دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مرداد 1397 - 16:00

ساخت پارچه‌های هوشمندی که نفس می‌کشند

دانشمندان دانشگاه دلاویر با استفاده از پوشش نانولوله پارچه‌ها را هوشمند می‌کنند.
کد خبر : 304815

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، تصور کنید پارچه‎های ارزان‌قیمت و راحتی وجود داشت که به‌راحتی می‌توانست طیف وسیعی از فشار و حرکت را تشخیص دهد. حال محققان دانشگاه دلاویر موفق به ساخت چنین تکنولوژی شده‌اند.


پایه این مواد شامل پارچه معمولی مانند پنبه، نایلون، پلی‌استر یا پشم می‌شود که سطح آن با پوشش نانولوله کربنی پوشانده شده است. این پوشش سبک، انعطاف‌پذیر، مقرون‌ به‌صرفه‌ و قابل‌ تنفس است. قطره نمی‌تواند از منافذ لایه عبور کند ولی مولکول به صورت بخار قادر به عبور از آن است. قابلیت عبور بخار را قابلیت تنفس می‌نامند.


ضخامت این پوشش نیز 250 تا 750 نانومتر است که حدود 0/25 تا 0/75 درصد ضخامت یک صفحه کاغذی است.


نانولوله‌های کربنی از صفحات گرافنی تاخورده ساخته شده‌اند که ضخامت آن به اندازه صفحه‌ای تک‌اتمی از کربن‌های متصل به‌ هم است. این نانولوله‌ها رسانای الکتریکی نیز هستند که به این پوشش اجازه می‌دهد سبک‌ترین لمس‌ را نیز شناسایی کند، همچنین قادر به تشخیص حرکت کاربر است.


این پارچه اثر پیزومقاومتی دارد به این معنا که مقاومت الکتریکی آن با تغیر شکل پارچه تغییر می‌کند. این تغییرات توسط جریان الکتریکی کم‌ولتاژی که همیشه در پوشش جریان دارد اندازه‌گیری می‌شود.


یکی از کاربردهای این تکنولوژی کفی کفش حساس به فشار است که می‌تواند به بیمار در دوران بهبودی کمک کند یا از ایجاد آسیب‌دیدگی جلوگیری کند. همچنین می‌توان از این پوشش نانولوله‌ای برای نظارت بر بهبود پس از عمل جراحی و ارزیابی اختلالات حرکتی کودکان استفاده کرد.


انتهای پیام/4056/4021


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب