دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رضایی‌افشار تشریح کرد:

رونمایی از گجت الکتروکاردیوگرافی تلفن همراه در «فن‌بازار»

عضو شورای‌عالی مرکز تحقیقات مهندسی پزشکی واحد علوم و تحقیقات درباره برخی دستگاه‌های ارائه‌شده این واحد دانشگاهی در نمایشگاه فن‌بازار توضیحاتی ارائه داد.
کد خبر : 342694
بابک رضایی افشار.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نخستین فن‌بازار تجهیزات پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی روز گذشته در محل دائمی نمایشگاه محصولات دانش‌بنیان دانشگاه آزاد شروع به کار کرد. در این نمایشگاه، واحد علوم و تحقیقات با 24 طرح بیشترین محصولات را ارائه کرده‌است. به همین دلیل بر آن شدیم تا گفتگویی تفصیلی با بابک رضایی‌افشار عضو شورای‌عالی مرکز تحقیقات مهندسی پزشکی واحد علوم و تحقیقات درباره برخی از محصولات این واحد دانشگاهی داشته باشیم. متن این گفتگو به شرح زیر است:


در مورد دستگاه گجت الکتروکاردیوگرافی تلفن همراه توضیحاتی بفرمایید.


دستگاه گجت الکتروکاردیوگرافی تلفن همراه برای اولین بار در این نمایشگاه عرضه‌ شده و پیش‌ازاین در هیچ مجمعی معرفی نشده است. امروزه تلفن همراه نقش مهمی در زندگی افراد جامعه ایفا می‌کند و گسترش این تکنولوژی به جنبه‌های مختلف زندگی باعث شده تا متولیان نظام سلامت نیز از این تکنولوژی در راستای افزایش سلامت جامعه استفاده کنند.


نقش مؤثر الکتروکاردیوگرافی یا به‌طور عام نوار قلب نیز در تشخیص بیماری‌ها و پیشگیری از مشکلات ثانویه بر همگان روشن است. فلذا بر آن شدیم تا گجت یا ابزارکی قابل اتصال به تلفن همراه برای اخذ نوار قلب طراحی کنیم. با انجام مطالعات و آزمایش‌های مختلف، دستگاه منحصربه‌فردی ساخته شد که علاوه بر ویژگی بی‌سیم بودن امکان اخذ نوار قلبی را با شرایطی فوق‌العاده آسان و قابل‌استفاده برای همگان فراهم می‌کند.


بدین ترتیب که این دستگاه دارای پد فلزی مخصوص بر روی خود است که با قرار دادن انگشت بر روی آن نوار قلبی به‌صورت سیگنال دیجیتال بر روی موبایل قابل‌ مشاهده خواهد بود. این ابزارک دارای محل اتصال بندکشی بوده که می‌تواند به‌منظور پایش مستمر وضعیت قلبی بر روی سینه نصب شود و وضعیت قلب در طول روز توسط تلفن همراه مشاهده و حتی ذخیره گردد. این ابزارک تنها 20 گرم وزن، 5 سانتی‌متر طول و 3 سانتی‌متر عرض دارد و به‌راحتی می‌تواند توسط افراد حمل شود. این دستگاه با یک‌بار شارژ می‌تواند تا دو روز به‌صورت مستمر استفاده شود. نرم‌افزار این ابزارک امکان ثبت داده‌های اخذشده و ارسال آن به پزشک یا افراد دیگر را ممکن می‌سازد.


ویژگی‌های سیگنالی مناسب، طراحی مطلوب، امکان ثبت بلندمدت سیگنال، وزن کم، اندازه کوچک و همچنین امکان اخذ داده مربوط به فعالیت‌های قلبی بدون سیم، کابل و الکترودهای چسبی متداول، از ویژگی‌های این محصول دانش‌بنیان است. محققان مرکز تحقیقات مهندسی در پزشکی و بیولوژی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در نظر دارند تا با جمع‌آوری داده‌های مربوط به بیماری‌های مختلف امکان طبقه‌بندی بیماری‌های قلبی به‌صورت آنی و حتی پیش‌بینی مشکلات قلبی از جمله سکته قلبی را در این ابزارک اضافه کنند.


کاربرد دستگاه الکترومایوگرافی 16 کاناله رومیزی چیست؟


دستگاه الکترومایوگرافی ابزاری برای فهم عملکرد عضلات است. این دستگاه در دو کاربرد کلینیکی و تحقیقاتی مورداستفاده قرار می‌گیرد. رشته‌های پزشکی، فیزیوتراپی، توان‌بخشی، اندام مصنوعی، مهندسی پزشکی، مهندسی ورزش، تربیت‌بدنی، بیومکانیک ورزشی و ... از کاربران این دستگاه محسوب می‌شوند. دستگاه مذکور امکان اخذ سیگنال الکترومایوگرافی را در 16 کانال فراهم می‌کند.  این امر باعث می‌شود تا دید کلی‌تری از عضلات مختلف در هرلحظه ایجاد از زمان ایجاد شود. این دستگاه نسبت به نمونه‌های خارجی خود دارای مزایایی از جمله ویژگی‌های ابزار دقیقی خاص، قیمت پایین، امکان همگام‌سازی سایر سنسورها از جمله حسگر فشار، نیرو و زاویه است. همچنین یک نرم‌افزار با امکان ذخیره‌سازی اطلاعات اخذشده این دستگاه را پشتیبانی می‌کند.


درباره دستگاه الکترومایوگرافی بی‌سیم تک‌کاناله به‌صورت مختصر توضیحاتی بفرمایید.


دستگاه‌های الکترومایوگرافی رومیزی علی‌رغم تمام مزایای خود در بررسی حرکات ورزشی و نیز مواردی که نیاز به حرکت فرد وجود دارد دچار ایراد ساختاری می‌شود. یکی از این ایرادات اندازه بزرگ دستگاه و غیرقابل حرکت بودن آن و طول محدود کابل‌های اتصال آن است. برای رفع این مشکل باید از دستگاه‌های بی‌سیم الکترومایوگرافی استفاده کرد.


این دستگاه در وزن و اندازه بسیار مطلوب ساخته‌شده است و با استفاده از متدهای ابزار دقیق  و پردازش سیگنالی آرتیفکت‌های حرکتی آن به حداقل رسیده است. همچنین این دستگاه نیازی به استفاده از الکترودهای نقره ندارد. دستگاه الکترومایوگرافی بی‌سیم قابلیت اتصال به رایانه و تلفن همراه را داشته و برد بخش‌های فرستنده صد متر است. این ابزار می‌تواند برای اخذ داده‌های ورزشی و پزشکی درحالی‌که فرد به‌راحتی مشغول انجام حرکات مدنظر خود است، مورداستفاده قرار گیرد.


در مورد دستگاه ثبت بلندمدت الکتروانسفالوگرافی تک‌کاناله توضیحاتی اجمالی بیان کنید.


سیگنال‌های مغزی همواره برای محققان رشته‌های مختلف و پزشکان راهگشا بوده و رشته‌های بسیاری از جمله علوم شناختی، مهندسی پزشکی، روانشناسی و پزشکی از این ابزار برای تشخیص و درمان مشکلات مغزی استفاده می‌کنند. برخی از این مطالعات نیازمند ثبت نوار مغزی به‌صورت مداوم و بلندمدت است. از جمله این موارد می‌توان به بررسی خواب و مشکلات خواب اشاره کرد.


دستگاه نوار مغز ساخته‌شده در مرکز تحقیقات مهندسی پزشکی و بیولوژی با امکان اتصال و سنکرون‌سازی سایر سنسورها از جمله سنسورهای gsr، ضربان قلب، emg، ecg و ... می‌تواند در گسترهٔ وسیعی از تحقیقات مغز مورداستفاده قرار گیرد. این دستگاه سیگنال‌های مغزی را به‌صورت تک‌کاناله، لوکالایز و بلندمدت در کارت حافظه ذخیره کرده و توسط کاربر نرم‌افزار قابلیت مشاهده و آنالیز داده‌ها ایجادشده است. این دستگاه در حال حاضر مراحل جمع‌آوری داده‌های تحقیقاتی را به‌منظور به‌کارگیری در رفع مشکلات خواب می‌گذراند و در آینده نیز پردازش‌های مختلفی بر روی این ابزار اضافه خواهد شد.


به‌عنوان آخرین سؤال، درباره دستگاه سنجش گاز الکل توضیحاتی ارائه دهید.


سنجش گازهای شیمیایی با اهداف مختلفی انجام می‌شود. این اهداف می‌تواند ایمنی، پلیسی، تحقیقاتی و پزشکی باشد. یکی از سنسورهایی که در این حیطه از مصرف عمومی‌تری برخوردار است دستگاه‌های سنجش گاز الکل است. الکل به دلیل خواص شیمیایی خود می‌تواند از نظر ایمنی بسیار حائز اهمیت باشد. نمونه‌های خارجی ساخته‌شده علاوه بر قیمت بالا دارای اندازه بسیار بزرگ و وزن بالا هستند که امکان حمل‌ونقل آن توسط نیروهای امدادی را دشوار می‌سازد. به‌منظور حل این مشکل دستگاه سنجش گاز الکل در ابعاد بسیار کوچک (جیبی) و با وزن پایین طراحی و ساخته شد. این دستگاه توسط باتری عمل می‌کند و میزان گاز الکل موجود را بر روی نمایشگر موجود نشان می‌دهد و با یک‌بار شارژ می‌تواند تا 40 ساعت به‌صورت مستمر کار کند. این ابزار به دلیل وزن پایین و ابعاد کوچک خود می‌تواند به‌صورت جیبی برای آتش‌نشانان، مسئولان ایمنی پتروشیمی‌ها، پلیس و ... مورد بهره‌برداری قرار گیرد.


انتهای پیام/4107/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۲
۰
آنالیز همان تحلیل است؛ سنسور همان حسگر است؛ گجت همان ابزارک است؛ پد همان نوار است؛ بیابید معادل فارسی آرتیفکت‌ و لوکالایز را.

گاهی بد نیست کمی فارسی را پاس بداریم.
قالیشویی ادیب