روایت عارفانه شهید چمران از آزادسازی سوسنگرد
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ وهنر خبرگزاری آنا، نوشتن از جنگ وگلوله و خون و رشادت، با قلمی شاعرانه و عرفانی کاری است که از کمتر نویسنده و ادیبی بر میآید. شاید در این میان چهرهایی همچون شهید سید مرتضی آوینی استثنا باشد که توانست حماسهسازی رزمندگان اسلام را با قلم و تصاویری شاعرانه به تصویر بکشد. اما سید شهیدان اهل قلم در این عرصه تنها نیست. یکی دیگر از شهدای شاخصی که علاوه بر شمّ نظامی و مدیریتی، دارای قلمی نافذ و روحیهای لطیف بود، مصطفی چمران است.
مصطفی چمران در سال ۱۳۱۱ در تهران به دنیا آمد. تحصیلات متوسطه را در دارالفنون و البرز گذراند؛ در دانشكده فنی دانشگاه تهران ادامه تحصيل داد و در سال ۱۳۳۶ در رشته الكترومكانيك فارغالتحصيل شد. یک سال بعد با استفاده از بورس تحصيلی شاگردان ممتاز به آمريكا اعزام و موفق شد دكترای الكترونيك و فيزيك پلاسما را از دانشگاه معروف بركلی با ممتازترين درجه علمی اخذ کند.
وی سالها در جنوب لبنان در کنار شیعیان لبنانی به فعالیتهای نظامی و اقدامات عامالمنفعه اجتماعی پرداخت. شهید چمران با پيروزی انقلاب اسلامی ايران به وطن بازگشت و همه تجربيات انقلابی و علمی خود را در خدمت انقلاب گذاشت.
این فرمانده دفاع مقدس نقش مهمی در آرام کردن ناآرامیهای کردستان ایفا کرد و با شروع جنگ تحمیلی نیز در سمت وزارت دفاع حضور گستردهای در جبهههای غرب و جنوب داشت. شهید مصطفی چمران در اولين دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، از سوی مردم تهران به نمايندگی انتخاب شد. وی نماینده امام خمینی (ره) در شورايعالی دفاع نیز بود و سرانجام در سی و یکم خردادماه سال ۱۳۶۰ در دهلاویه به شهادت رسید.
کتاب «رقصی چنین میانه میدانم آرزوست» مجموعه دستنوشتههای شهید چمران و شامل متنهای نیایشگونه و همچنین رویدادنگاری آزادسازی سوسنگرد است، وی در این کتاب احساسات خود را نسبت به فضای جبهه و جنگ و جانفشانی رزمندگان اسلام از یک سو و جنایات رژیم بعث صدام از سوی دیگر با قلمی لطیف و سرشار از حس شاعرانه بیان میکند.با این حال لحن او هنگام توصیف جانفشانی رزمندگان اسلام رنگ و بوی حماسی میگیرد. در بخشهای دیگری نیز که از جنایات و اقدامات دشمن بعثی یاد میکند، به خوبی میتوان رویکرد حق طلبانه وظلم ستیزانه چمران را مشاهده کرد.
رقصی چنین میانه میدانم آرزوست شامل هفت یادداشت شهید چمران درباره نبرد شهر سوسنگرد است که با مقدمه برادر وی (مهدی چمران) کتابی کم حجم اما خواندنی را تشکیل داده است. روایت دست اول شهید چمران از شکستن حصر سوسنگرد در آبان ماه سال 1359 برای علاقهمندان تاریخ دفاع مقدس قابل توجه خواهد بود؛ ضمن این که این اثر این قابلیت را دارد که پایه محصولاتی همچون فیلمنامه و یا نمایشنامههای حوزه دفاع مقدس قرار گیرد.
بنیاد شهید چمران کتاب رقصی چنین میانه میدانم آرزوست به قلم مصطفی چمران را در 72 صفحه و به قیمت 8 هزار تومان روانه بازار کرده است.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/