دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 آذر 1396 - 11:49
آنا از مصائب بی‌پایان دانشجویان صنعت نفت گزارش می‌دهد؛

چرا آقای وزیر صدای دانشجویانش را نمی‌شنود؟

اعتراض دانشجویان دانشگاه صنعت نفت به پایان هفته دوم رسید، نزدیک به دو هفته است کلاس‌های درسی دانشگاه برگزار نمی‌شود و دانشجویان این دانشگاه خواستار رسیدگی به وضعیت خود هستند.
کد خبر : 235937

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- علی فراهانی: حدود دو هفته از آغاز اعتراضات دانشجویان صنعت نفت می‌گذرد. دانشجویان معترض در کلاس‌های درسی حاضر نمی‌شوند و خواستار پاسخگویی مسئولین علی‌الخصوص وزیر نفت هستند. آن‌ها معتقدند فارغ‌التحصیلان دانشکده صنعت نفت، طبق آئین‌نامه این دانشکده، باید با شرط معدل و پس از فارغ‌التحصیلی به استخدام وزارت نفت درآیند، که در حال حاضر این روند متوقف شده است.


دانشجویان معترض دانشگاه صنعت نفت که مطالبات صنفی دارند، می‌گویند «از برآورده نشدن وعده‌های استخدامی به ستوه آمده‌اند» و در بیانیه‌های متعدد بر مطالبات صنفی خود پافشاری کرده‌‌اند و خواهان این شدند که مسئولان قوای مجریه و مقننه، به درخواست‌های آن‌ها که مهمترینش، استخدام در وزارت نفت در زمان فارغ‌التحصیلی است، توجه کنند.


طبق آیین‌نامه استخدامی در سال ۸۰ وزارت نفت موظف است که نیاز نیروی انسانی خود را از دانشگاه صنعت نفت تامین کند. طبق روال این آیین نامه، دانش آموختگان رتبه الف دانشگاه نفت در اولویت استخدام بوده‌اند و بدون آزمون در وزارت نفت و شرکت‌ها تابعه استخدام می‌شدند؛ همچنین فارغ‌التحصیلان رتبه ب و ث سهمیه جداگانه‌‎ای در آزمون‌های استخدامی داشته‌اند.


امریه وزارت نفت و تحصیل رایگان از دیگر امتیازات دانشگاه صنعت نفت است که صد البته وجود آنها به مسئله اول یعنی همان جذب مستقیم وابسته است. اما وضعیت این قطب علمی صنعت نفت، در سال‌های اخیر بسیار پیچیده شده است.



وزیر نفت در ابلاغیه‌ای در سال ۹۴ تمامی استخدام‌ها را ممنوع اعلام کرد و از همانجا اعتراض این دانشجویان آغاز شد، این مسئله به قدری جدی بود که منجر به لغو امتحانات در دی ماه ۹۴ در سه دانشکده آبادان، اهواز و تهران گردید.


دانشجویان دانشگاه صنعت نفت حتی شکایت خود را به دیوان عدالت اداری بردند. در پی این شکایات، دیوان عدالت اداری وزارت نفت را ملزم به جذب و استخدام دانشجویان گروه الف دانشگاه صنعت نفت کرد، اما هنوز تغییری در وضعیت دانشجویان به وجود نیامده است.


پرونده‌های جدید انضباطی در انتظار دانشجویان معترض


یکی از دانشجویان معترض درباره اتفاقات پیش آمده و رفتار مسئولان به خبرنگار صنفی- دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا گفت: «متاسفانه هیات رئیسه دانشگاه ناکارآمد است و تمام امتیازات دانشگاه را از بین برده‌اند. جالب اینجاست که اکثر آن‌ها در وزارت نفت و سازمان‌های وابسته دارای پست و سمت هستند. موضوع استخدام یکی از خواسته‌ها و مطالبات دانشجویان است چراکه در بسیاری از موارد علمی و آزمایشگاهی هم دچار ضعف و آسیب هستیم.»


او در بخش دیگری از سخنان خود به رفتار و برخورد نامتعارف مسئولان دانشگاه صنعت نفت با معترضان اشاره کرد و افزود: «حراست و کمیته انضباطی دانشگاه برای یکایک دانشجویان معترض تشکیل پرونده داده‌اند و حتی تهدید به اخراج نیز شده‌ایم. از طرف آموزش دانشگاه با بسیاری از خانواده‌ها تماس گرفته شده و گفته‌اند که فرزند شما چندین جلسه در کلاس درس حاضر نشده و به دنبال اغتشاش در دانشگاه‌ست.»


این دانشجو تصریح کرد: «متاسفانه با بیان مطالب کذب به دنبال فشار خانواده‌ها بر روی دانشجویان هستند و از طرفی هم برخوردهای فیزیکی با دانشجویان معترض صورت گرفته است. حتی تعدادی از خبرنگاران برای تهیه گزارش قصد ورود به دانشگاه آبادان را داشتند اما مانع از حضور آن‌ها شدند.»


او گفت: «برخی از اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه از دانشجویان معترض حمایت کردند و بعضی دیگر نیز به دلیل غیبت در کلاس‌های درس، حذف شدند. متاسفانه رئیس و هیات رئیسه قصد نابود کردن دانشگاه را دارند و مسئولان تا به حال حتی یک جلسه هم با دانشجویان و نمایندگان ما نداشتند.»


این دانشجو تصریح کرد: «روابط عمومی دانشگاه هم اطلاعیه‌هایی را منتشر کرده که تک تک بندهای این اطلاعیه مشکل دارد و خلاف واقع است. ما بیش از 10 روز دست به اعتصاب زدیم اما همچنان بلاتکلیف هستیم و هیچ اتفاق خوشایندی برای تحقق خواسته‌های دانشجویان به وجود نیامده است.»


شرایط جدید استخدامی وزارت نفت مدتی است با اعتراض‌های گسترده دانشجویان مواجه شده است. دانشجویان خواستار جلوگیری از برگزاری آزمون با شرایط اعلام شده هستند. همه این مسائل باعث شده تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان و دانش‌آموختگان برخی دانشگاه‌ها به همراه دانشجویان دانشگاه صنعت نفت از 10 روز گذشته با انتشار بیانیه، تجمعات گسترده، امضای طومار و تحصن، به شرایط آزمون استخدامی وزارت نفت که منجر به حذف آنها از رقابت شده است، اعتراض کردند و خواهان جلوگیری از برگزاری آزمون با شرایط اعلام‌شده هستند که تاکنون مسئولان وزارت علوم، سازمان استخدامی کل کشور و نمایندگان مجلس هیچ‌گونه واکنشی نسبت به این اعتراض‌ها نداشته‌اند.


ما با این دانشجویان قراری نداریم!


بیژن زنگنه، وزیر نفت اواخر شهریور سال 96 آب پاکی را روی دستان دانشجویان معترض ریخت و گفت «ما با این دانشجویان قراری نداریم.» او در پاسخ به سوالی مبنی بر اعتراضات دانشجویان دانشگاه صنعت نفت درباره جذب در وزارت نفت تاکید کرد: «این دانشجویان بورسیه هستند و در دوران تحصیل پول دریافت می‌کنند. برنامه داریم که به زودی اعلام کنیم تا این دانشجویان برای مصاحبه استخدامی به وزارت نفت بیایند.»


سخنان وزیر نفت باعث تشدید آتش اعتراضات شد و دانشجویان به نشانه اعتراض در کلاس‌های درس حضور پیدا نکردند. دانشجویان معترض بعد از شنیدن اظهارات زنگنه تاکید کردند «وعده‌هایی که قبل از شروع تحصیل در هنگام انتخاب رشته به ما داده شد، عملی نشده‌است و نگران آینده شغلی خود هستند.» در ماه‌های گذشته دانشجویان و فارغ‌التحصیلان صنعت نفت بارها در اعتراض به آنچه بدعهدی وزارت نفت می‌دانند، تجمع کردند.



فارغ‌التحصیلان و دانشجویان می‌گویند: «براساس دفترچه‌های انتخاب رشته باید بعد از تمام شدن دوران تحصیل، جذب وزارت نفت شوند»، اما همچنان این وعده، اجرایی نشده است. اعتراضات دانشجویان دانشگاه صنعت نفت به اینجا ختم نشد. زیرا جمعی از فارغ‌التحصیلان این دانشگاه در اعتراض به خلف وعده وزیر نفت مقابل مجلس تجمع کردند و خواستار رسیدگی به وضعیت خود از سوی مجلس شدند. دانشجویان دانشگاه صنعت نفت در اعتراض به موضوع لغو استخدام خود از طرف وزارت نفت، چند روزی مقابل خانه ملت تحصن کردند.


مسئولان وزارت نفت دانشجویان معترض دانشگاه صنعت نفت را محق نمی‌دانند!


چندی قبل، احمد توکلی رئیس هیات مدیره سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، از پی‌گیری این سازمان برای احقاق حقوق آنها خبر داد و در آن نامه نوشت: «از تجمع شما برای احقاق حقی که برای خویش قائلید مطلع شدم. یکی از شما عزیزان نیز مدارکی را به دیده‌بان ارائه کرد که حاکی از محق بودن شما در امر استخدام در وزارت نفت است.»


او در این نامه تاکید کرد: «دیده‌بان شفافیت و عدالت طبق وظیفه ذاتی‌اش پیگیر شکایت شما خواهد شد. بدیهی است رسیدگی به این دعوی محتاج صرف وقت است. امیدوارم از طرق قانونی به استیفای حقی که از آن سخن می‌گویید موفق شوید. دیده‌بان نیز حامی اقدامات قانونی همه مردم است.»


احمد توکلی درباره پیگیری‌های سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت به خبرنگار صنفی- دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا گفت: «چند روز قبل هم مسئولان و کارشناسان وزارت نفت در دفتر دیده‌بان شفافیت و عدالت حضور یافتند و نظرات خودشان اعلام کردند.کارهای کارشناسی هنوز به اتمام نرسیده است.»


نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی به نظرات مسئولان وزارت نفت اشاره کرد و افزود: «آن‌ها دانشجویان معترض را محق ندانستند، اما ما در دیده‌بان شفافیت و عدالت در حال کارشناسی نظرات مسئولان و مطالبان دانشجویان هستیم. بنده تا قبل از نظر کارشناسی هیچ قضاوتی نمی‌کنم و تا هفته آینده نتیجه اعلام خواهد شد.»


مطالبات دانشجویان در کدام کمیسیون‌ها پیگیری می‌شود؟


بعد از ورود دیده‌بان شفافیت و عدالت به اعتراضات دانشجویان دانشگاه صنعت نفت، سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی مرداد ماه امسال از ورود کمیسیون آموزش به این موضوع خبر می‌دهد. حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی می‌گوید همچنین مسائلی مانند مساله دانش‌آموختگان نفت در کمیسیون‌های مختلف مجلس شورای اسلامی پیگیری می‌شود.


موضوعی که با گذشت چندماه سخنگوی کمیسیون ضمن رد آن، اظهار بی‌اطلاعی می‌کند. دکتر میرحمایت میرزاده درباره ورود مجلس به موضوع لغو استخدام دانش آموختگان نفت واکنش نشان داد و به خبرنگار آنا گفت «کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به این مساله ورود نکرده و من اصلا در جریان اظهارات آقای سلیمی که گفته ما به لغو استخدام ورود می‌کنیم، نیستم.»


اما یکی دیگر از اعضای کمیسیون آموزش مجلس نظر دیگری دارد؛ صادقی معتقد است علاوه بر کمیسیون انرژی مجلس جای دارد که این بحث در کمیسیون آموزش و تحقیقات خانه ملت نیز مطرح شود. دکتر محمود صادقی در گفت‌وگو با خبرنگار صنفی- دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا درباره اینکه آیا مجلس قصد ورود به حل مشکلات پیش آمده برای دانشجویان دانشگاه صنعت نفت را دارد یا خیر؟ اظهار کرد: «تا آنجایی که اطلاع دارم این موضوع در کمیسیون آموزش مطرح نشده و ظاهرا در گذشته مطالبات دانشجویان در کمیسیون انرژی بیان شده است.»


او ادامه داد: «قبل از رای اعتماد در جمعی، تعدادی از نمایندگان از آقای زنگنه در این رابطه سوال کردند و وزیر هم پاسخ پرسش‌ها را دادند. من به طور دقیق ابعاد قضیه را بررسی نکردم، اما فکر می‌کنم که براساس قاعده مشکلات و مطالبات دانشجویان باید علاوه بر کمیسیون انرژی، در کمیسیون آموزش مجلس نیز مطرح شوند.»


صادقی تصریح کرد: «همانطور که گفتم تاکنون مطالبات دانشجویان معترض به کمیسیون آموزش ارجاع داده نشده است ولی جا دارد که مطرح شود. چون من در این کمیسیون درمقامی نیستم که بگویم باید وزیر نفت فراخوانده شود، مانند دیگر کمیسیون‌ها رئیس و سخنگو وظیفه دارند چنین بحثی را بیان کنند.»



حل مشکل دانشجویان به رویکرد دولت بستگی دارد


علی ادیانی‌راد، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس ورود این کمیسیون به حل مشکلات دانشجویان دانشگاه صنعت را تایید کرد و به خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا گفت: «هر مساله‌ای که در چارجوب امور وزارت نفت و محدوده کارهای این وزارتخانه وجود داشته باشد و کمیسیون انرژی بتواند کمکی به حل مسائل کند قطعا ورود خواهیم کرد.»


او تاکید کرد: «موضوع اعتراض دانشجویان دانشگاه صنعت نفت در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در دستور کار قرار دارد و اینکه دانشجویان به حل مشکل امیدوار باشند یا خیر به رویکرد دولت بستگی دارد نه مجلس!»


این اظهار نظر در حالی است که دیوان عدالت اداری «وزارت نفت» را به جذب دانشجویان دانشگاه صنعت نفت مکلف کرده است، اما مسئولان این وزارتخانه میلی به اجرای حکم دیوان عدالت اداری نشان نمی‌دهند. براساس مستندات درج شده در دفترچه کنکور سراسری در سال‌های قبل، وزارت نفت متعهد به استخدام دانشجویان دانشگاه صنعت نفت در این وزارتخانه شده بود، اما وزیر نفت در سال 94 استخدام این دانشجویان را در وزارت نفت ممنوع اعلام کرد.


زنگنه نمی‌خواهد به فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های دیگر ظلم کند


اسدالله قره‌خانی الوستانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خبر از آزمون جداگانه‌ای که قرار است از سوی وزارت نفت برای فارغ‌التحصیلان برگزار کند، می‌دهد. او در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: «دانشجویانی که از دانشگاه صنعت نفت فارغ‌التحصیل شده‌اند مدعی هستند زمانی که انتخاب رشته کردند تعهد پذیرش را قبل از فارغ‌التحصیلی به آن‌ها دادند، اما وزارت نفت این ادعا را خیلی قبول ندارد. وزارت نفت می‌گوید آزمونی را برگزار و کسانی که توانمندتر باشند را استخدام می‌کنم. کمااینکه در حال حاضر اعلام کردیم که معدل‌های بالا هم جذب شوند و آن‌ها نیز معدل‌های بالا را پذیرفته‌اند.»


او به در ادامه به استدلال وزیر نفت اشاره کرد و افزود: «ما از آقای زنگنه سوال کردیم و ایشان هم گفتند در گذشته فقط یک دانشگاه (دانشکده صنعت نفت) تربیت مهندسان نفت را برعهده داشته، اما در حال حاضر دانشگاه‌هایی مانند تهران، صنعتی شریف، اصفهان و... هم فارغ‌ التحصیلانی در رشته‌های مرتبط با نیاز شرکت ملی نفت را دارا هستند و دانشجویانی را تربیت می‌کنند. بنابراین الان نمی‌توانیم بگوییم که ما فقط همان دانشجویان صنعت نفت را باید جذب کنیم.»


این نماینده مجلس تصریح کرد: «آقای زنگنه می‌گوید اگر ما صرفا از دانشگاه صنعت نفت جذب نیرو کنیم به فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های دیگر ظلم خواهد شد. بنابراین ما آزمونی میان فارغ‌التحصیلان رشته‌های نفت و مرتبط با آن برگزار می‌کنیم و هرکسی که در این امتحان موفق به قبولی شد آن‌ها را جذب وزارت و سازمان‌های وابسته به نفت می‌کنیم، اما امتیازاتی هم برای دانشجویان در نظر گرفته خواهد شد.»


الوستانی افزود: «گویا در حال حاضر، فضا برای جذب نیرو در وزارت نفت و شرکت‌های وابسته برای این وزارتخانه وجود ندارد. مگر اینکه دومین قراردادهای آی پی سی شکل عملیاتی به خود بگیرد تا فرصتی برای جذب نیرو در میادین مشترک، بازیافت، توسعه و اکتشاف به وجود بیاید.»


سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در خصوص رای دیوان عدالت اداری گفت: « الان بیش از 5 هزار دانشجوی وجود دارد و روز به روز هم به تعداد فارغ‌التحصیلان افزوده می‌شود. اگر بنابراین (رای دیوان) باشد تا الان وزارت نفت حدود 2 یا 3 هزار نفر از این افراد را توانسته جذب کند و اشخاص زیادی به صورت قراردادی و غیره در وزارت نفت و شرکت‌های وابسته با بیش از 5 سال سابقه کار فعالیت می‌کنند. بنابراین اگر دیوان عدالت، حق را به دانشجویان داده باشد باید ظرفیت جذب بیشتر شود.»




در روزهای اخیر شورای صنفی دانشجویان دانشکده نفت آبادان نیز در نامه‌های جداگانه‌ای از حجت‌الاسلام جعفر علوی‌کیا، نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعت نفت و هیات رئیسه دانشگاه خواستار ارائه توضیحاتی درباره مسائل استخدامی دانشجویان و فارغ‌التحصیلان شدند.



همچنین در نامه شورای صنفی از رئیس و هیات رئیسه دانشگاه خواسته شده تن به استعفای دسته جمعی دهند زیرا دکتر عبدالنبی هاشمی، رئیس دانشگاه صنعت نفت گفته بود اگر نتواند مشکلات پیش آمده را حل کند از سمت خود استعفا خواهد داد و تاکنون هم هیچ‌یک از مشکلات برطرف نشده و حتی یکی از خواسته‌های دانشجویان معترض نیز تحقق پیدا نکرده است.



در ادامه اعتراضات، دانشجویان دانشکده نفت آبادان در طوماری که به امضای معترضان رسیده بود اعلام کردند «ما دانشجویان به دلیل عدم اجابت دعوت شورای صنفی دانشجویان مبنی بر حضور هیات رئیسه دانشگاه با وجود دعوت‌های مکرردانشجویان و مطابق بیانیه صادر شده و همچنین صحبت‌های قبلی مسئولان، تا زمان استعفای تمامی اعضای هیات رئیسه دانشگاه در کلاس‌های آموزشی شرکت نخواهیم کرد.»



همچنین در ادامه اعتراضات، اخیرا دانشجویان دانشگاه نفت درمراسمی نمادین، تابوت دانشگاه نفت راتشییع کردند. هدف این مراسم اشاره به نابودی دانشگاه نفت بود. همچنین جمعی دانشجویان دانشکده نفت آبادان برای احضار به کمیته انضباطی نامه‌ای را به صورت نمادین امضا کردند اما علی‌رغم همه این اقدمات و پیگیری‌ها صدا و سیما انعکاسی از این اعتراضات در روزهای اخیر نداشته است.


دانشجویان دانشگاه صنعت نفت مجدانه پیگیر حقوق خود هستند، باید منتظر ماند و امیدوار بود صدای اعتراضات دانشجویان به تهران، تقاطع حافظ و طالقانی برسد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب