههای کشور با آن مواجه است این است که هنوز جایگاه شورای صنفی شناختهنشده است و خبرگزاریها و رسانهها میتوانند برای شناخت جایگاه بهتر شورای صنفی- دانشجویی کمک کنند. علت این عدم آشنایی و ضعف اصلی شورای صنفی به این خاطر است که چندین سال فعالیت شورای صنفی متوقف بوده و فعالیتی نداشته است که با همراهی و پیگیری معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت فعالیت شورای صنفی-دانشجویی با برگزاری انتخابات در برخی دانشگاهها از سر گرفته شد.
آنا: دلیل عدم فعالیت شورای صنفی-دانشجویی در سالهای اخیر چه بود؟
پروهان: در سالهای اخیر شورای صنفی دانشجویی متأسفانه وارد فعالیتهای سیاسی شده بود و در آن دوره درگیر مسائلی شدند که با تصمیم مسئولین مقرر شد عملکرد و فعالیت شورا کاملاً متوقف شود و این فعالیت اشتباه باعث شد شورای صنفی- دانشجویی به فراموشی سپرده شود. با همتی دوباره از سال 94-95 مجدداً فعالیت شورایصنفی-دانشجویی شروع شد هرچند جایگاه و اهمیت شورای صنفی از ذهن دانشجویان و مسئولین پاکشده و بازخورد غیرقابلقبول سالهای قبل این شورا هنوز در ذهنها و تفکر همان ساختار نامتوازن باقی است که خوشبختانه در آییننامه جدید وزارت علوم و وزارت بهداشت بهصورت صریح اشارهشده است که شورایصنفی-دانشجویی حق هیچگونه فعالیت سیاسی ندارد. به این معنی که اگر فعالیت سیاسی انجام شود طبق آییننامه شورای صنفی لغو خواهد شد که خود اعضای شورایصنفی-دانشجویی به این قسمت از آییننامه خرسند هستند. حتماً که اشخاص بهتنهایی گرایش سیاسی دارند اما زمانی که از جایگاه حقوقی شورای صنفی صحبت میکنیم نباید هیچگونه گرایش سیاسی شخصی را در امورات و حقوق صنفی- دانشجویی وارد کنیم و همان بهتر که این محدودیت وجود دارد؛ چراکه باعث پایداری و دوام فعالیت شورای صنفی میشود.
آنا: شورای صنفی دانشجویی در قبال توطئههای دشمن چه رویکردی باید داشته باشد؟
پروهان: عدم وابستگی به گرایشهای سیاسی باعث تقویت آزادی بیان در شورای صنفی میشود به خاطر از دست رفتن این فرصت شورای صنفی فراموش شده بود. مکاتباتی برای حفظ هرچه بهتر جایگاه این شورا با تمامی نهادهای مربوطه داریم، امیدواریم جلساتی بهصورت ماهیانه با مسئولین دانشگاه، رئیسجمهور، وزرا و شخص رهبر معظم انقلاب برگزار شود؛ چراکه ایشان عنایت ویژهای به دانشجویان داشته و مناعتطبع بهخصوصی دارند. امیدداریم که جایگاه مناسبی برای شورای صنفی- دانشجویی هم اتخاذ شود. درسطح دانشگاهها برخی اعضای شورای صنفی- دانشجویی به نسبت فعالیتهایی که داشتهاند، توانستهاند جایگاه مناسبی را در بین دانشگاه و دانشجو ایجاد کنند اما در برخی از دانشگاههای دیگر یا به علت عدم همکاری مسئولین و یا به دلیل کوتاهی و ضعفهای اعضای شورا، این نهاد دانشجویی جایگاه مناسبی نداشته و نتوانسته است موردپذیرش و اعتماد هر دو طرف قرار بگیرد.
ولی متأسفانه در بعضی از دانشگاهها زمانی که شورای صنفی پیگیر مطالبات دانشجویان میشود به سمت و سوی ناترازی هدایت میشود که دانشجو را از ادامه فعالیت و مطالبهگری پشیمان میکند. چه در داخل دانشگاه و چه در خارج از دانشگاه و بهویژه افرادی از خارج کشور تلاش میکنند به هر صورتی که شده دانشجو را با اهداف خود درگیر کرده و مطالبات را بهسوی آنچه در پشت پردههای تاریک خودشان طرح کردهاند و نقشههای شوم علیه ایران دارند، هدایت کنند. دراینباره دوستانی که در شورای مرکزی عضو هستند از افراد مجهول و ناشناس پیامهایی دریافت کردهاند که خط و سویی کاملاً سیاسی داشته و میخواهند از ظرفیت شورای صنفی سوءاستفاده نمایند. که به لطف خدا، دوستان در قبال این حرکتها و نقشهها ایستادهاند و تحت هیچ شرایطی وارد فضای سیاسی آلوده دشمن نخواهد شد.
انتهای پیام/4107/4108/خ
انتهای پیام/