دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 ارديبهشت 1397 - 09:07
عبدالملکی مطرح کرد؛

احتمال افزایش قیمت دلار در صورت عدم کنترل نقدینگی

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت:با توجه به نقدینگی هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی در کشورمان قیمت دلار در سال ۹۷ می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان افزایش یابد که البته بخشی از آن هم حباب است.
کد خبر : 274246

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجت‌الله عبدالملکی در جمع اعضای شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در تهران اظهار کرد: اولین کاری که برای خارج کردن اقتصاد از حالت دلاریزه می‌توانیم انجام‌ دهیم، این است که اقتصاد را از دلار خارج کنیم. به گونه‌ای که اصلاً دلار مورد مصرف واقعی نباشد و فرمول آن هم خیلی ساده است و آن پیمان‌های پولی دوجانبه است.


وی افزود: اگر پیمان‌های پولی دوجانبه اتفاق نمی‌افتد دلیلش طرز فکر کسانی است که در بانک مرکزی برای مقامات دولتی تصمیم‌سازی می‌کنند، سوال این است که چرا بانک مرکزی این کار را انجام نمی‌دهد؟ واقعیت این است که این قضیه در چند سال اخیر بسیار تقویت شده است، چون خیلی از کسانی که در بانک مرکزی کار می‌کنند تربیت شده غرب هستند، با این وجود یکی از هنرهای بانک مرکزی این بوده که هر سال چندین نفر را برای تحصیل بورس می‌کرده و به دانشگاه‌های انگلیس، کانادا و کشورهای دیگر به غیر از آمریکا می‌فرستاده است.


عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه قبل از انقلاب، آمریکا آموزشگاه اقتصاددانان ایرانی بوده و به راحتی به ایرانی‌ها مثلا ارباب زاده‌ها در دانشگاه‌های این کشور پذیرش می‌دادند عنوان کرد: این جزو دیپلماسی عمومی آمریکا است، بر اساس گزارش پنتاگون در سال ۹۲، ۳۶۰ نفر از سران کشورهای مختلف درس خوانده‌های آمریکا بودند و لذا بر همین اساس اعتقاد آمریکایی‌ها بر این بود، بی آنکه آنها بخواهند کاری انجام دهند درس خوانده‌های دانشگاه‌های این کشور همان تصمیمی را می‌گیرند که آمریکا دوست دارد.


به گفته عبدالملکی متاسفانه بانک مرکزی کشورمان غرق دیپلماسی عمومی آمریکا شده است، وقتی ما از سلطه دلار حرف می‌زنیم آقایان در بانک مرکزی می‌گویند این توهم است چون آنها در هیچ کتابی در آمریکا این مسائل را نخوانده‌اند.


وی ادامه داد: بانک مرکزی ما برخلاف بانک مرکزی چین و خیلی از کشورهای دیگر مساله سلطه دلار را فهم نمی‌کند و این یکی از مجاری اصلی نفوذ است که در کشورمان اتفاق افتاده است.


عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه پیمان‌های پولی دوجانبه از دهه ۸۰ مطرح بوده ولی بانک مرکزی در این راستا حرکتی نکرده است، گفت: در سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه که توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است از مجموعه ۸۰ بند سیاست‌های مورد نظر یک بند به پیگیری پیمان‌های پولی دوجانبه اختصاص یافته که بانک مرکزی اعتنایی به این بند نکرده است. البته سال گذشته یک پیمان را با ضرب و زور با ترکیه بستند اما عملاً نمی‌دانیم که در چه مرحله‌ای قرار دارد. با این وجود کسانی که در جریان هستند می‌گویند در این زمینه عملا اتفاقی نیفتاده است و خیلی از مبادلاتی که با این کشور در جریان است با معیار دلار انجام می‌شود.


عبدالملکی گفت: دومین عاملی که باعث شده ما به سمت پیمانهای پولی دوجانبه نرویم این است که در این زمینه توان فنی کار را ایجاد نکرده‌ایم مثلاً در این راستا باید سیستم‌های حسابداری متناسب با پیمان‌های پولی دو جانبه پولی در نظام‌های بانکداری ایجاد شود و یا اینکه هر پیمان دوجانبه پولی که با هر کشوری بسته می‌شود نظام حسابداری خاص خودش را می‌خواهد که نظام کارمندی ما حوصله این کارها را ندارد و ترجیح می‌دهند، از دلار استفاده کنند.


وی از دلار و نفت به عنوان سیاسی‌ترین کالاهای دنیا نام برد و اظهار کرد: کشورهای مختلف مانند چین توانسته‌اند استفاده از دلار را کنترل کنند اما ما اراده و توان لازم را برای کنترل و مدیریت کردن دلار نداشته‌ایم با این وجود با وضع یک تحریم جدید و گران شدن دلار متاثر از یک موج سیاسی می‌بینیم کسانی که پولی دارند هجوم می‌آورند تا آن را به دلار تبدیل کنند.


عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق( ع) گفت: با توجه به نقدینگی هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی در کشورمان قیمت دلار در سال ۹۷ می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان افزایش یابد که البته بخشی از آن هم حباب است.


به گفته عبدالملکی برای کنترل قیمت دلار، بانک مرکزی باید به سمت پیمان‌های پولی دوجانبه برود، کنترل ها و نظارت‌ها را منطقی‌تر و نقدینگی را مدیریت کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب