دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مهر 1397 - 11:26
وقتی گاو شیرده سعودی در تله شکارچی آمریکایی گرفتار می‌شود؛

بهره‌برداری چندمنظوره ترامپ از ماجرای خاشقجی

مرگ خاشقجی چنانچه اثبات شود، ترامپ سرمایه‌های سعودی که عربستان همیشه از آن به‌ عنوان اهرمی برای پیشبرد مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کرد را بلوکه می‌کند.
کد خبر : 318132
1092794_121.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ محسن احدی - زمانی که روزنامه‌نگار عربستانی‌‌الاصل روزنامه واشنگتن‌پست برای تکمیل پروسه طلاق خود وارد کنسولگری عربستان سعودی در استانبول شد، هیچ‌کس فکر نمی‌کرد کار به اینجا بکشد. حالا دو هفته از مفقودی وی می‌گذرد و گمانه‌زنی‌ها در خصوص قتل وی در داخل ساختمان کنسولگری، وجه غالب گفتمان بین‌الملل شده است.


بسیاری از مقام‌های سیاسی ارشد در جهان با محکوم کردن اقدام احتمالی عربستان در این پرونده، خواستار تحقیقات جامع دراین‌باره و مشخص شدن عاملان و آمران آن شده‌اند. موضع‌گیری جهانی علیه این فاجعه حلقه فشار را علیه سعودی‌ها تنگ‌تر کرده است.


در مقابل اما رئیس‌جمهور آمریکا در ابتدا با واکنشی معمولی با آن برخورد کرد ولی درنهایت مناسبات اقتصادی میان این کشور و عربستان سعودی را بسیار بالاتر از اتفاق افتاده دانست و بااینکه خواستار تحقیق در این زمینه شد ولی قراردادهای خرید سلاح عربستان سعودی از آمریکا را خلل‌ناپذیر و لغو نشدنی دانست.


بسیاری از سیاستمداران واشنگتن از سناتورها و نمایندگان کنگره به‌آرامی در حال موضع‌گیری در قبال این ماجرا هستند و نه‌تنها خواستار مشخص شدن سرنوشت خبرنگار منتقد سعودی شده‌اند بلکه تجدیدنظر در رابطه میان آمریکا و عربستان سعودی و پایان دادن به حمایت آمریکا از جنگ ویرانگر یمن را نیز مطالبه کرده‌اند.


آنچه در این میان بسیار موردتوجه قرار گرفته، این موضوع است که با توجه به شهروند آمریکایی بودن جمال خاشقجی و اینکه او کارمند روزنامه واشنگتن‌پست است، درصورتی‌که قتل وی تأیید و نقش مقام‌های سعودی در آن مشخص گردد آمریکا چه واکنشی به آن نشان خواهد داد.


دو سال قبل بود که آمریکا قانون مبارزه با حمایت مالی تروریسم را تصویب کرد که بر اساس آن کشورهایی که نقشی در فعالیت‌های تروریستی علیه منافع آمریکا و شهروندان آمریکایی داشته باشند، تمامی منافع آن‌ها بلوکه خواهد شد. در همان زمان بحث نقش عربستان سعودی در حادثه 11 سپتامبر و گزارش 28 صفحه‌ای محرمانه کمیته تحقیقات این حادثه که هیچ‌گاه به بیرون درز نکرده بود مطرح شد و این زمزمه در راهروهای کنگره آمریکا پیچید که باید پولی که عربستان سعودی در آمریکا دارد را بلوکه کرد.


عربستان سعودی در حدود 750 میلیارد دلار به‌صورت اوراق قرضه در آمریکا سرمایه‌گذاری کرده است و در همان مقطعی که بحث بلوکه کردن پول عربستان سعودی در آمریکا مطرح بود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی آمریکا را تهدید کرد که اگر علیه این کشور اقدامی صورت گیرد، ریاض به‌سرعت تمام پول خود را از آمریکا خارج خواهد کرد و این ضربه بزرگی به اقتصاد این کشور خواهد بود.


دونالد ترامپ از دوران تبلیغات انتخاباتی بارها با تشبیه کردن عربستان سعودی به گاو شیرده خواستار دوشیدن این کشور شده است. برای وی حالا بهترین فرصت است تا در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره کاری انجام دهد که به‌اصطلاح نه سیخ بسوزد و نه کباب.


به‌احتمال بسیار زیاد، دونالد ترامپ با متهم کردن عربستان سعودی و واکنش در مقابل آن ژستی روشنفکرانه برای نشان‌ دادن اقتدار آمریکایی خواهد گرفت تا انتقادها از کوتاه آمدن در مقابل اقدام‌های افراطی حکومت متحجر عربستان سعودی را کاهش دهد و در مقابل نیز با بلوکه کردن پول عربستان سعودی به هواداران خود بگوید که توانسته است برای آمریکا پول و عظمت را با هم خلق کند.


اگر عربستان سعودی نتواند اثبات کند که جمال خاشقجی سالم از کنسولگری این کشور در استانبول خارج شده است، واکنش جهانی علیه این کشور سخت خواهد بود و برای ولیعهد جاه‌طلب سعودی دیگر فرصتی برای فرار از مخمصه وجود نخواهد داشت.


اگر مرگ این روزنامه‌نگار اثبات شود، باید منتظر باشیم که رئیس‌جمهور تاجرمآب آمریکایی بلوکه کردن پولی که عربستان سعودی در آمریکا دارد و همیشه از آن به‌عنوان اهرمی برای پیشبرد مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کرد را به‌عنوان وجه‌المصالحه حل بحران، در دستور کار خود قرار دهد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب