تکماده آخوندی در حوزه مسکن
گروه اقتصادی خبرگزاری آنا؛ احمدرضا صباغی- بخش مسکن از مهمترین حوزههای اقتصادی است که همواره موجب افزایش میزان ارزشافزوده و اشتغالزایی در کشور شده است. با شروع به کار دولت یازدهم در سال 1392 شاهد حاکم شدن رکودی سنگین بر بخشهای مختلف مسکن از ساختوساز گرفته تا خریدوفروش بودیم.
در حقیقت با توجه به اینکه 300 رسته شغلی بهطور مستقیم و بیش از یک هزار رسته شغل نیز بهطور غیرمستقیم به بخش مسکن وابسته هستند به نظر میرسد دولت یازدهم و دوازدهم در بخش مسکن بسیار ضعیف عمل کرده است.
به جرئت میتوان به این نکته مهم اشاره کرد که عملکرد عباس آخوندی به عنوان وزیر راه و شهرسازی در حوزه مسکن بسیار ضعیف بوده، به طوری که در دوره وزارت وی شاهد کمترین توجه و اهتمام به بخش تولید مسکن در کشور بودهایم. از طرف دیگر نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که دولت یازدهم و دوازدهم برای خانهدارشدن قشرهای ضعیف و دهکهای پایین جامعه هیچگونه برنامه جامعی نداشته است و حتی اجرای طرح احیای بافتهای فرسوده در مناطق قدیمی شهرهای مختلف کشور و به خصوص پایتخت بر روی کاغذ ماند.
عملکرد ضعیف و غیرقابلدفاع آخوندی در وزارت راه و شهرسازی و عدم اجرای برنامههای پیشبینیشده دولت به منظور تولید مسکن برای اقشار ضعیف و کمدرآمد موجب شده تا در شرایط کنونی شاهد حاکم شدن رکودی سنگین بر حوزه مسکن باشیم.
گرانی هزینههای ساختوساز و مصالح ساختمانی از یک طرف و بیتدبیری دولت و وزارت راه از طرف دیگر موجب شده تا در پنج سال گذشته که آخوندی سکاندار وزارت راه و شهرسازی بوده است شاهد افول بیسابقه بخش مسکن در کشور باشیم.
به منظور بررسی عملکرد آخوندی در حوزه مسکن با دو تن از کارشناسان و فعالان برجسته حوزه مسکن کشور گفتگو کردهایم تا از نظرهای آنها مطلع شویم.
عقبگرد بخش مسکن با مدیریت ضعیف آخوندی
افشین پروینپور کارشناس حوزه مسکن با اشاره به اینکه عملکرد آخوندی در وزارت راه در پنج سال گذشته زیر صفر بوده است، گفت: همزمان با شروع دولت دوم روحانی، آخوندی نباید در وزارت راه وزیر میشد.
وی با بیان اینکه در زمان دولت دوم هاشمی رفسنجانی، عباس آخوندی وزیر مسکن و شهرسازی بود، افزود: در زمان وی مسکن 300 درصد افزایش قیمت داشت. روحانی حتی بهمنظور انجام طرح احیای بافتهای فرسوده در کشور مجبور شد که ترکان دستیار خودش را در مناطق آزاد مأمور کند و حتی آخوندی به طرح رئیسجمهور بهمنظور احیای بافتهای فرسوده اعتنایی نکرد. در پنج سالی که آخوندی در وزارت راه و شهرسازی وزیر بود شاهد عقبگرد بخش مسکن و حاکم شدن رکود سنگین و گسترده بر حوزه ساختوساز بودیم.
آخوندی مخالف تولید مسکن ارزان بود
محمد عدالتخواه کارشناس مطرح بخش مسکن نیز با اشاره به اینکه آخوندی مخالف تولید مسکن ارزانقیمت همچون مسکن مهر در کشور بود، گفت: متأسفانه طرحهایی همچون مسکن اجتماعی که موجب خانهدارشدن بسیاری از قشرهای مستضعف و کارگری جامعه میشد در زمان وزارت آخوندی به سرانجام نرسید و همین موجب شد تا شاهد دو برابر شدن مشکلات بخش مسکن در کشور باشیم.
عدالتخواه با بیان اینکه بیاعتنایی وزیر سابق راه و شهرسازی به بخش مسکن موجب شده تا شاهد رکود گسترده و سنگین در ساختوساز باشیم افزود: نادیده گرفتن بخش مسکن از سوی وزارت راه و شهرسازی در برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در بازار مؤثر بوده است به طوری که در شرایط کنونی شاهدیم بسیاری از مسکنهای شخصی که توسط انبوهسازان و سازندگان در کشور ساخته میشود چندین سال است که بدون مشتری و خالی مانده است.
وی با اشاره به کم شدن تبادل نقدینگی در بخش مسکن گفت: تکمیل کردن زیرساختهای مسکن مهر در زمان آخوندی بسیار کُند انجام شد و بسیاری از مردمی که حتی برای خانهدار شدن در شهرهای جدید بهحساب تعاونیها پول واریز کرده بودند، هنوز که هنوز است بیخانمان و مستأجر هستند. مزخرف خواندن مسکن مهر از سوی آخوندی موضوع دیگری بود که در پنج سال گذشته برای وی حاشیههای بسیار زیادی ایجاد کرد هرچند بنده هم با موضوع مسکن مهر موافق نبودم اما وزیر سابق راه و شهرسازی حتی یک گام مؤثر برای تسریع در روند افتتاح و بهرهبرداری از پروژههای مسکن مهر برنداشته است.
این کارشناس حوزه مسکن اضافه کرد: بخش مسکن در زمان وزارت آخوندی تنها محدود به ابلاغ بخشنامههای کاغذی میشد بهطوریکه این بخشنامهها به مراجع ذیربط ارائه میشد و حتی پیگیری بهمنظور اجرایی شدن آنها انجام نمیشد. در شرایط کنونی بخش مسکن نیازمند تزریق خون جدید بهمنظور رونق بخشیدن به بازار ساختوساز است. موضوعی که بسیاری از انبوهسازان و سازندگان مطرح کشور در جلسات متعدد با وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره کردند و خواستار ورود مستقیم شخص وزیر به حوزه ساختوساز شدند ولی متأسفانه شاهد وقوع چنین اتفاقی نبودیم.
عدالتخواه تصریح کرد: بخش مسکن بیش از 300 شغل مستقیم و بیش از یک هزار شغل غیرمستقیم را در کشور ایجاد میکند اما در دوره وزارت آخوندی با رکود گسترده و حاکم بر بخش مسکن بهنوعی شاهد افزایش میزان بیکاری در کشور هم بودیم. افزایش قیمت مصالح ساختمانی ازیکطرف و عدم ارائه برنامه جامع بهمنظور خارج کردن بخش مسکن از رکود از نقاط ضعف عباس آخوندی در وزارت راه و شهرسازی بود.
سخن آخر
بنابراین با توجه به اینکه وزیر سابق راه و شهرسازی در بخشهای مختلف مسکن از ساختوساز گرفته تا خریدوفروش عملکرد مناسبی نداشته است به نظر میرسد مخالفت آخوندی با تولید مسکن ارزان از یک طرف و روی کاغذ ماندن احیای بافتهای فرسوده از طرف دیگر موجب شده تا بخشهای مختلف حوزه مسکن در کشور در پنج سال اخیر با رکودی فراگیر و گسترده روبهرو شوند بهطوریکه شاهد افزایش قیمت مسکن و هزینههای ساختوساز در کشور هستیم اما تولید مسکن و خرید و فروش آن در نقاط متعدد ایران بهشدت کاهشیافته است.
انتهای پیام/4094/4071/پ
انتهای پیام/