دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 آذر 1396 - 13:00
مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اعلام کرد:

حضور ٢٤ تیم سلامت روان در مناطق زلزله‌زده/ غربالگری بیش از ۲۵ هزار نفر در کرمانشاه

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه ۲۴ تیم سلامت روان در مناطق زلزله‌زده غرب کشور حضور دارند، گفت: تاکنون ٢٥٧٥٠ نفر از زلزله‌زدگان تحت غربالگری‌های روانی اجتماعی قرار گرفته‌اند.
کد خبر : 240717

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از وزارت بهداشت، احمد حاجبی درباره جزییات بازدید از روند خدمات تیم سلامت روان در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه گفت: هدف از این بازدید، بررسی وضعیت موجود و ارزیابی سطح آسیب‌های روانی ناشی از حادثه، شدت حادثه و تعداد تقریبی افراد آسیب‌دیده، ارزیابی تعداد نیروی روانشناس مورد نیاز، امکانات مورد نیاز از قبیل اسکان، تغذیه و نحوه نقل و انتقال تیم‌ها به مناطق و همچنین هماهنگی با سایر دستگاه‌ها و سازمان‌های ذیربط در استان از طریق برگزاری جلسات کمیته هماهنگی حمایت‌های روانی اجتماعی درحوادث و بلایا است.


مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت درخصوص روند کار تیم‌های سلامت روان گفت: هم اکنون تعداد ۲۴ تیم سلامت روان (۴۸ روانشناس) شامل روانشناسان استان‌های کرمانشاه، کردستان، همدان و لرستان در منطقه حضور دارند.


وی ادامه داد: طبق گزارش‌ها، تا ١٨ آذرماه تقریبا ۲۵۷۵۰ نفر از کل افراد غربالگری شده‌اند که از این تعداد حدود ۲۸۰۳ نفر دارای علائم استرس هستند و نیاز به مداخلات تکنیکال دارند.


حاجبی تیم‌های سلامت روان از طریق منطقه‌بندی که توسط گروه سلامت روان انجام شده است به مناطق زلزله‌زده اعزام می‌شوند. این تیم‌ها بر اساس پروتکل کشوری حمایت‌های روانی اجتماعی، با مراجعه به چادرها و یا کانکس‌ها و منازل، با پرسیدن چند سوال کوتاه، غربالگری از تمام افراد تحت تاثیر حادثه را انجام می‌دهند.


مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت تصریح کرد: پس از غربالگری افراد آسیب دیده (افرادی که علائم استرس حاد دارند) را در قالب ۴ گروه سنی تقسیم کرده و با تشکیل گروه هایی که متشکل از ۸ الی ۱۲ نفر هستند، برای افراد تعیین شده جلسات مداخلات روانی اجتماعی برگزار می‌کنند.


حاجبی درخصوص کاربرد روش‌های درمانی و مداخلاتی گفت: مداخلات روانی اجتماعی براساس پروتکل کشوری حمایت‌های روانی اجتماعی با تاکید بر مداخلات گروهی در قالب گروه‌های سنی انجام می‌شود، لذا این تکنیک‌ها عبارتند از، ارائه کمک‌های اولیه روانشناختی، توضیح واکنش‌های روانی، مدیریت افکار مزاحم، مدیریت بیش برانگیختگی و مدیریت اجتناب که این مداخلات طی ۳ الی ۴ جلسه برای افراد آسیب‌دیده با فاصله ۴ الی ۵ روز انجام می‌شود.


وی درخصوص ارزیابی کارکرد تیم‌ها بیان کرد: با توجه به شرایط منطقه از نظر دسترسی، پراکندگی و وسعت حادثه و شرایط آب و هوایی تاکنون عملکرد تیم‌ها خوب و قابل قبول بوده است و توانسته‌اند نسبت به مدت زمان سپری شده از وقوع زلزله پوشش مناسبی ایجاد کنند.


حاجبی در مورد محل خدمت کارشناسان سلامت روان در مناطق زلزله‌زده گفت: کارشناسان سلامت روان، برای غربالگری در مناطق آسیب دیده (شهر و روستا) به چادرها و محل اسکان حادثه دیدگان مراجعه می‌کنند و با حضور در چادرها اقدام به غربالگری فعال می‌کنند و برای ارائه خدمات تخصصی با تعیین یک چادر در محل حادثه، افراد غربال مثبت را به چادر دعوت می‌کنند و مداخلات فنی را در قالب گروه‌های سنی زیر شش سال، شش تا ۱۲ سال، ۱۲ تا ۱۸ سال و ۱۸ سال به بالا ارائه می‌کنند.


وی گفت: شرح وظایف تیم‌های سلامت روان، ارزیابی سطح آسیب در منطقه، شرکت در مراسم‌های عمومی مردم، ارائه کمک‌های اولیه روانشناختی، حضور در بیمارستان‌هایی که مصدومین حادثه بستری شده‌اند، ثبت اطلاعات افراد، غربالگری فعال در چادرها و کانکس‌ها، تشکیل گروهای آسیب دیده، ارائه خدمات فنی و روانشناختی به افراد آسیب دیده، ارسال گزارش عملکرد منظم به سطوح بالاتر، شناسایی افرادی که نیازمند خدمات مددکاری هستند و معرفی افراد واجد شرایط به دستگاه‌های ذیربط و پیگیری آنها است.


وی در خصوص آموزش‌های مدیریت بحران به کارشناسان سلامت روان گفت: کارشناسان سلامت روان توسط دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با همکاری انجمن علمی روانپزشکی ایران و گروه‌های سلامت روان دانشگاه‌ها در کارگاه‌های کشوری یا منطقه‌ای آموزش می‌بینند.


حاجبی ادامه داد: تا کنون چهار کارگاه ظرفیت‌سازی برگزار شده است و حدود ۱۵۰ نفر از همکاران روانپزشک و روانشناس آموزش دیده‌اند. در ضمن با ایجاد ظرفیت‌های مربی مربیان، علاوه بر تهران، امکان آموزش در استان کرمانشاه هم ایجاد شده است.


وی تاکید کرد: هم اکنون جهت هماهنگی‌های بیشتر و یکسان عمل کردن در منطقه، یک کمیته هماهنگی ملی حمایت‌های روانی اجتماعی با مشارکت دستگاه‌های ذیربط تشکیل شده که نقش سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرا در منطقه را دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب