شکل جدیدی از نور ساخته شد
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، محققان دانشگاه MIT و هاروارد شکل جدیدی از نور ساختهاند. آنها توانستند فعل و انفعالی میان گروههایی از فوتونها بوجود بیاورند و به تدریج حجم شان بیشتر شود.
این تحقیق با توحه به تحقیق پیشین گروه درباره ایجاد مولکولهای فوتونیک و مربوط به جفت کردن دو فوتون بود تا به این وسیله با یکدیگر تعامل کنند. آنها در پی بررسی آن بودند که اگر تعاملی غیر منتظره میان دو فوتون انجام شود، آیا امکان حدوث آن میان سه یا چهار فوتون نیز وجود دارد یا خیر.
ولادان وولتیک محقق ارشد این پژوهش میگوید: به عنوان مثال میتوان مولکولهای اکسیژن را با ترکیب O2 و O3 (ازون) به وجود آورد. اما امکان تولید O4 وجود ندارد. بنابراین ما از خود پرسیدیم؛ آیا میتوان فوتونهای بیشتری به یک مولکول اضافه کرد و مواد بزرگتری ساخت؟
برای این منظور گروه ابری از اتمهای روبیدیم را به شدت سرد کردند به طوریکه دمای آن به حدود صفر درجه سانتیگراد رسید. سپس اشعه بسیار خفیفی از لیزر را به اتمهای ثابت در این ابر تاباندند. این اشعه در هر مرحله فقط چند فوتون ارسال میکرد. دانشمندان این فوتونها را پس از ظهور در ابر اندازه گیری کردند.
به طور معمول رشته از فوتونها در فواصل زمانی مختلف از ابر خارج میشود. اما در این آزمایش فوتونها به شکل گروههای دو و سه تایی از ابر خارج میشدند. نه تنها فوتونها خاصیت جذب را از خود نشان دادند، بلکه حجمشان نیز افزوده شد. با افزایش حجم از سرعت حرکت آنها کاسته شد. به طوریکه این فوتونها ۱۰۰ هزار بار کندتر از سرعت معمول نور حرکت میکردند.
در همین راستا وولتیک میگوید: «فوتونها مسافتهای طولانی را سریع طی میکنند. به همین دلیل دانشمندان با استفاده از نور اطلاعات را ارسال میکردند (مانند ارسال اطلاعات با فیبر نوری). اگر فوتونها روی یکدیگر تاثیر بگذارند، میتوان آنها را در هم تنید و برای توزیع اطلاعات کوانتومی به کار برد».
منبع: مهر
انتهای پیام/