دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 خرداد 1397 - 18:00
سردبیر سابق ماهنامه نجوم:

نجوم آماتوری در ایران یکی از پیشرفته‌ترین‌ها در سطح جهان است

سردبیر سابق ماهنامه نجوم گفت نجوم آماتوری ایران از پیشرفته‌ترین سطح نجوم در کل کشورهای منطقه است و حتی در جهان نیز جزو کشورهای تحسین شده است و این موضوع در کنفرانس‌های جهانی نیز مطرح است.
کد خبر : 284851

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از رادیو گفت‌وگو، محمد جواد ترابی، منجم آماتور، روزنامه نگار علم و سردبیر سابق ماهنامه نجوم، درباره نجوم حرفه‌ای صحبت کرد.


محمد جواد ترابی در آغاز با بیان اینکه بین نجوم آماتوری و نجوم حرفه‌ای یک همزیستی وجود دارد، گفت: «این همزیستی نه فقط در ایران بلکه در همه کشورهای توسعه‌یافته نیز وجود دارد زیرا منجم حرفه‌ای تمرکز خود را روی یک حوزه تخصصی گذاشته است و دلیلی ندارد وقت خود را برای پایش تمام آسمان صرف کند. در عین حال، منجم آماتور اگر رصدگر حرفه‌ای باشد، می‌تواند با ثبت دقیق سیارک‌ها، دنباله‌دارها، ابرنواخترهای مختلف را گزارش کند که این گزارش‌ها باعث شده است بخش عمده‌ای از این اجرام به نام منجمان آماتوری ثبت شود».


وی درباره رصد آسمان توسط منجمان آماتور اظهار داشت: «این موضوع بدان علت است که منجمان آماتور زمان بیشتری برای رصد دارند و در پایش آسمان ممارست دارند در صورتی که منجمان حرفه‌ای روی یک حوزه تخصصی زمان می‌گذارند. این موضوع درباره تلسکوپ‌های حرفه‌ای نیز صدق می‌کند زیرا از این منظر این تلسکوپ‌ها بسته‌تر است و وقت‌های آن‌ها از قبل برنامه‌ریزی شده است، آسمان را بی‌هدف و برای کنجکاوی پایش نمی‌کنند».


این منجم آماتور با اشاره به ایران و وضعیت نجوم آماتوری، تصریح کرد: «نجوم آماتوری ایران یکی از پیشرفته‌ترین سطح نجوم در کل کشورهای منطقه است و حتی در جهان نیز جزو کشورهای تحسین شده است و این موضوع در کنفرانس‌های جهانی نیز مطرح است».


این روزنامه نگار علم در عین حال اشاره کرد: «در حوزه نجوم حرفه‌ای دچار رکود هستیم و این به دلیل منجمان حرفه‌ای کشور نیست زیرا این افراد سطح بالایی دارند و از سطح خوبی برخوردار هستند اما به دلیل موقعیت‌های شغلی کمی که در ایران وجود دارد اکثرا مجبور به مهاجرت می‌شوند. کار ما در حوزه نجوم حرفه‌ای محدود به کارهای نظری یا استفاده و پردازش از داده‌های رصدخانه‌های حرفه‌ای کشورهای دیگر است».


وی افزود: «متاسفانه هنوز ابزار حرفه‌ای در کشور نداریم. طرح رصدخانه ملی نیز که سال‌های سال است ارائه شده و در حال اجرا است، هنوز به پایان نرسیده و این در حالی است که ابزار آنها تامین شده است. این موضوع سبب شده بین منجم حرفه‌ای و آماتور ارتباطی وجود نداشته باشد زیرا اساسا به یکدیگر نیازی ندارند».


سردبیر سابق ماهنامه نجوم درباره فعالیت‌های منجمان آماتور و حرفه‌ای گفت: «یکی از کارهایی که منجمان آماتور انجام می‌دهند ترویج علم است زیرا فعالیت‌های آنها بیشتر انگیزشی است. البته در سال‌های اخیر تعدادی از منجمان حرفه‌ای به ترویج علم اقدام می‌کنند اما متاسفانه رویه جزیره‌ای عمل کردن است و هر کسی کار خودش را انجام می‌دهد در حالی که نجوم آماتور باید کمک تحصیل در رشته نجوم حرفه‌ای شود».



انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته