دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 آبان 1397 - 10:10
کارشناس رسانه مطرح کرد:

موفقیت شبکه‌های برون‌مرزی در خنثی‌سازی ایران هراسی

یک کارشناس رسانه‌ای با اشاره به تأثیر شبکه‌های برون‌مرزی در خنثی‌سازی «ایران هراسی» و «اسلام هراسی» عنوان کرد: این شبکه‌ها در دفع این توطئه‌ها موفق بوده‌اند.
کد خبر : 320169
khaled.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ رسانه‌ها در عصر حاضر یکی از تأثیرگذارترین ابزارها در جنگ نرم به شمار می‌آیند که در صورت شناخت همه‌جانبه کارکردها و ابعاد آن‌ها، می‌توان در گام اول به خنثی‌سازی توطئه‌ها علیه انقلاب اسلامی ازجمله ایران هراسی و اسلام هراسی پرداخت و در مرحله بعد، به تأثیرگذاری در میان جوامع هدف اقدام کرد.


رضا عبداللهی نژاد، استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی استفاده از رسانه را ابزاری برای پیشبرد سیاست‌گذاری نظام و حکومت‌ها در عرصه داخلی و بین‌المللی دانست و با اشاره به‌ضرورت راه‌اندازی شبکه‌های برون‌مرزی صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت: یکی از راه‌کارهای تسهیل و تسریع اهداف حکومت‌ها در عرصه خارجی، تنظیم روابط است که رسانه می‌تواند به‌عنوان بازوی تأثیرگذار دستگاه دیپلماسی در تحولات بین‌الملل به ایفای نقش بپردازد و در این حیطه وارد عمل شود.


عبداللهی نژاد کارکرد رسانه، گونه‌شناسی و دسته‌بندی آن‌ها، چگونگی ایفای نقش آن‌ها، فضای آزاد ایجادشده برای رسانه‌ها، نوع نگاه نظام به رسانه‌ها و همچنین نوع نگاه مسئولان، سیاستمداران و دولتمردان به رسانه‌ها و ... را از عوامل تأثیرگذار در عملکرد شبکه‌های برون‌مرزی نام برد و تأکید کرد که شبکه‌ها با توجه به این عوامل می‌توانند در عصر ارتباطات به تولید محتوا پرداخته و تأثیرگذار باشند.


وی با بیان اینکه امروزه حکومت‌ها از رسانه‌ها برای کاهش مخاصمات و در سطحی بالاتر برای فرهنگ‌سازی در خارج از مرزها بهره می‌برند اظهار کرد: در دنیای کنونی از ابزار رسانه برای تعامل و ارتباطات، کاهش مخاصمات، پیگیری روابط و بهبود آن‌ها و در سطوح بالاتر فرهنگ‌سازی در عرصه بین‌الملل برای فهم و ایجاد ذهنیت مشترک استفاده می‌شود، لذا با توجه به این نکات می‌توان از شبکه‌های برون‌مرزی در راستای بهبود روابط بین‌الملل بهره برد؛ حال اینکه با چه سازوکار و قواعدی می‌توان به این عوامل دست‌ یافت، باید گفت که یکسری بسترسازی و الزامات رسانه‌ای برای ورود به این عرصه باید فراهم شود.


این استاد دانشگاه در ادامه در پاسخ به اینکه آیا شبکه‌های برون‌مرزی ایران همانند پرس تی وی، العالم و ... در بهبود روابط بین‌الملل و شناساندن و ترویج فرهنگ ایرانی ـ اسلامی موفق بوده‌اند، خاطرنشان کرد: الزاماتی برای این مهم باید فراهم شود که یکی از آن‌ها درک مخاطب بین‌الملل و شناسایی نیازهای آن‌هاست. برای دستیابی به این امر لازم است استانداردهای علمی رسانه‌ای و در کنار آن تسلط به زبان بین‌الملل پیام و خبر رعایت شود.


عبداللهی نژاد ادامه داد: همچنین لازم است المان‌های فرهنگی، عناصر تاریخی و عوامل اجتماعی جامعه هدف که برای آن‌ها برنامه تولید می‌شود را به‌خوبی بشناسیم. اگر بتوانیم جامعه مخاطب و فرهنگ آن‌ها را به‌درستی بشناسیم و بر اساس همان دستورالعمل‌سازی و با ادبیاتی نظری ورود کنیم، توانسته‌ایم نقش‌آفرینی شبکه‌های برون‌مرزی را تعریف کنیم.


این استاد دانشگاه علامه با اشاره به تاریخچه و قدمت ایجاد شبکه‌های برون‌مرزی ایران که صبغه و عقبه‌ای طولانی نیز ندارند، به شبکه‌های العالم و پرس تی وی و نقش پررنگ آن‌ها به‌عنوان رسانه‌هایی حرفه‌ای در ابتدای ظهورشان تأکید کرد و افزود: نوع نظام سیاسی در کارکرد رسانه‌ها بسیار مهم هستند چراکه سیاست خارجی، تداوم سیاست داخلی است و نمی‌توان دو ساختار، ایدئولوژی، فرهنگ اجتماعی و ... جدا و متفاوت از هم برای رسانه یک کشور در دو عرصه داخلی و خارجی تعریف کرد.


عبداللهی نژاد در ادامه این بحث عنوان کرد: آنجایی که به صورتی حرفه‌ای و مبتنی بر بنیان‌های علمی از نیروهای حرفه‌ای و با اتکا به نخبگان داخل و خارج الگویی موفق را خلق کردیم توانستیم تأثیرگذار باشیم. برای مثال پرستی وی به‌ویژه در سال‌های ابتدایی ایجادش با رعایت اصول حرفه‌ای وارد عرصه رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی شد و در حوزه‌های مختلف تحولات خاورمیانه و یا بازنمایی منازعات رژیم صهیونیستی و ... را بازتاب داد، طرحی جدید برانداخت و به‌نوعی با سبک و سیاقی جدید و جدای ازآنچه در شبکه‌های داخلی ایران شاهد آن بودیم به اطلاع‌رسانی پرداخت. وی افزود: این امر را برای مخاطبان عرب‌زبان منطقه و خاورمیانه، شمال آفریقا نیز با العالم تجربه کردیم.


وی جذب نیروهای حرفه‌ای و خبرنگارانی که از اوضاع موجود، تحلیل ارائه می‌کردند و مسلط به زبان بودند و همچنین رعایت انصاف و بی‌طرفی در انتشار اخبار با رعایت اصول حرفه‌ای خبرنگاری را از دلایل پرمخاطب شدن این شبکه‌های برون‌مرزی ایران خواند که باعث شد رفرنس و منبع اصلی خبرها باشند. وی همچنین ظهور شبکه‌های اجتماعی مجازی و ابزارهای نوین اطلاع‌رسانی را از عواملی دانست که ما را وارد عصر پساتلویزیون کرده است.


این استاد دانشگاه در خصوص خلأهای موجود و پیشنهادات برای رفع خلأها به‌منظور جذب مخاطبان بیشتر توسط شبکه‌های برون‌مرزی گفت: نوع پرداختن به سوژه‌ها، سطح دسترسی به منابع خبری و دوری از نسخه‌پیچی سنتی برای مخاطب از ضرورت‌هایی است که باید تهیه‌کنندگان شبکه‌ها آن‌ها را در نظر داشته باشند.


 وی با تأکید بر اینکه در عصر کنونی این مخاطبان هستند که دروازه‌بانی رسانه‌ای می‌کنند، در مورد تأثیر شبکه‌های برون‌مرزی ایران برای خنثی‌سازی خبری «ایران هراسی» و «اسلام هراسی» عنوان کرد: این شبکه‌ها در بحث خنثی‌سازی ایران هراسی حتماً توفیقاتی داشته‌اند چراکه ما هم‌اکنون هم با امپریالیسم رسانه‌ای مواجه هستیم. در حال حاضر، میدان‌دار و جریان‌ساز نظام رسانه‌ای در عرصه جهانی چند رسانه هستند لذا در چنین فضایی با توجه به ایدئولوژی انقلاب که مورد هجمه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی قرار دارد، رسانه‌ها در دفع این هجمه‌ها می‌توانند مؤثر و تأثیرگذار باشند.


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب